Објашњење АСТЦ 3.0: ТВ емитовања стиже на ваш телефон

Нова ера бесплатне ТВ-а је на помолу и обећава да ће 4К ТВ на ваш телефон омогућити бежично. ФЦЦ је започео прелазак на овај нови формат, назван АТСЦ 3.0, 5. марта 2018.

Сачекај минут. Ако смо пре годину дана почели да прелазимо на АТСЦ 3.0, зашто онда нико не прича о томе? Зашто не можемо да гледамо ТВ емитовање на нашим телефонима? Зашто моја локална станица са вестима није у 4К?

Шта је АТСЦ 3.0 и по чему је јединствен?

Када је АТСЦ 1.0 (дигитална телевизија) најављен пре 25 година, послужио је као замена за аналогне ТВ сигнале и започео је ХДТВ револуцију. Комитет за напредне телевизијске системе сада имплементира АТСЦ 3.0, нови стандард за емитовање који обећава да ће 4К превући у мејнстрим и увести бесплатну ТВ на наше телефоне и аутомобиле.

Ово је прво велико ажурирање за ТВ емитовање у 25 година. Комитет за напредне телевизијске системе планирао је прелазак на АТСЦ 2.0 2010. или 2011. године, али је пројекат застарео током развоја, па је укинут. Као резултат тога, прескочили смо право са АТСЦ 1.0 на АТСЦ 3.0.

Као што можете замислити, АТСЦ 3.0 треба да доведе ТВ емитовање у садашњост. Формат подржава 4К, 3Д, УХД и звук високог квалитета, што ће, надамо се, помоћи да 4К замени ХДТВ. Као и традиционална телевизија за емитовање, АТСЦ 3.0 ради бежично, али такође ради у тандему са интернет конекцијама (укључујући мобилне везе, као што је 5Г) да би створио хибридни ток емитовања/широкопојасног приступа.

  Зашто УСБ мора бити тако компликован?

АТСЦ 3.0 користи ОФДМ, КАМ и КПСК методе кодирања, што пружа много више флексибилности од фиксне 8ВБС методе кодирања коју користи АТСЦ 1.0. Да ли знате како Нетфлик смањује квалитет вашег видеа када је ваша интернетска веза спора или слаба? Да, ове методе кодирања треба да опонашају тај процес. Када ваш ТВ или телефон имају лошу везу са АТСЦ 3.0 извором емитовања, квалитет видеа ће бити смањен, али ће наставити да се репродукује глатко.

Овај најновији стандард такође користи нови облик технологије Гхост Цанцеллатион, која у суштини спречава да се два ТВ преноса ометају један у другом. Ово омогућава емитерима да користе више извора преноса (ТВ торњеви) на малој површини, што ће обезбедити покривеност која је потребна за телефоне и аутомобиле за одржавање стабилног сигнала.

АТСЦ 3.0 користи Интернет за циљани садржај

Комитет за напредне телевизијске системе има велике планове за АТСЦ 3.0. Али многе од ових нових идеја захтевају малу помоћ са интернета јер све потичу из једног познатог концепта – циљаног садржаја. Емитерска телевизија је једносмерни сигнал, а да би циљани садржај функционисао, емитерима је потребан двосмерни сигнал. Интернет се случајно уклапа у рачун.

Тренутно се емитери ослањају на треће стране, нпр Ниелсен, да испитате ко гледа које канале. Емитери користе ове анкете за формулисање распореда емитовања и за оптимизацију прихода од огласа. Али када АТСЦ 3.0 буде у потпуности усвојен, емитери ће знати много више о својим гледаоцима. Без икакве помоћи компанија као што је Ниелсен, емитери ће знати ваше године, вашу локацију, када гледате ТВ и шта гледате на ТВ-у.

  Добијајте обавештења о предстојећим концертима и пронађите фестивале у својој области

Као што сте вероватно претпоставили, све рекламе које се емитују преко АТСЦ 3.0 су усмерене на појединце. Али бежични преноси су широки, а не специфични, тако да циљаним огласима управља интернет окосница АТСЦ 3.0. Мало је чудно, али прати формат веб локација као што су ИоуТубе и Хулу. Ако сте млада жена, нећете видети огласе за катетере док гледате локалне вести. Ако сте стар човек, припремите се за још реклама за катетер.

Комитет за напредне телевизијске системе није открио како ће рекламе функционисати без интернет везе, а постоји шанса да можете да блокирате АТСЦ 3.0 огласе помоћу уређаја као што је ПиХоле. Пошто емитери још увек не усвајају АТСЦ 3.0, немогуће је знати како ће ствари функционисати.

Интернет интеграција такође омогућава прилагођене сигнале за хитне случајеве, што значи да ће упозорења о природним катастрофама и путеви за евакуацију бити много ефикаснији. Ова промена ће бити посебно корисна за људе током нестанка струје или евакуације јер се сигнали за хитне случајеве могу слати директно на телефоне.

Да ли морате да купите нови телефон или ТВ?

Када смо прешли са аналогне телевизије на АТСЦ 1.0, ФЦЦ је куповао конверторске кутије за потрошаче. Одузимање ТВ програма од људи који не могу да приуште претвараче било би крајње неодговорно, јер би то ефективно створило замрачење информација засновано на класи.

Али то је било пре 25 година. Сада већина људи добија своје информације преко интернета, тако да ФЦЦ неће дати ниједан АТСЦ 3.0 пријемник. Док не купите АТСЦ 3.0 пријемник за свој ТВ или купите телефон који може да се подеси на АТСЦ 3.0 сигнале, нећете добити никакав бесплатни 4К ТВ.

  Најбољи Распберри Пи комплети 2024

Срећом, ФЦЦ је наложио да се главни садржај за емитовање (попут вести и ТВ-а који спонзорише влада) симултано емитује у АТСЦ 1.0 и АТСЦ 3.0 пет година док потрошачи не изврше транзицију. Овај петогодишњи план за симултано емитовање је почео 5. марта 2018. Боже, пре тачно годину дана. Зашто тренутно немамо АТСЦ 3.0 на нашим телевизорима и телефонима?

Добићете АТСЦ 3.0… На крају

АТСЦ 3.0 се ове године неће проширити широм земље, али је јасно да су Комитет за напредне телевизијске системе и ФЦЦ спремни да изврше промену. Основе АТСЦ 3.0 су разрађене, а формат је од тада одобрила ФЦЦ 5. марта 2018. То само треба да спроведу емитери.

Комитет за напредне телевизијске системе ће показати АТСЦ 3.0 у НАБ 2019 у априлу. На овој конференцији, емитери ће научити како да пређу на АТСЦ 3.0 и како ће функционисати АТСЦ 3.0 систем за хитно емитовање. Надамо се да ће ова конференција подстаћи емитере да усвоје АТСЦ 3.0 у наредној години како би формат могао да се покрене.

Добро је знати да су неки емитери испред игре. Одмах, Пеарл ТВ и АТЕМЕ ТИТАН раде тестове у стварном свету са АТСЦ 3.0 у Фениксу. Становници Феникса који случајно имају АТСЦ 3.0 пријемник можда ће моћи да ухвати сигнал управо сада.

Али када ће АТСЦ 3.0 доћи на телефоне? Па, то зависи од произвођача телефона. На ЦЕС-у 2019 Синцлаир Броадцаст Гроуп дебитовао је свој нови систем-на-чипу који подржава АТСЦ 3.0. Синклер је понудио да бесплатно да чип произвођачима, али не