Која је разлика између Виндовс-а и Виндовс Сервера?

Мицрософт нуди десктоп и серверске верзије Виндовс-а. На први поглед Виндовс 10 и Виндовс Сервер 2016 изгледају слично, али сваки има различиту употребу. Виндовс 10 се истиче у свакодневној употреби, док Виндовс Сервер управља многим рачунарима, датотекама и услугама.

Виндовс 10 и Виндовс Сервер деле сличан код

Ако учитате чисту копију оперативног система Виндовс 10 и Виндовс Сервер 2016, у почетку би било лако да их побркате. Могу имати исту радну површину, исто дугме за покретање, па чак и исто дугме за преглед задатака. Они користе исто језгро и могу покренути исти софтвер. Можете, на пример, да инсталирате Гоогле Цхроме или Мицрософт Оффице на оба.

Али сличности ту престају. Мицрософт је дизајнирао Виндовс 10 за коришћење као радну површину пред којом седите, а Виндовс Сервер као сервер (ту је тачно у називу) који покреће услуге којима људи приступају преко мреже. Иако Виндовс Сервер има опцију за радну површину, Мицрософт препоручује инсталирање Виндовс Сервера без графичког корисничког интерфејса (или његово уклањање), остављајући само командну линију да ради што смањује трошкове потребне за покретање сервера. Ово укључује притисак на избор Нано Сервер, што одбацује ГУИ и могућности локалне пријаве у замену за коришћење далеко мање простора од стандардне инсталације сервера.

  Како штампати велике слике на више страница у оперативном систему Виндовс 11

Виндовс Сервер укључује серверски софтвер

Ако имате омогућен ГУИ, неколико тренутака након што се Виндовс Сервер учита, покреће се програм Сервер Манагер који показује прву уочљиву разлику у два оперативна система. Овде можете да додате функције специфичне за сервер као што су услуге Виндовс Деплоимент, ДХЦП услуге и доменске услуге Ацтиве Дирецтори. Ове карактеристике омогућавају даљинско постављање ОС-а на друге машине, креирање статичке ИП адресе за клијентске машине, контролу мрежног домена за придруживање других рачунара домену и креирање корисника домена. Овакве функције нису изворно доступне за Виндовс 10, иако бисте могли да инсталирате софтвер треће стране као што је Апацхе веб сервер.

Такође, Виндовс Сервер подржава функције попут СМБ Дирецт за брже дељење датотека, већу подршку за отпоран систем датотека, једини начин да добијете сличне функције без сервера је коришћење Виндовс 10 Про за радне станице.

Сервери су такође дизајнирани да раде заједно, тако да можете имати један сервер који испуњава једну или две од горе наведених улога, а други сервер који преузима друге улоге како би проширио посао.

Виндовс Сервер подржава хардвер вишег ранга

Виндовс Сервер такође подржава моћнији хардвер. Док Виндовс 10 Про има максимално ограничење од 2 ТБ РАМ-а, Виндовс Сервер дозвољава 24 ТБ. Мало је вероватно да ће корисник десктопа чак ни размотрити тако велику количину РАМ-а, али сервери могу добро да искористе свој већи капацитет РАМ-а, између управљања многим корисницима, рачунарима и потенцијалним ВМ-овима преко Хипер-В-а.

Виндовс 10 такође има ограничење за процесоре. Виндовс 10 Хоме издање подржава само један физички ЦПУ, док Виндовс 10 Про подржава два. Сервер 2016 подржава до 64 сокета. Слично томе, 32-битна копија оперативног система Виндовс 10 подржава само 32 језгра, а 64-битна верзија подржава 256 језгара, али Виндовс Сервер нема ограничења за језгра.

  Поправите Виндовс 10 аудио пуцкетање

Да бисте се приближили овим могућностима, морали бисте да користите Виндовс 10 Про за радне станице, који подржава 4 ЦПУ-а и 6 ТБ РАМ-а.

Виндовс Сервер је закључан

Слично као ЛТСБ грана оперативног система Виндовс 10, Виндовс Сервер има неколико уклоњених функција. Нећете пронаћи Цортану, Мицрософт Сторе, Едге или временску линију. Уместо Едге-а, Виндовс Сервер и даље користи Интернет Екплорер и закључан је како би ометао нормално прегледање веба. Када смо преузимали Гоогле Цхроме, морали смо да додамо изузетке за све Гоогле-ове УРЛ-ове да бисмо завршили преузимање. Додатна безбедност Виндовс Сервера чини његово присуство познатим на скоро свим веб локацијама које посећују преко Интернет Екплорер-а.

Виндовс Сервер не подржава пријављивање помоћу Мицрософт налога, тако да не можете да пренесете своја подешавања на њега са другог рачунара. Уместо тога, мораћете да се пријавите помоћу локалног налога или налога домена. Док Виндовс 10 Хоме коначно добија функцију паузирања ажурирања, Виндовс Сервер може у потпуности да онемогући ажурирања путем групних смерница (као и Виндовс 10 Ентерприсе и Виндовс ЛТСБ).

Виндовс 10 је познато искуство радне површине

Иако Виндовс 10 нема функције специфичне за сервер, он то надокнађује у другим областима. Ажурирања за Виндовс 10 стижу брже и чешће, има могућности као што су Тимелине и Цортана које недостају на Виндовс Сервер-у и није толико закључана. Инсталирање новог софтвера, посебно преузетог са интернета, захтева неколико обруча да бисте прескочили, а ваша подешавања долазе са вама са једне машине на другу ако се пријавите помоћу Мицрософт налога.

  Како групно преименовати датотеке у оперативном систему Виндовс 11

Поред тога, Виндовс 10 има и друге функције као што су Ваш телефон, Прогресивне веб апликације и Виндовс подсистем за Линук. Неке од ових функција се ослањају на Мицрософт Сторе, којој Виндовс Сервер нема приступ.

А ако желите, можете да промените Виндовс 10 тако да одговара вашим потребама и понашате се више као Виндовс 7.

Виндовс Сервер је такође скупљи

А ако имате кључеве за Виндовс 7, 8 или 8.1, можете бесплатно да инсталирате Виндовс 10. Лиценце за Виндовс Сервер 2016 није лако купити (ипак су намењене за посао) и скупе су. Ако сте предузеће, у зависности од ваше величине и потреба, једна лиценца може коштати између 500 и 6200 долара. Већина купаца уместо тога користи руту количинске лиценце. Виндовс Сервер је првенствено направљен за предузећа, па је и цена сходно томе.

Ако размишљате о Виндовс ОС за свој лични рачунар, ваш најбољи избор је Виндовс 10. И даље је могуће користити Виндовс 7, 8 или 8.1 кључ да бисте га активирали, а функције су скројене за кућну употребу. Али ако желите да Виндовс ОС управља другим рачунарима, код куће или на послу, да обезбеди сервер датотека или веб сервер, онда је Виндовс Сервер очигледан избор.