Који монитор је најбољи за вас?

Било да се бавите графичким дизајном, играњем игара или гледањем филмова, знате да је резолуција вашег монитора једна од првих ствари на коју гледате када тражите нови модел.

Иста ствар важи и за телевизоре и паметне телевизоре, посебно ако желите да имате сопствени кућни биоскоп.

2К против 4К

Лакше је изабрати телевизоре јер ћете, осим буџета, увек бирати онај који је највећи и са најјаснијом сликом, у ком случају је 4К опција у данашње време. Међутим, када је у питању избор ПЦ монитора, избор између монитора од 1080п, монитора од 1440п или 4К монитора ће бити тежак.

Они од вас који имају искуства са коришћењем врхунских монитора вероватно сматрају да 1080п монитори изгледају пикселизирани и застарели, тако да ћемо у складу са данашњим стандардима тражити преко 1440п монитора (ака 2К) и 4К монитора. Нажалост, то није тако лако као што звучи, јер не можете једноставно ићи директно на 4К изборе, а да не знате да постоје и недостаци.

Пошто је монитор у великој мери капија кроз коју уживате у медијима, играма и послу, веома је важно да одаберете праву резолуцију.

Управо због тога смо одлучили да напишемо овај свеобухватан водич о томе какав монитор треба да купите за себе.

Разговараћемо мало о свакој резолуцији, одмераваћемо њихове предности и недостатке и надамо се да ћете моћи да схватите који тип монитора је најбољи за вас.

Избор између 2К и 4К монитора: који?

2К монитор: Шта то тачно значи?

2К резолуција је генерички термин за уређаје за приказ или садржаје који имају хоризонталну резолуцију од приближно 2000 пиксела, а Дигитал Цинема Инитиативес дефинише 2К резолуцију као 2048 × 1080.

Међутим, постоји неколико других резолуција које се и даље сматрају 2К:

ДЦИ 2К (природна резолуција)

ДЦИ 2К (равно изрезано)

ДЦИ 2К (ЦинемаСцопе исечен)

Када је у питању коришћење ове резолуције на ПЦ мониторима, 1440п је прилично на истом нивоу као тренутно 1080п.

Пошто је 1080п био златни стандард већ неко време, није ни чудо што многи корисници још увек нису мигрирали.

Наравно, прелазак са старијег монитора на новији са већим резолуцијама значи да вам је потребан и рачунар који може да поднесе додатно оптерећење, посебно ако заиста желите да видите свој садржај у 1440п.

Које су предности 2К?

Његова популарност

Као што је раније поменуто, монитори од 1440п су отприлике једнако популарни као и модели од 1080п, посебно зато што је резолуција присутна довољно дуго да би се могли масовно производити на много јефтинији начин.

Штавише, ово такође значи да скоро сваки произвођач монитора има бар неколико модела од 1440, тако да нећете бити ни на који начин ограничени када су у питању модели између којих можете изабрати.

Не требају вам врхунски рачунари

Рендеровање онога што се појављује на вашем монитору је вероватно највећи понор ресурса за било који рачунар, без обзира да ли говорите о ЦПУ-у, ГПУ-у или РАМ-у.

У том случају, 1440п монитори имају предност што су приступачнији у погледу тога шта рачунари могу да их користе.

Осим тога, не морате да бринете о куповини нових компоненти уз монитор, пошто већина данашњег ГПУ-а може да покреће ову резолуцију.

Оптимизација софтвера

Као што је ова резолуција постала популарна код произвођача хардвера, исто се може рећи и за произвођаче софтвера.

На пример, многи програмери игара увели су 1440п као један од стандарда приказа за своје наслове, тако да не морате да бринете о растегнутим сликама или црним деловима екрана јер је игра 4:3 на ултра широком монитору .

Који су недостаци 2К?

Недостатак подржаног садржаја

Зачудо, иако скоро све игре подржавају 2К, па чак и ИоуТубе подржава ову резолуцију, постоји потпуни недостатак подржаног садржаја било где другде.

4К монитор: Шта то тачно значи?

Баш као и код 2к резолуције, 4К резолуција је генерички термин за уређаје за приказ или садржај који има хоризонталну резолуцију од приближно 4.000 пиксела.

Међутим, у зависности од врсте медија који гледате, тачна резолуција се мало разликује:

Телевизија и потрошачки медији
3840 × 2160 (4К УХД)

Индустрија филмских пројекција
4096 × 2160 (ДЦИ 4К)

Иако су веома популарни на телевизорима (лакше је имати 4К телевизор због њихове голе величине), 4К мониторе је и даље теже пронаћи, углавном зато што многи произвођачи сматрају да је 4К визуелно претерано, посебно изблиза.

Међутим, то не значи да 4К резолуција не добија полако али сигурно све више и више следбеника, посебно код гејмера и синефила.

Које су предности 4К?

Тхе Висуалс

Прва и најочигледнија предност коју 4К има у односу на 2К је у самом имену, односно чињеница да говоримо о до 4 пута више пиксела, а као што сви знамо, више пиксела значи већу јасноћу слике.

У ствари, разлика је толико велика да ако успете да узоркујете 4К слике у једном тренутку, све испод 4К ће изгледати нејасно или пикселизовано.

Осим тога, додатни детаљи чине 4К мониторе веома пожељним за оне који имају 4К филмове или оне који раде са алатима за уређивање ХД видеа и слика као што су Адобе Пхотосхоп или Премиере Про.

Опсежна подршка за садржај

Пошто је скок са 1440п на 4К много већи од оног са 1080п на 1440п, многи креатори садржаја пожурили су да креирају и обезбеде што више 4К садржаја.

Ово је такође због чињенице да су нове супериорне резолуције, иако присутне, још увек далеко од тога да се приближе популарности мејнстрима.

Ово укључује мултимедијалне и стриминг сајтове као што су ИоуТубе, Нетфлик, Диснеи Плус, Хулу и други.

Вредна је помена и индустрија игара која је узела читав 4К феномен, посебно оне које су искористиле предности 4К и ХДР.

Који су недостаци 4К?

Иронично, многи недостаци 4К су у основи супротни од 2К, као што можете видети у наставку:

Веома захтевно за ресурсе

Пошто 4К монитори значе да ваш рачунар треба ефикасно да прикаже 4 пута већу количину пиксела на истој фреквенцији, оптерећење вашег рачунара ће се знатно повећати.

Ово не значи само да вам је потребан моћнији рачунар, већ се и потрошња енергије повећава, па се уверите да вам напајање неће прегорети након пола сата играња.

Само покушај покретања исте игре при 4К при 60 ФПС захтеваће моћан рачунар за игре, при чему највећи део оптерећења подржава ваш ГПУ.

Говорећи о томе, само неколико ГПУ-ова може да се носи са 4К играма при 60 ФПС, а говоримо о онима врхунског квалитета који уопште нису јефтини.

Прилично скупи

Побољшање вашег рачунара није једина ствар која ће вам заузети много буџета, пошто су сами 4К монитори већ прилично скупи.

Штавише, само највећи произвођачи монитора имају 4К моделе који су заправо добри и не жртвују друге спецификације, што такође повећава цену.

ЗАКЉУЧАК

Као што видите, једина права разлика између коришћења 2К монитора и 4К монитора је да ли ваш буџет то може да поднесе или не и врсту садржаја који желите да доживите.

Ако ваш буџет није проблем и желите да уживате у филмовима и играма са најбољим могућим визуелним приказима, онда је 4К монитор ваш најбољи избор на даљину.

Међутим, ако имате ограничен буџет и не желите да жртвујете перформансе, посебно у играма, онда је монитор од 1440п оно што вам треба.

Овим је завршен наш чланак који покрива 2К наспрам 4К мониторе и који су најбољи под којим околностима.

Какво је ваше мишљење о свакој резолуцији?

Јавите нам шта мислите тако што ћете нам оставити поруку у одељку за коментаре испод.