Нови Виндовс терминал је спреман; Ево зашто је то невероватно

Мицрософтов нови Виндовс терминал је коначно стабилан. Виндовс коначно има модерније терминално окружење укључујући функције као што су картице, подељена окна, више типова сесија и подешавања која вам омогућавају да конфигуришете све, од пречица на тастатури до анимираних ГИФ позадина.

Коначно, модернији терминал за Виндовс

На Буилд 2020 19. маја 2020., Мицрософт је објавио да је нови Виндовс терминал стабилан и „спреман за употребу у предузећима“. Виндовс Терминал верзија 1.0 је овде. Првобитно је најављен на Буилд 2019, а чак и Мицрософт припремио блистав видео за продају колико је сјајан.

Нови Виндовс терминал је препун корисних функција. На страну карактеристике, језгро окружења конзоле је модернизовано. Виндовс 10 има уграђено терминално окружење које се односи на компатибилност уназад, тако да се ове промене не би могле десити у окружењу уграђене конзоле Виндовс 10.

Са новим Виндовс терминалом, Мицрософт је био у могућности да изврши промене попут модернијег распореда текста и машине за рендеровање са ГПУ убрзањем и подршком за Уницоде текст — чак можете да користите емоџије у терминалу. Копирајте и налепите „само ради“ када притиснете Цтрл+Ц и Цтрл+В. Постоји чак и нови фонт по имену Цасцадиа Цоде.

Можете преузмите Виндовс терминал из Мицрософт продавнице. Можете чак набавите изворни код на ГитХуб-у. Да, нови Виндовс терминал је чак и отвореног кода.

  Како поделити УСБ или СД картицу помоћу управљања диском у оперативном систему Виндовс 10

Табс, коначно!

Виндовс коначно има окружење командне линије са уграђеним картицама. Да бисте отворили нову картицу након покретања терминала, само кликните на дугме „+“ на траци са картицама или притисните Цтрл+Схифт+Т.

Можете да користите познате пречице на тастатури да бисте се кретали кроз картице, као што је Цтрл+Таб да бисте прешли на картицу са десне стране и Цтрл+Схифт+Таб да бисте прешли на картицу са леве стране. Цтрл+Схифт+В ће затворити тренутну картицу.

Можете да превучете и отпустите картице да бисте их променили на траци са картицама.

ПоверСхелл и Линук у истом прозору

Терминал ће подразумевано отворити картице ПоверСхелл. Али подржава многе врсте окружења љуске. Сада можете имати више типова окружења љуске у истом прозору.

Ако кликнете на стрелицу десно од дугмета Нова картица, видећете листу сесија које можете да отворите: Виндовс ПоверСхелл, командна линија, Линук дистрибуције као што је Убунту (ако сте их инсталирали са Виндовс подсистемом за Линук), и Мајкрософт Азуре Цлоуд Схелл.

Са уграђеним ССХ клијентом у Виндовс 10, лако можете покренути ССХ сесије и са Виндовс терминала.

Подељена окна за више шкољки одједном

Картице су одличне, али шта ако желите да видите више окружења љуске одједном? Ту долази функција окна Виндовс терминала.

Да бисте креирали ново окно, притисните Алт+Схифт+Д. Терминал ће поделити тренутно окно на два и дати вам други. Кликните на окно да бисте га изабрали. Можете да кликнете на окно и притиснете Алт+Схифт+Д да наставите да га делите.

Ова окна су повезана са картицама, тако да можете лако да имате неколико окружења са више окна у истом прозору Виндовс терминала и да прелазите између њих са траке картица.

  Како омогућити директно складиштење у оперативном систему Виндовс 11

Ево неких других пречица на тастатури за рад са окнима:

Направите ново окно, хоризонтално поделите: Алт+Схифт+- (Алт, Схифт и знак минус)
Направите ново окно, вертикално поделите: Алт+Схифт++ (Алт, Схифт и знак плус)
Померање фокуса окна: Алт+лево, Алт+десно, Алт+доле, Алт+горе
Промените величину фокусног окна: Алт+Схифт+лево, Алт+Схифт+десно, Алт+Схифт+доле, Алт+Схифт+горе
Затворите окно: Цтрл+Схифт+В

Ово су подразумеване пречице и можете их променити ако желите.

Боље зумирање

Тај нови систем за приказивање текста значи глаткије и боље зумирање. Да бисте зумирали и увећали или смањили текст у терминалу, држите Цтрл и ротирајте точкић миша.

У окружењу уграђене конзоле Виндовс 10, као што се види у стандардним прозорима ПоверСхелл и командне линије, ово ће променити величину текста, а такође ће променити величину прозора. У новом терминалу мења само величину текста и оставља саму величину прозора.

Прозирност сјајне позадине

Нови Виндовс терминал такође нуди непрозирност позадине. Држите Цтрл+Схифт и скролујте надоле помоћу точкића миша да би прозор био све провиднији. Боје позадине радне површине – или било чега што се налази иза терминала – ће провирити кроз Виндовс “Акрил” стилски ефекат.

Ово функционише само када је апликација фокусирана—тако да, када уклоните Алт+Таб, Терминал ће поново имати чврсту позадину док се не вратите Алт+Таб.

Практично или не, то је карактеристика коју корисници Линука и Мац-а имају дуги низ година. Сада је уграђен и у врхунску Виндовс терминалску апликацију.

Толико подешавања: везе тастера, шеме боја, позадине и још много тога

Виндовс терминал је препун опција прилагођавања које можете променити. Да бисте им приступили, кликните на стрелицу надоле десно од дугмета Нова картица и изаберите „Подешавања“.

  Игра за прављење речи у реалном времену за Виндовс 8

Видећете ЈСОН датотеку засновану на тексту пуну опција. Као алатка за програмере, Виндовс Терминал тренутно омогућава да конфигуришете ове опције тако што ћете модификовати текстуалну датотеку, а не помоћу графичког интерфејса.

Доступне опције које можете променити у датотеци Сеттингс.јсон укључују:

Конфигурабилна повезивања тастера: Можете да повежете пречице на тастатури за радње или да промените подразумеване пречице на тастатури.
Шеме боја: Промените шему боја (тему) окружења терминала. Ево листе укључене шеме боја.
Профили: Креирајте различите профиле који ће се појавити испод дугмета Нова картица. Можете прилагодити команду која се извршава када покренете окружење командне линије и подесити прилагођене фонтове и шеме боја за сваку сесију.
Прилагођене позадине: Можете поставити прилагођену позадинску слику за сесију. На пример, можете да промените своју Убунту сесију тако да има прилагођену позадину са темом Убунтуа.
Анимиране ГИФ позадине: Можете чак поставити анимирани ГИФ као своју прилагођену позадину.
Подразумевани избор профила: Изаберите профил који желите да покренете подразумевано када покренете Виндовс терминал или кликните на дугме Нова картица. На пример, можете изабрати Линук сесију уместо ПоверСхелл-а.

Мицрософт има водич за уређивање ЈСОН датотеке поставки Виндовс терминала добро као списак свих опција које можете додати датотеци. На тој листи ћете наћи још много опција које овде нисмо покрили.

За разлику од стандардних окружења командне линије, ПоверСхелл-а и Линук Басх љуске у оперативном систему Виндовс 10, Виндовс терминал је коначно препун опција које програмери желе — оних које се годинама налазе на другим оперативним системима као што су Мац и Линук.