Комплетан водич за то како торенти раде

Торент је реч која брзо постаје синоним за пиратство. Сваки пут када читате о порасту пиратерије у музичким или телевизијским емисијама, читате о неколико сајтова на којима се налазе торренти са речима „илегално“ и често се помињу тужбе. Дакле, шта су торрент датотеке? Какво је ово зло које вреба у угловима интернета, али обећава бесплатне ТВ емисије и музику? Укратко ћемо погледати шта је торент датотека, како торенти функционишу, уобичајени изрази који се користе када се говори о торентима и да ли су легални или не.

Шта је торент?

Торент је у суштини нека врста датотеке. Информације у овој датотеци односе се на датотеке и фасцикле које ће се дистрибуирати. На пример, ако покушавате да преузмете најновију верзију Убунтуа, торрент датотека за Убунту ће садржати информације о датотекама и фасциклама које морате да преузмете да бисте добили Убунту. Торрент датотека ће такође садржати информације о томе где можете добити ове датотеке и фасцикле. Друге битне информације садржане у торрент датотеци су хеш вредности које се користе за верификацију датотеке.

Како ради торрент?

Торрент датотеке олакшавају пренос великих датотека са једног система на други. Торентирање датотеке у суштини значи преношење датотеке преко П2П мреже. Датотеке се преносе у битовима и можда нећете нужно да примите целу датотеку од једне особе. Међутим, заједно ћете добити комплетну датотеку и на основу хеш информација у торрент датотеци, она ће бити састављена и верификована. На крају ћете добити датотеку коју сте желели. Да бисте могли да добијете датотеку, она мора бити доступна или са једном особом, или у деловима са више људи.

  Није савршена, али одлична алтернатива за Киндле

Шта су торент клијенти?

Торрент клијент је мост, медиј за пренос датотека са једног система на други. Тамо где сама торрент датотека има информације о томе где да добијете датотеку, где да је пошаљете и како све то саставите, торрент клијент делује као веза између више система који ће послати датотеку на њено одредиште. У суштини, без торрент клијента, не можете преузети торрент датотеку. БитТоррент је популаран торрент клијент и протокол. уТоррент је торрент клијент направљен за БитТоррент протокол.

Торрент клијент ће вам омогућити да преузмете више датотека одједном, помоћи ће вам да унесете своје датотеке, управљате колико је пропусног опсега посвећено преузимању датотеке и још много тога.

Услови у торентима

Можда сте чули фразу „Увек сијати свој торрент“ и питали се шта то значи. Ево кратког погледа на то шта различите терминологије значе када говорите о торренту датотеке.

Семе

Торент је пренос П2П датотека, а семе је неко ко има датотеку коју преузимате. Семе или сејалица ће имати комплетну датотеку, а не само њене делове.

Пеер

Једнак је свако ко има делове датотеке коју желите да преузмете, али не и целу датотеку. Док преузимате датотеку и примате је у деловима, и ви постајете вршњак. Када се делови датотеке преузму на ваш систем, и ви постајете извор за преузимање датотеке и други корисници који је преузимају добиће њене делове од вас.

Леецхерс

Леецхер је неко ко преузима датотеке преко торрента, али не дозвољава другим корисницима да их преузимају од њега/ње. Леецхер у основи добија сваку корист од торрент датотеке и ништа не враћа.

  9 начина на који техника која се може носити може бити корисна за старије особе

Торрент Ситес

Торрент сајт је у основи претражива база торрент датотека. Торрент датотека је потребна за покретање преузимања. Непотребно је рећи да су ове датотеке у милионима и да их је потребно организовати на једну централну локацију за претрагу. Постоји много различитих торрент сајтова као што су Тхе Пирате Баи и Кицкасс Торрентс, иако нису сви торенти који се налазе на овим сајтовима легални за преузимање.

Да ли су легални?

Законитост је велико питање када су у питању торенти. Подразумева се да је преузимање ТВ емисије или филма заиста незаконито. Овде нема сиве зоне. Можете питати да ако је преузимање филмова и ТВ емисија нелегално, за шта онда још користите торрент? Можете користити торренте за преузимање бесплатно доступног софтвера као што је Убунту, или га можете користити за преузимање софтвера за који сте купили лиценцу, али немате инсталационе датотеке као што су МС Оффице или Пхотосхоп.

Људи често прибегавају коришћењу торрента као средства за преузимање датотека када се званични извор преузимања загуши или када је превише спор. Пример овога је све што треба да преузмете са Аппле-а. Било да се ради о иТунес-у, кЦоде-у или Куицк Плаиер-у, торрент ће увек бити бржи од Аппле-ових сервера, чинећи торрент бољом и бржом опцијом.