Не, иОС 13.5 ажурирање за иПхоне неће слати ваше здравствене податке влади

20. маја 2020. иПхоне-ови су почели да добијају иОС 13.5, који укључује АПИ за обавештења о изложености ЦОВИД‑19. Упркос томе што је функција праћења контаката добровољна, људи су већ забринути да ће лични подаци бити злоупотребљени. Ево зашто не морате да бринете.

Подразумевано је онемогућено

Аппле и Гоогле, две компаније које су радиле заједно креирајте АПИ за обавештења о изложености, побринуо се да приватност буде на првом месту када креирате функцију праћења уговора о коронавирусу. Као такав, морате да се одлучите за коришћење ове функције и лични подаци се никада не преносе здравственим властима.

Упркос томе, на друштвеним медијима већ постоји све већи страх да ће ажурирање иОС-а за иПхоне аутоматски почети да шаље податке здравственим властима. Хајде да разложимо пример у наставку и видимо шта су погрешили.

ПРОЧИТАЈТЕ: Будите опрезни ако имате Аппле ИОС на аутоматском ажурирању. Ово је нови 13.5 ИОС пусх на чекању. Пажљиво прочитате. Има апликацију за праћење ЦОВИД-а и обавештење о изложености које иде здравственим властима. пиц.твиттер.цом/6Ио2тЕТПми

— ?МилСпецОпсМонкеи? (@мил_опс) 21. маја 2020

У првом истакнутом пасусу се помиње АПИ за обавештења о изложености који подржава апликације за праћење контаката у вези са вирусом ЦОВИД-19 од надлежних за јавно здравље. Дакле, са овим ажурирањем, постоји АПИ уклопљен у фирмвер, али Аппле није инсталирао сопствену апликацију за праћење. Мораћете да преузмете званичну апликацију од ваше локалне службе за јавно здравље пре него што функција обавештења о изложености уопште проради.

  Набавите преклопник апликација преко целог екрана у иОС-у 7 са прегледима преко целог екрана

Плус, не свака држава у САД планира да објави апликацију за праћење контаката помоћу АПИ-ја.

Фаце ИД и лозинка

Други нагласак се односи на Фаце ИД, ваш приступни код и маске. Са иОС 13.5, Аппле је увео аутоматско откривање маске. Једина промена је да ако ваш иПхоне открије да носите маску, аутоматски вас испушта на екран са шифром како бисте могли брзо да откључате телефон.

Обавештење о изложености

Трећи истакнути део пружа више информација о функцији Обавештења о изложености и њеном АПИ-ју. Имамо читаво објашњење о томе како функционишу Обавештења о изложености ЦОВИД-19, али скраћена верзија је да ваш иПхоне, ако сте преузели званичну апликацију за јавно здравље и укључили ову функцију, и телефони око вас који такође имају омогућен АПИ , пошаљите анонимне Блуетоотх сигнале.

Сваки уређај садржи дневник светионика са којима су се укрстили. Кад год се некоме дијагностикује корона вирус, може да унесе верификовани случај у апликацију јавног здравља коју је инсталирао. Одатле, свака особа која има Блуетоотх сигнал зараженог пацијента сачуван на свом телефону у последњих 14 дана ће добити обавештење заједно са следећим корацима за тестирање и лечење.

Ни у једном тренутку током овог процеса ваши лични подаци се не преносе званичницима јавног здравља, влади или другима са укљученим АПИ-јем за обавештења о изложености. Ваш Блуетоотх светионик је анонимни скуп бројева и слова који се мења сваких 10 до 20 минута. Функција је на вашем телефону да вас обавести у случају да икада ступите у интеракцију са неким коме је дијагностикован вирус како бисте могли да предузмете кораке да добијете медицинску помоћ.

  8 најбољих апликација за тренинг за мозак 🧠 🏋 за Андроид и иОС у 2022.

Хитне службе

Коначно, ова објава на друштвеним медијима истакла је ажурирања хитних служби. Једина промена је опција аутоматског дељења здравствених и других информација са хитним службама када позовете 911. Не морате да укључите ову функцију. Ипак, они са алергијама, узимају одређене лекове или имају медицински проблем за који би прва помоћ требало да зна, може омогућити опцију тако да диспечери могу да пренесу информације болничарима и лекарима.

Након што прочитате ово, ако сте и даље забринути за функцију евидентирања изложености, можете да је онемогућите и никада не инсталирате апликацију за јавно здравље која користи податке. Можете да проверите да ли је све остало искључено тако што ћете отворити апликацију „Подешавања“ на вашем иПхоне-у, а затим отићи на Приватност > Здравље > Евидентирање изложености ЦОВИД-19 и још једном проверити да ли је функција искључена.