Мораћете да мењате своје АирПодс од 160 долара сваких неколико година

АирПодс су један од најомиљенијих нових производа компаније Аппле. Али, ако их толико волите да их користите сваки дан, очекујте да ће незаменљиве батерије трајати највише неколико година.

АирПодс су на тржишту већ нешто више од две године. Током последњих неколико месеци, видели смо више и више жалбе на проблеми са трајањем батерије са АирПодс слушалицама—углавном од корисника који своје користе сатима сваког дана. Уз толику употребу, век трајања батерије ће се смањити за неколико година. Нажалост, то само значи да ћете избацити своје АирПодс и купити нови пар.

Одбацивање ваших АирПодс слушалица може звучати екстремно, али се батерије у слушалицама и кућиште за пуњење не могу заменити. Једном када ваши АирПодс више не могу да издрже значајан набој, одлазе у смеће.

АирПодс нису дизајнирани за поправку

Прво, разлог зашто не можете само да замените батерије у овим стварима је тај што АирПодс уопште нису дизајнирани да се поправљају. И не, није да их Аппле само чини изузетно тешким за поправку. Уместо тога, АирПодс нису дизајнирани да се поправљају, тачка—ако се покваре или батерија деградира до неупотребљивог стања, бацићете их и купити нови пар. Извињавам се.

Само погледајте иФикит је рушио пар АирПодс слушалица. Све је залепљено, а не можете ни да извадите батерију, а да не уништите слушалицу. Исто важи и за кућиште за пуњење. На њиховом блогу, иФикит каже да је „Све у свему, приступ било којој компоненти – укључујући батерије у кућишту и у ‘Подовима – немогућ без потпуног уништења.“

  9 најбољих софтвера за управљање процесима за подстицање раста пословања

Аппле нуди услуге поправке за АирПодс, али не можемо да замислимо како их Аппле поправља. Вероватно само замењују АирПодс новима, јер нема шансе да Аппле-ов „сервис батерије“ заправо подразумева замену батерије у слушалици. То није могуће.

Упоредо са Апплеовим уобичајеним МО, цена „поправке“ ваших АирПодс слушалица ван гаранције је отприлике иста цена (или више) као и потпуно нови сет. Дакле, чак и ако сами не бацате стари пар АирПодс слушалица, Аппле их одбацује уместо вас када их однесете на „поправку“. Како згодно.

Највећа брига је е-отпад

Наравно, многи тврдоглави корисници АирПод-а радо би наставили да плаћају 160 долара сваке 2-3 године како би наставили да раде бежично. Трошак за потрошача овде није највећи фактор. То је непотребан е-отпад.

Ако се АирПодс не могу поправити, требало би да се барем могу рециклирати, али чак ни то није могуће. Ево у чему је ствар: рециклере би то коштало више новца него што би могли да зараде назад од материјала извучених из АирПод-а. Другим речима, процес екстракције компоненти би био превише дуготрајан и скуп.

За компанију која држи велики посао око рециклаже, чини се да Аппле не мери своје стандарде са својим АирПодс слушалицама.

Овде се ради о свим бежичним слушалицама и даље

Овде не можемо издвојити Аппле. Сигурни смо да су сви АирПод конкуренти криви за стварање производа који се не може поправити или рециклирати. На крају крајева, што су компоненте мање и што су чвршће упаковане, теже их је поправити и ефикасно рециклирати. А након што смо видели унутрашњост пара АирПод-а, не можемо рећи да смо изненађени што се не могу поправити или рециклирати.

  Како да подесите и користите мрежне локације на Мац-у

Ово не утиче само на мале бежичне слушалице. То је проблем за скоро сваки геџет који има толико компоненти до тачке у којој једноставно не можете довољно ефикасно да издвојите појединачне делове или без уништавања целог уређаја.

Срећом, уређаји попут телефона, таблета и рачунара нису тако лоши као АирПодс. Можете барем заменити много појединачних компоненти, укључујући батерије, које су обично прве ствари које умиру у већини електронике. Али све више уређаја постаје за једнократну употребу. То није само лоше за депоније – то ставља непотребно оптерећење на ваш новчаник.