Цхромецаст медијски сервери: Плек против Емби

Цхромецаст је променио колико нас конзумира медије. Људи који су прикупили велику медијску библиотеку могу без проблема да емитују своје филмове и ТВ емисије уз помоћ уређаја. Нису само људи са великим медијским библиотекама који имају користи од Цхромецаст-а. Паметни телефон и претплата на Нетфлик одлично функционишу са Цхромецаст-ом и постоје многе друге апликације које су постале популарне само зато што подржавају овај уређај. Плек је веома позната апликација која је постала незаобилазна за свакога ко има Цхромецаст. То је апликација медијског сервера која подржава Цхромецаст на тржишту на којем то ради врло мало других. У ствари, могли смо да пронађемо само једну другу Плек алтернативу која је радила као медијски сервер и која вам омогућава да пребаците на Цхромецаст; Емби. Са само две апликације које испуњавају ову конкретну нишу, одлучили смо да упоредимо две апликације како бисмо вам помогли да одлучите која је боља.

Започињемо рецензију са свима омиљеним Плек-ом. Преглед се врши у односу на корисност Плек-а и Емби-ја за Цхромецаст. Обе апликације иначе имају много других функција и доступне су за друге платформе које се нећемо дотицати.

Плек ТВ

Цена: Бесплатно уз премиум опцију и доживотну пропусницу

Премиум карактеристике:

Синхронизујте медије на мобилним уређајима
Подршка за више корисника
Ограничење садржаја за кориснике
Цлоуд синц
Приступ трејлерима ХД филмова и интервјуима са глумцима

Мобилне апликације:

иОС – Доступно бесплатно, али са ограничењима

Андроид – доступан је бесплатно, али са ограничењима

Виндовс Пхоне – бесплатно, али са ограничењима

Коришћење и подешавање

Написали смо како да подесимо Плек да користи са Цхромецаст-ом. Увидећете да је то невероватно лако подесити, иако ће за организовање ваше библиотеке требати времена. Једном када се подеси, Плек се може похвалити функцијама које олакшавају гледање филмова и ТВ емисија и праћење ваше листе гледања. Корисничко сучеље раздваја филмове, ТВ емисије и музику, групише медије у албуме, сезоне, серије и трилогије и чини невероватно једноставним додавање новог садржаја.

  Напади ескалације привилегија, технике и алати за превенцију

Синтакса библиотеке за организовање ствари

Плек ради више од идентификације медијских датотека. Направљен је да препозна медије какви јесу, тј. да ли је датотека филм, ТВ емисија или кратки телефилм. То ради тако што корисници именују своје датотеке према синтакси коју ће препознати. Ово омогућава Плек-у да сортира ваше медије и пронађе праве метаподатке за њих. Што је још важније, сигурно је ако сте исправно именовали своје датотеке. Са апликацијама које имају за циљ да препознају медијски садржај, постоји шанса за грешку и често се многе датотеке препознају погрешно. Плек је беспрекоран и ваша медијска библиотека ће изгледати боље него икада.

Сцаннинг Либрари

Плек може да скенира све нове фасцикле које додате у своју библиотеку у ходу. Може да додаје нове ставке без потребе да поново скенира вашу библиотеку и брзо учитава библиотеку сваки пут када је покренете. Ако затворите сервер и поново га покренете, Плек ће вас чекати у вашој библиотеци без секунде одлагања.

Метаподаци и листа за посматрање

Плек ради више од само стримовања медија. Користећи назив датотеке за филм или ТВ емисију, може пронаћи постере, трејлере и други садржај који би могао бити доступан. Када отворите медијску датотеку у Плек-у, видите више од само АВИ или МКВ датотеке. Имате избор постера које можете изабрати, можете додавати и уређивати ознаке, преузимати титлове на више језика, а Плек вам даје МПАА оцену за филм.

Плек одржава листу „гледаних“ која вам омогућава да пратите које епизоде ​​серије сте већ гледали, а које нисте.

Подршка за репродукцију

Плек-ове мобилне апликације могу деловати као даљински управљач за ваш медијски сервер. Можете да користите апликације за репродукцију/паузирање медија. Подржава Цхромецаст и са десктопа и са његових мобилних апликација. Можете да контролишете брзину стримовања када пуштате филм/ТВ емисију. Можете да наставите са филмом одакле сте га последњи пут стали. Плек подржава велики број медијских формата укључујући МКВ и АВИ.

  Најбоље платформе за програмско оглашавање у 2022

Стримовање преко Цхромецаст-а

Плек добро емитује преко Цхромецаст-а. Нема кашњења, видео се не баферује, а звук не застајкује. Наилази на повремене штуцање у којима ће се репродукција насумично заустављати и да бисте је поново покренули, мораћете да прекинете везу и поново се повежете са Цхромецаст уређајем. Такође је мало испрекидано пребацивање између десктоп и мобилних апликација.

Плек канали

Плек канали вам омогућавају да стримујете медије који нису доступни у вашој библиотеци. Иако још увек нема огромну листу канала, обећава и повремено је корисна.

Емби

Цена: Бесплатно уз премиум опцију и доживотну пропусницу

Премиум карактеристике:

Синхронизација облака и фасцикли
Подршка за подкасте
Мобилна синхронизација, али тренутно доступна само за Виндовс 8.1

Мобилне апликације:

иОС – Доступно бесплатно

Андроид – доступан је бесплатно

Виндовс Пхоне – доступан за 3,49 долара

Коришћење и подешавање

Емби је исто тако лако поставити као Плек. Коришћење је сасвим друга прича. Плек побеђује у употребљивости из доброг разлога једноставно зато што Емби-јев кориснички интерфејс није интуитиван. Често ћете се наћи да приступате Емби-јевом панелу са подешавањима када тражите да претражујете сопствену библиотеку. Недостаје му „контролна табла“, а једина тачка за навигацију је клизећи панел са леве стране. Једном у вашој библиотеци, картице на које је подељен ваш медиј нису одличне за прегледање и на крају ћете користити функцију претраге да бисте пронашли филм или ТВ емисију.

Сцаннинг Либрари

Мало је потребно да подесите своју библиотеку за Емби. Претпоставља се да имате разумно именоване датотеке и иако не даје синтаксу за њихово именовање, ослања се на име датотеке да би дохватило исправне метаподатке. Мораћете одвојено да сортирате ТВ емисије и филмове. ТВ емисија додата у фасциклу са филмовима само ће вам представљати проблем. Медији се класификују када се дода фасцикла. Ви бирате да ли је садржај који додајете филм или ТВ емисија и Емби ће га тако третирати.

Скенирање библиотеке је ужасно споро на Ембију. Ако додате нову фасциклу у своју библиотеку, Ембију ће требати доста времена да учита медије у њу и можда ћете морати да поново покренете сервер неколико пута. Емби има функцију ручне ‘синхронизације’ коју можете користити да натерате апликацију да синхронизује медије, али греши. Када покренете Емби, потребно је неко време да се ваша библиотека припреми.

  Како користити Тидал музику из командне линије на Линуку

Метаподаци

Емби изузетно добро ради са метаподацима. Под условом да сте својим датотекама назвали нешто напола разумно, моћи ће да пронађе праве метаподатке за њих. Метаподаци нису ограничени само на филмске постере, преглед глумачке екипе, режисера и приче о филму, већ укључују и оцене са ИМДб-а и Роттен Томатоес-а. Ако откријете да метаподаци нису тачни, можете да користите уграђену функцију „Идентификујте“ да бисте тражили податке користећи назив филма/серије или ИМДб ИД између осталог.

Тамо где су метаподаци тачни и богати, употреба коју Емби користи није увек најпаметнија, на пример, груписао је трилогију Господар прстенова по имену сценариста.

Подршка за репродукцију

Емби нема најпаметнији медиа плејер. Подржава наставак филма/ТВ емисије са места где сте стали, али ако покушавате да пређете на одређену тачку у филму, можете једноставно заборавити на то. Подршка за титлове, посебно за екстерне титлове, је незгодна. Дефинитивно је ту, али ћете скакати кроз обруче да бисте је добили. Оно што ово чини горим је то што уграђени механизам за преузимање титлова уопште није добар јер не успева да пронађе титлове за филмове попут Лего филма и Господара прстенова (оба изузетно популарна филма).

Емби подржава МКВ и АВИ датотеке, између осталих уобичајених формата видео датотека.

Стримовање преко Цхромецаст-а

Емби неометано стримује преко Цхромецаст-а. Нема заостајања, нема баферовања видео записа, нема застоја у звуку и нема насумичних заустављања или грешака. Добро ради са мобилним апликацијама.

Закључак

Плек и Емби имају своје предности и недостатке, али оно што Емби штетно заостаје је библиотека. Потребно је много времена за скенирање и учитавање медија када га додате по први пут. Додавање додатних ставки и чекање да се појаве је време сагоревања и то смањује Ембија. На срећу, апликација то надокнађује својом одличном подршком за Цхромецаст. Плек одлично подржава Цхромецаст, али када се заустави, што је без разлога, тешко је поново га покренути.

Ипак, нећемо вас оставити без победника, јер упркос два горња велика проблема са одговарајућим апликацијама, Плек је победио Емби за бољу подршку за титлове и одличну употребу синтаксе у именовању датотека и одржавању ваше библиотеке организованом.