Шта вам свака картица у Виндовс 7 Таск Манагер-у говори

Као крајњи корисник, никада не знате шта ваш рачунар може да уради све док нешто не покварите и он престане да ради те ствари које је тако добро урађен. Можда га нећете сломити у буквалном смислу, али тек када нешто крене наопако већина нас покушава да копа мало дубље, да види у чему би могао бити проблем. Један од основних алата који су нам на располагању за дијагностиковање Виндовс рачунара је Таск Манагер. Ако сте га користили чак неколико пута, знаћете које информације добијате са неких од тих картица, али можда нећете имати појма о неким другим картицама, па ево кратког прегледа сваке од њих.

Пријаве

Ова картица приказује све тренутне апликације које су покренуте. Апликације су оне које покреће тренутни корисник, тако да чак и ако су други корисници пријављени на систем, све апликације које су покренуле неће бити овде наведене. Свака апликација се појављује под својим именом и лако ћете је препознати. Дат је статус покретања сваке апликације и може бити Покренута или Не реагује.

Ако је апликација покренута, онда је све у реду. Ако не реагује, можете га изабрати и кликнути на Заврши процес који ће прекинути апликацију.

Процеси

Овде су наведени сви процеси који су тренутно у току. Ова листа ће бити дуга јер једна апликација може покренути неколико процеса и сам систем их покреће када је потребно. Пример апликације која покреће више процеса је Цхроме. Ако имате неколико картица отворених у Цхроме прозору, видећете неколико Цхроме процеса на овој картици.

  Како да креирате прилагођене приказе у Евент Виевер-у у оперативном систему Виндовс 10

За сваки процес можете видети потрошњу ЦПУ-а и меморије. Што више ЦПУ-а и меморије процес троши, то је „тежи“. Ако се ваш систем скоро зауставио или много заостаје, требало би да потражите који процес троши превише меморије или оптерећује процесорску снагу система. Можете напустити процес, али ако то учините, требало би да знате тачно шта процес ради. Ако на крају напустите витални Виндовс процес, ваш систем се може срушити.

Услуге

Услуге може покренути Виндовс или их могу покренути друге апликације или чак драјвери. Картица Услуге наводи које су услуге тренутно покренуте и које су њихове функције и статус. Статус услуге је покренут или заустављен. Корисник може ручно да заустави услуге, али оне су критичне за оперативни систем и ако не знате шта услуга ради, не би требало да је заустављате.

Перформансе

Ова картица је као здравствени извештај за ваш систем. Показује колико се користи процесорска снага вашег рачунара (ЦПУ Усаге) и колико меморије се користи. Ако је било који од њих превисок, ваш систем ће се успорити или почети да заостаје. Картица се може користити да се утврди да ли су меморија или процесорска снага система преоптерећени.

Умрежавање

Ова картица показује на које мреже је ваш рачунар повезан и саобраћај који тече кроз те мреже. Мреже могу бити ЛАН, ВАН, ВиФи или чак Блуетоотх везе. Можете видети колико се пропусног опсега користи на одређеној мрежи и те информације могу помоћи да се дијагностикује спора веза.

Усерс Таб

Овде су наведени сви активни корисници који су тренутно пријављени на систем. Можете прекинути везу, одјавити се или послати поруку неком од корисника, под условом да имате дозволу за то.

  Како онемогућити и ограничити позадинску активност Ксбок Гаме Бар у Виндовс 10 и 11

Покренути Виндовс 8? Овде можете детаљно прочитати о Виндовс 8 менаџеру задатака.