Хибернација у односу на спавање у оперативном систему Виндовс 10: у чему је разлика?

Ако оставите Виндовс 10 систем без надзора, он ће ући у стање ниске потрошње енергије под називом Спавање. Виндовс 10 има сличан режим ниске потрошње енергије који се зове Хибернација. Слично као и у стању спавања, корисници имају опцију да ручно ставе систем у режим хибернације из менија за напајање.

Хибернација против спавања у оперативном систему Виндовс 10

Хибернација против спавања у оперативном систему Виндовс 10

Многи корисници спајају режим хибернације са режимом спавања. Постоје сличности између ова два режима и ваш систем ће ући у овај режим само ако га присилите или ако га нисте користили неко време. Питање је шта је боље и која је разлика између њих.

Хибернација против спавања

Главна разлика између хибернације и режима спавања је начин на који се подаци чувају или где се чувају.

Сачувај стање

Када ваш систем уђе у режим спавања, датотеке које сте отворили (и несачувани подаци у њима) се чувају у РАМ меморији.
Када ваш систем уђе у режим хибернације, датотеке које сте отворили (и несачувани датум у њима) се уписују на диск.

Потрошња енергије

Када је ваш систем у режиму спавања, он користи врло мало енергије да би ствари функционисале.
Када је ваш систем у режиму хибернације, уопште не користи енергију. То у суштини искључује систем.

  Поглед на датотеке које се чувају након ресетовања оперативног система Виндовс 10

Доступност функција

Режим спавања је присутан на свим рачунарима који користе Виндовс 10 и омогућен је подразумевано.
Хибернација није присутна на свим рачунарима који користе Виндовс 10, нпр. неће бити доступна ако ваш систем има ИнстантГо. Можда неће бити омогућено подразумевано чак и ако је доступно на систему.

Оштећење ССД-а

Режим спавања неће оштетити или на други начин скратити животни век ССД-а.
Познато је да режим хибернације оштећује СДД ране генерације и доводи до њиховог бржег трошења. Новији ССД-ови немају овај проблем.

Оштећење чврстог диска

Ни режим спавања ни режим хибернације не могу оштетити чврсти диск.

Хардверски индикатор

Када је ваш систем у режиму мировања, лампице на вашем систему могу наставити да трепћу да би сигнализирале његово стање, нпр. дугме за напајање може да трепери или ако имате ССД/ХДД индикатор за читање/уписивање, оно такође може да трепери док систем спава.
Када је ваш систем у режиму хибернације, сва светла/индикатори ће се искључити. Гледајући свој систем, нећете моћи да кажете да ли је био искључен или је у режиму хибернације док не притиснете дугме за напајање.

Резиме

Виндовс 10 ће изаћи из стања спавања много брже него што ће изаћи из режима хибернације. Временска разлика је значајна.
Систем може да се врати из режима спавања притиском на дугме за напајање или додиром на тастер на тастатури или кликом миша.
Систем се може вратити из режима хибернације притиском на дугме за напајање.

Да ли треба да спавате или хибернирате Виндовс 10?

Режими спавања и хибернације су често присутни на истом систему. Можете одабрати који ћете користити по сопственом нахођењу, али генерално;

  5 најбољих софтвера за проналажење тастера песама (Виндовс 10)

Требало би да користите режим спавања ако ћете бити далеко од свог система на веома кратак временски период, нпр. петнаест минута или сат.
Требало би да користите режим хибернације ако ћете бити удаљени од свог система на дужи временски период, али бисте и даље желели да наставите са радом тамо где сте га оставили уместо да поново покрећете систем.

Виндовс 10 генерално има теже време да се врати из режима хибернације и можда ћете ипак поново покренути систем. Због тога, чак и ако планирате да будете далеко од система на дужи временски период, режим спавања може бити боља опција.

Искључите, спавајте или хибернајте Виндовс 10

Ако је опција Схут Довн на столу, тј. вољни сте да искључите свој систем него је боље да то учините уместо да га ставите у режим хибернације.

Разлог зашто избегавамо да користимо режим хибернације је тај што је систему потребно толико времена да изађе из њега. Ваш систем се заправо може укључити много брже.

За несачуване податке, гашење је радња коју покреће корисник, што значи да ће од вас бити затражено да сачувате свој рад пре искључивања система.

Једна велика мана гашења система у односу на хибернацију је то што ћете морати поново да отворите своје апликације и датотеке. Режим хибернације чува тренутно стање система тако да не морате то да радите.

Хибрид Слееп

Виндовс 10 има трећи режим који се зове хибридно спавање. То је комбинација хибернације и режима спавања где;

Подаци се записују на хард диск уместо у РАМ.
Систем периодично освежава меморију.
Наставак система је бржи од хибернације, али спорији од стања спавања.
Систем ће наставити да троши енергију када је у режиму хибридног мировања.

  3 начина да вратите фабричка подешавања на Виндовс рачунар

Закључак

Ако вам је тешко да се сетите разлике између режима хибернације и режима спавања, узмите траг из њихових имена. Хибернација је много дубље стање сна, док је спавање лагано у поређењу са њим. Ако се ваш систем стално бори да изађе из режима хибернације, можда имате апликацију која је крива за то. Можете да уклоните апликацију, да користите режим спавања или да пређете на гашење система.