Које су ове иконе у колони статуса менаџера задатака у оперативном систему Виндовс 10?

У априлском ажурирању, познатом као Спринг Цреаторс Упдате, Мицрософт је направио малу промену у колони Статус менаџера задатака. Ако отворите Таск Манагер, видећете иконе у колони Статус. Иконе подсећају на исту ону коју користи Виндовс 10 за означавање режима уштеде енергије у клизачу за напајање. У основи изгледа као упаљена шибица. Ако се питате које су иконе у колони статуса менаџера задатака, оне указују на стање процеса.

Иконе колоне статуса менаџера задатака

Ин Виндовс 10 Инсидер Буилд 17101, статусна трака менаџера задатака није имала ове иконе. Уместо тога, имао је текст који показује колико је процеса суспендовано. То је ипак била инсајдерска верзија и до тренутка када је та одређена функција стигла до продукцијске верзије, текст је замењен овим иконама.

Они у основи значе исту ствар. Икона означава апликацију или услугу која је покренута у суспендованом стању.

Суспендоване апликације/процеси

То значи да услуга не ради активно. На снимку екрана испод можете видети да је Скипе суспендован. У време када сам направио овај снимак екрана, Скипе није био покренут, међутим, он има услугу у позадини која би требало да проверава и шаље обавештења о новим порукама на радну површину која објашњава услугу.

Видећете да су све суспендоване апликације/услуге оне у позадини. Ниједна апликација коју тренутно користите неће ући у стање суспендовања осим ако не пређете на њих дуже време. На пример, на слици испод имам отворену апликацију Подешавања као што је означено иконом на траци задатака, али нисам прешао на њу неко време. Колона статуса менаџера задатака приказује суспендовану икону поред ње. Ако пређем на апликацију Подешавања, она ће изаћи из суспендованог стања.

  Поправите грешку ФФКСИВ 90002 у оперативном систему Виндовс 10

Ако не видите колону статуса, кликните десним тастером миша на било које од заглавља колона у менаџеру задатака и из контекстног менија изаберите Статус. Иконе су нове, али колона је годинама била део менаџера задатака. Мало корисника то омогућава због чега може изгледати као да се изненада појавио.

На старијим верзијама оперативног система Виндовс 10, ова колона ће вам рећи само ако апликација или услуга не реагују. Неће вам рећи да ли је суспендован или не. Иконе које означавају суспендовано стање су додате уз ажурирање за април. Да буде јасно, Мицрософт не прикупља никакве нове информације, нити је увео ново стање у којем апликације и услуге могу да раде. Све што се ради са колоном статуса менаџера задатака је да вам пружи визуелни индикатор за стање апликације.

Мицрософт не прави много промена у Таск Манагер-у у Виндовс-у 10. Последње велико побољшање које је направљено уводи коришћење ГПУ-а у Таск Манагер-у, али је добро документовано. Овај, не толико.