Најбоља ретро ускршња јаја у Виндовс-у и Мицрософт Оффице-у

Током 1990-их, Мицрософтови програмери су били у трци да произведу најсложенија тајна „ускршња јаја“. То су укључивале игре флипера, трке, па чак и симулаторе лета, све скривене у Оффице-у и Виндовс-у. Хајде да се осврнемо на неке од најбољих.

Шта су „ускршња јаја“?

„Ускршња јаја“ су заслуге програмера, глупе карактеристике или унутрашње шале скривене у софтверу. Пошто им можете приступити само кроз низ тајанствених корака који личе на лов на ускршња јаја, тако су и добили име.

Ускршња јаја су била лукав, забаван начин да се аутори потајно овековече у свом раду, чак и ако су кредити појединачних програмера били обесхрабрени зарад јединства компаније.

Историја Мицрософт-а са софтверским ускршњим јајима почела је још од године Цоммодоре ПЕТ БАСИЦ 1970-их. Током деценија, драматично је растао, настављајући кроз МС-ДОС и достигавши врхунац сложености током касних 90-их у Мицрософт Оффице апликацијама.

Мицрософт менаџмент званично стави кибош на праксу раних 2000-их, наводећи бриге о безбедности и поверењу купаца.

Међутим, неко време су јаја била на котрљају — и прилично су подивљала!

Екцел ’95: Дворана измучених душа

Током 90-их, Екцел је привукао велики удео сложених ускршњих јаја. На пример, у програму Екцел ’95, ако пратите а низ сложених корака, појављује се прозор под називом „Дворана мучених душа“. У овој очигледној референци на Доом, заправо можете лутати 3Д окружењем из првог лица. Након што пређете цик-цак мост, откривате а соба са именима програмера Екцел ’95 и фотографија тима у ниској резолуцији.

  Контролишите курсор миша померањем главе у Виндовс-у

Виндовс 3.1: Мицрософт Беар Цредитс

Током развоја Виндовс 3.1, један од програмера носио около плишаног меду. То је постала унутрашња шала и незванична маскота за оперативни систем.

Када је тим сакрио кредите програмера у Менаџеру програма Виндовс 3.1, медвед се природно појавио. Ускршње јаје обично приказује човека у жутом оделу поред померајуће листе интерних имена система е-поште програмера. Међутим, ако изводите трик више пута, можда ћете уместо њега видети главу медведа у жутом оделу.

Екцел ’97: Симулатор летења и Цредитс Монолитх

Једном се прочуло скривено ускршње јаје „симулатора летења“ у Екцел-у ’97, брзо се проширио у штампи јер звучи тако сензационално чудно.

У ствари, међутим, то није баш симулатор лета у смислу мерача и контрола авиона. Уместо тога, то је више надреално 3Д искуство летења у првом лицу изнад љубичастог пејзажа. Ако довољно летите унаоколо, наћи ћете црни монолит са померајућим именима програмера програма Екцел ’97.

Виндовс НТ Пипес Сцреенсавер: Утах Теапот

Неколико верзија Виндовс НТ оперативни систем испоручен са пионирским 3Д ОпенГЛ сцреенсавер под називом Пипес. Приказивао је бескрајне везе цеви које се повезују и протежу у 3Д простору.

ако ти подесите стил зглоба на „мешани“, у подешавањима скринсејвера, један од зглобова ће понекад бити замењен познатим Утах Теапот. Чајник је настао 1975. године на Универзитету у Јути, а касније је постао стандардни референтни модел за тестирање 3Д рендеровања на многим платформама.

Реч ’97: флипер

Да их Екцел ’97 тим не надмаши, програмери Ворда ’97 су укључили једноставну игру флипера којој можете приступити низом нејасних корака. Садржао је померајућу листу кредита развојног тима на флиперској, лажној ЛЕД табли.

  Како да решите грешку „РПЦ сервер је недоступан“ у оперативном систему Виндовс 10

Играчи су користили тастатуру (З за лево пераје и М за десно) да контролишу игру. Било је једноставно, али забавно.

Виндовс 95: Анимација музичких заслуга

Виндовс 95 испоручен са а скривена музичка почаст својим програмерима. Ако сте креирали нови фолдер на радној површини, преименована неколико пута, а затим га отворили, видели сте покретна, бледећа имена Виндовс 95 тима праћена МИДИ музичком партитуром. Виндовс 98 укључује а сличан програмер данак ускршње јаје.

Екцел 2000: Тркачка игра

Тхе

Према неким инсајдерима Мицрософта (погледајте коментаре на овом блог посту), Оффице 2000 је била последња верзија софтвера која је укључивала ускршња јаја како је одобрила управа Мицрософта.

Међутим, то би могло бити тачно само за верзије оперативног система Виндовс, јер је програмер сакрио игру Астероиди у Оффице 2004 за Мац.

Екцел 2000 се побринуо да ускршња јаја нестану са праском! 3Д тркачка / пуцачка игра подсећа на аркадне класике Ловац на шпијуне био укључен у софтвер. Јурили сте путем са именима програмера док сте пуцали на друге аутомобиле.

Замислите колико би скривене игре могле постати сложене у наредних неколико година да Мицрософт није престао са праксом.

Виндовс Виста ДВД: Мицрософт Сецурити Теам Пхото

Коначно, било је физичко ускршње јаје! Године 2007, а Шпански блогер са презименом Квисац открио нешто запањујуће на холографској налепници против пиратерије на Виндовс Виста Бусинесс ДВД-у. Била је то мала (мање од 1 мм широка) фотографија тројице мушкараца. Вести о овом открићу прострујале су блогосфером све до Мајкрософта је званично одговорио око четири дана касније у посту на блогу.

  Како да конфигуришете скалирање екрана у оперативном систему Виндовс 10

Испоставило се да су ова тројица били чланови Мицрософтовог тима за борбу против пиратерије. Сакрили су своју фотографију и неколико слика у јавном власништву као део технике борбе против пиратерије. Ови детаљи су били премали за копирање без специјализоване опреме, а већина пирата који су дуплирали Виста ДВД-ове вероватно нису ни знали да су тамо.

Још много ускршњих јаја за проналажење!

Како је све више рачунара почело да се повезује на Интернет почетком 2000-их, а светска инфраструктура се више ослањала на Мицрософт софтвер (гласачке машине, банкомати, терминали на продајном месту, и Бродови америчке морнарице сви су у неком тренутку покренули верзију Виндовс-а), постојање тајног недокументованог кода у апликацијама добило је ново значење. Као резултат тога, Мицрософтова сложена ускршња јаја пала су у немилост.

Током 1980-их и 90-их, Мицрософт програмери су у своје производе убацили стотине забавних ускршњих јаја. Ако сте заинтересовани да пронађете више, погледајте Википедију листа Мицрософт ускршњих јаја анд тхе Архива ускршњих јаја веб сајт. Срећан лов!