Тхундерболт 3 наспрам УСБ-Ц: у чему је разлика?

Новији лаптопи често долазе са портом који прихвата реверзибилни утикач и подржава веома велике брзине преноса. Да ли знате шта је то? Ако сте погодили Тхундерболт 3 или УСБ 3.1 порт, у праву сте и у томе лежи проблем.

Оба протокола за пренос података користе исти конектор, али њихова потенцијална употреба варира. Може бити изазовно разумети разлике између два порта и да ли ваш лаптоп има један или други.

Међутим, када схватите разлику, лако је схватити који је порт који је и како их користити.

Шта је Тхундерболт 3?

Тхундерболт 3 је власнички (за сада) протокол за пренос података и видео записа који је развио Интел. Да би га користили, произвођачи рачунара морају да добију сертификат од Интела. Не жели свака компанија то да ради.

Штета јер је Тхундерболт 3 невероватно брз. Много је бржи од тренутних максималних брзина за УСБ. Тренутна врхунска верзија УСБ-а је УСБ 3.1 Ген 2, која је способна за брзину до 10 Гигабита у секунди (Гбпс). То је само једна четвртина максималне брзине Тхундерболт 3, који има максималну способност од 40 Гбпс.

Која је разлика између Тхундерболта и УСБ 3.1?

Пре него што дођемо до тога шта Тхундерболт 3 може да уради у поређењу са УСБ 3.1, хајде да причамо о томе како то изгледа. И Тхундерболт 3 и УСБ 3.1 користе УСБ Типе-Ц конектор и порт.

  Шта је заштитни зид? – Водич за увод

Да би се разликовала, Тхундерболт 3 портови, каблови и опрема обично су означени стрелицом у облику муње. УСБ портови такође могу имати муње, али они означавају да је УСБ порт способан да пуни мале предмете као што су паметни телефони чак и када је лаптоп искључен. Ако је у питању Тхундерболт 3, муња се појављује као што видите горе.

Сада, ево критичне тачке у вези са Тхундерболт 3 и УСБ-ом: Тхундерболт 3 порт такође може да функционише као УСБ порт, али УСБ порт не може да ради као Тхундерболт 3.

Тхундерболт 3 има „резервну“ опцију, где ако не може да комуницира са повезаним уређајем као Тхундерболт јединица, онда покушава да користи УСБ протокол. Када користите УСБ, Тхундерболт 3 порт је ограничен на УСБ брзине повезаног уређаја, а не на изузетно велике брзине Тхундерболта.

Брзине Тхундерболт-а не значе само да можете много брже да пренесете двосатни 4К видео на спољни диск. Такође можете да повежете до два 4К екрана на 60Хз преко ДисплаиПорт-а. УСБ 3.1 Ген 2 такође подржава видео у ономе што се зове „Алт Моде“ где можете да се повежете директно на ДисплаиПорт монитор – такође је могућ ХДМИ. Међутим, алтернативни режим је да је то опциона функција коју произвођачи оригиналне опреме морају да омогуће. Тхундерболт 3, за поређење, подржава видео из кутије.

Уз Тхундерболт 3, такође можете да повежете до шест додатних уређаја са изворном машином. То значи да прикључите уређај А у Тхундерболт 3 порт на лаптопу, а затим повежете уређај А са уређајем Б и тако даље. Сви уређаји морају да користе Тхундерболт 3. Ако користите УСБ 3.1 уређај као уређај Ц, на пример, ланац се у том тренутку зауставља.

  9 генеративних АИ алата за побољшање вашег радног века

Такође, имајте на уму да ће вашем лаптопу бити потребни рачунарски ресурси за рад са свим тим повезаним Тхундерболт уређајима. Даиси цхаининг се обично користи за повезивање више екрана, али се такође може користити за повезивање неколико монитора и екстерних чврстих дискова са једног порта.

Самсунг подржава даиси-цхаининг за мониторе са УСБ 3.1, али генерално, ова функција није тако добро подржана као са Тхундерболт 3.

Коначно, Тхундерболт 3 може да подржи ПЦИе уређаје као што су екстерне прикључне станице за графичке картице, док УСБ 3.1 не подржава. ПЦИе подршка омогућава играчима да претворе лаптоп без много графичке подршке у прилично добру машину за игре. Трик је у томе што произвођачи рачунара морају да подрже ову функцију на својим лаптоповима јер подршка за ПЦИе графичке картице није аутоматска.

Који рачунари укључују Тхундерболт 3?

Најлакши начин да будете сигурни да ћете добити Тхундерболт 3 је да купите Мац. Аппле укључује порт све своје тренутне машине, укључујући лаптопове, десктоп рачунаре и све-у-једном.

На страни Виндовс-а, ако желите Тхундерболт 3 порт из кутије, онда тражите лаптоп. Неки унапред направљени десктоп рачунари подржавају Тхундерболт 3, али обично морате да купите картицу за проширење да бисте додали Тхундерболт 3 на Виндовс радну површину.

Лаптопи су друга прича са одабраним (и често скупљим) моделима који носе Тхундерболт 3 портове. Неки примери укључују Алиенваре М17, Асус ЗенБоок С УКС391, и тхе Леново ТхинкПад Кс390 Иога.

Каква је будућност Тхундерболта?

Није јасно да ли Интел планира да ажурира Тхундерболт на верзију 4, али будућност Тхундерболт 3 је врло јасна. Интелов Тхундерболт протокол се спаја са УСБ4. Спецификација за УСБ4 је објављена у лето 2019. године, а производи засновани на УСБ4 ће бити представљени 2020. или 2021. године.

  Контрола нацрта прати промене докумената у ДОЦКС-у, страницама и другим форматима [OS X]

УСБ4 ће имати исту максималну брзину преноса од 40Гбпс као Тхундерболт 3, као и исту могућност приказивања видео и ланчаних уређаја. Када УСБ4 уређаји почну да се појављују, очекујемо да ће Тхундерболт 3 на крају нестати.

Компаније могу да креирају уређаје који су једнако способни као Тхундерболт 3 без проблема са лиценцирањем од стране Интела. Подршка за Тхундерболт 3 је опција са УСБ4, што је одлична вест за старије уређаје, али мало је разлога да се креирају нови Тхундерболт 3 уређаји када је УСБ4 доступан.

Коначно, могли бисмо видети свет у којем само УСБ4 са конектором типа Ц влада и скоро све се може повезати преко тог порта, укључујући уређаје за складиштење, мониторе, безбедносне кључеве и још много тога.

Наравно, за ту будућност ће вероватно требати године. Произвођачи рачунара ће вероватно наставити да укључују стандардне УСБ портове на лаптопове како би подржали застарелу опрему и кућних и пословних корисника без потребе за адаптерима.

Са тако далеком будућношћу која је обележена УСБ4-ом, још увек се исплати знати разлику између УСБ порта типа Ц и Тхундерболт 3.