Која је разлика између преносивих и инсталираних апликација?

Приликом преузимања апликација, можда вам је била представљена опција да преузмете инсталисану или преносиву верзију исте апликације. Ако први пут чујете да су апликације „преносиве“, можда ћете се запитати да ли постоји квака у томе. Такође бисте се могли запитати зашто све апликације нису развијене да буду преносиве јер је то очигледно могуће. Бавимо се предностима и недостацима коришћења преносиве у односу на верзију исте апликације која се може инсталирати и зашто неке апликације једноставно немају преносиву верзију када друге имају.

Преносна апликација је апликација коју једноставно покрећете, а да она ништа не инсталира на ваш систем. Покреће се као једна сама инстанца, не захтева подешавање и може се користити одмах. Замислите то као сијалицу коју можете укључити у било који стандардни држач.

Апликација која се може инсталирати захтева подешавање. Подешавање може потрајати само неколико минута или чак сат времена у зависности од апликације. Апликација се може користити само када се подешавање успешно заврши. Размишљајте о томе као о специјалној сијалици коју сте купили за коју ће можда бити потребан посебан држач или можда нека нова ожичења која ће се инсталирати пре него што је можете користити.

Преносне апликације
Инсталиране апликације
Све датотеке које су потребне апликацији да би у потпуности функционисале чувају се у истој фасцикли као и ЕКСЕ датотека апликације.
Апликација која се може инсталирати ће сачувати датотеке на различитим локацијама, као што је сопствена наменска фасцикла унутар фасцикле Програм Филес на вашем Ц диску, фасцикла Апп Дата у вашем корисничком профилу и друге локације.
Преносива датотека неће модификовати Виндовс регистар ни на који начин.
Апликација коју инсталирате може, или не мора, да измени регистар. Када се таква апликација деинсталира, промене регистра се не поништавају увек.
Можете да преместите преносиву апликацију на било који диск или чак на спољни уређај за складиштење и она ће наставити да ради.
Премештање апликације која је инсталирана на вашем ОС није лако. Обично морате да га деинсталирате и поново инсталирате. Једноставно премештање његових датотека није довољно и довешће до прекида путања до датотека и веза. Апликација, ако и даље може да ради, можда неће моћи да пронађе неке од својих компоненти и покаже насумичне грешке.
Преносна апликација неће памтити ваше личне поставке и подешавања. То може укључивати недавне или често приступане датотеке и директоријуме између осталог.
Једна од највећих предности инсталирања апликације је то што је можете прилагодити да ради како желите. Пхотосхоп је одличан пример апликације коју ћете подесити да функционише на одређени начин. Ако бисте морали да га постављате изнова и изнова, то би одузимало много времена. Верзија за инсталацију памти које алате користите и које траке са алаткама и прозоре да вам покаже када је отворите.
Преносива апликација се може покренути са спољног извора. Можете га покренути са УСБ-а без потребе да га копирате на локални диск.
Апликација која се може инсталирати не може да ради ако је прво не инсталирате. Не може се инсталирати на спољни уређај за складиштење података. Неке апликације ће инсистирати да се инсталирају на исти диск као и онај на који сте инсталирали Виндовс.
Мало је вероватно да ће преносива апликација оштетити критичне датотеке на вашем систему. Увек постоји шанса да се злонамерна датотека налази у пакету у ЕКСЕ датотеци, али то се своди на то да сама апликација долази из непоузданог извора. Преносна апликација неће изменити ништа у регистру, тако да су мање шансе да ствари крену по злу.
Инсталирање апликације може довести до оштећења критичних датотека на вашем систему само зато што је апликацији дозвољено да их модификује и то ради како би била правилно подешена. Не постоји начин да се искључите из тога.

  13 цоол алата за креирање анимираних ликова за ваше пословање

Разлике између ова два типа апликација чине да се чини да су преносиве апликације боље, али је важно запамтити да апликације које треба да се инсталирају имају овај захтев јер им је потребан много шири оквир за покретање. Не можете разумно замислити да верзија Андроид развојног окружења која се може инсталирати буде преносива. Чак је и преносива верзија Пхотосхоп-а означена као „Лите“.

За алате који су намењени једноставним, брзим радњама и мало или нимало обраде, преносива апликација ради, али све што ће захтевати процесорски напор, верзија која се може инсталирати је оно што се обично развија. Можда ће у будућности преносиве апликације постати норма. Тренутно, веб апликације постају све моћније и покрећу се унутар претраживача како би се то могло догодити. У великој мери зависи од тога да ли се исплати учинити апликацију преносивом и да ли и даље може да ради тако добро или боље. Виндовс 10, када је још био у бета верзији, имао је функцију која је омогућавала корисницима да премештају инсталиране апликације са једног диска на други. Ова функција није стигла до коначне стабилне верзије и уместо тога је одложена. То је доказ како је такву функцију, иако корисна, тешко извршити.