Шта за вас значи план за борбу против фалсификовања „Пројецт Зеро“ компаније Амазон?

Амазонов Пројецт Зеро је први прави покушај компаније да уклони све фалсификоване листе са Амазон тржишта. Али како функционише Пројецт Зеро и како ће утицати на купце попут вас?

Чекајте, има фалсификата на Амазону?

Звучи чудно, али на Амазону постоји огромно тржиште фалсификата. И да ли сте свесни тога или не, постоји шанса да сте у неком тренутку купили лажни производ преко продавца.

Амазон, за разлику од продавница као што су Таргет и Бест Буи, увелико се ослања на продавце трећих страна за листе производа и испуњење. Ови продавци нису повезани са брендовима које продају, али према Џефу Безосу, њихови огласи чине половина предмета продато на Амазону.

Многе ваше куповине на Амазону вероватно долазе од продаваца трећих страна, без обзира да ли сте то схватили или не. Уместо да сваког продавца дели на страницу производа (као еБаи), Амазон саставља све листе на једну страницу производа. Оглас за ан Аппле Лигхтинг Цабле, на пример, могу испунити десетине различитих продаваца, укључујући Аппле. На страници производа можете проверити да ли производ долази од Амазона или треће стране.

Овај систем омогућава Амазону да одржава ниске цене и представља окосницу Амазоновог супер-брзог система испуњења. Али, као што можете замислити, то омогућава многим преварантима и фалсификаторима да се налазе на листи оригиналних производа.

Амазон има неке мере против фалсификата, али оне не функционишу тако добро. Процес прегледа у Амазону је изненађујуће спор и скоро у потпуности се ослања на повратне информације корисника. Да не спомињемо, овај систем прегледа понекад ради у корист преваранта тако што забрањује „сумњиве“ кориснике.

Као резултат тога, на Амазону има много лажних производа. Тхе Извештај о фалсификовању процењује да је 13% производа који се продају на Амазону лажни. Да ствари ставимо у перспективу, Амазон је продавао около 5 милијарди производа у 2014. години.

Овај проблем фалсификовања је штетан за купце, популарне брендове и Амазон. Неки потрошачи неће куповати на Амазону због фалсификата, а неки брендови потпуно одбијају да наведу своје производе на веб локацији. Прошле године, договор између Амазона и Сватцх Гроуп (шведског конгломерата Ватцх) се распао због фалсификатора. Ник Хајек, генерални директор Сватцх групе, тврди да кинеска компанија Алибаба има боље мере против фалсификата него Амазон. Јао. Сватцх Гроуп се невољно окренула, али продаје само одабрану серију сатова на Амазону.

  Исправите проблем да се Диснеи Плус страница за пријаву не учитава

Не можете купити све на Амазону

На Амазону можете купити скоро све – осим луксузне одеће и одеће. Брендирана одећа, сатови, ташне, парфеми, шешири и наочаре за сунце имају злогласно тржиште фалсификата. Пошто се Амазон у великој мери ослања на продавце трећих страна, луксузни брендови нерадо наводе своје производе на веб локацији.

У последњих неколико година, Амазон је покушао да преокрене ствари. Компанија је успела да склопи мале послове са многим ексклузивним брендовима, као што су Диснеи, Хуго Босс и Нике. У замену за неке мање понуде, као што су парфеми и кошуље са великим залихама, Амазон ће надзирати (или спречити) продавце трећих страна да продају артикле наведене од или повезане са тим брендом.

Због тога су огласи за одређене брендове, нпр Нике, су невероватно витки на Амазону. То су досадни, стари или преоптерећени артикли, са пуно распродатих величина и боја. Ово је такође разлог зашто се Хуго Босс Амазон страница је пуна колоњске воде, обичних поло полоја и гитарских педала које нису на месту уместо луксузних одела повезаних са брендом Босс.

Ево неких брендова који су танки или не постоје на Амазону:

Нике: Обична одећа, обућа и роба са прекомерним залихама.
Хуго Босс: Парфеми и обичне кошуље.
Фила: Танак избор одеће и ципела и необичан фокус на радне ципеле.
Бапе: Мали избор, али на Амазону можете пронаћи много очигледних фалсификата.
Диснеи: Велика колекција која изгледа мистериозно застарела и подцењена у поређењу са Диснеи вебсите.
Нортх Фаце: Танак избор обичних кошуља и капута.
Ролек: Углавном половни и снижени сатови.
Версаце: Ограничен избор сатова и колоњске воде.
Цханел: Добар избор парфема, али само половне ташне.
Сватцх Гроуп (Омега, Лонгинес, Бланцпаин) – продаје само одабране сатове на Амазону након спор о фалсификатима.
Лоуис Виттон: Једна књига, аутора Луиса Витона.
Врховни: Непостојећи.
Спарк електрични бицикли: Непостојеће.
Сумо Лоунге: Непостојеће.

Ако Амазон може да гарантује да фалсификатори нису проблем, онда брендови имају подстицај да наведу више својих производа на Амазону. Али овај систем је очигледно погрешан. Већина ових брендова само користи Амазон као јефтину робну кућу. И док вероватно постоји неколико аргумената који иду у прилог овом систему (брендови изгледају мање ексклузивни ако продају на Амазону), већина потрошача би вероватно желела да купи Нике ципеле и луксузне сатове уз погодности Амазона.

Амазонов пројекат Зеро могао би зауставити фалсификаторе

Након неуредне тужбе у фебруару, Амазон је коначно признао свој проблем са фалсификатима у пријавити ДИК-у. Али компанија је у овом извештају тврдила да, због „брзог раста“, „можда неће моћи“ да у потпуности спречи продавце да продају фалсификоване артикле на Амазон тржишту.

  Како преузети ВебЕк за Мицрософт Оутлоок

Очигледно је да су фалсификатори лоши за потрошаче, а лоши су и за бренд Амазон. Али ако Амазон одлучи да појача своју интерну меру против фалсификовања, компанија мора да запосли хиљаде нових запослених, плати универзалну серијализацију производа и стави ограничења на продавце трећих страна који чине половина укупне продаје на Амазону. Чак Амазон признаје да би ове агресивне мере могле „негативно утицати на резултате пословања“.

Али Амазон је пронашао средње решење. Пошто већина фалсификованих производа имитира називе брендова, као што су Аппле, Нике или Сандиск, зашто овим популарним брендовима не дати могућност да се боре против фалсификата? Ово решење против фалсификовања се зове Пројекат Зеро, и требало би да помогне да се ублажи Амазонов проблем фалсификовања.

Како функционише пројекат нула?

Пројецт Зеро даје поузданим брендовима моћ да ручно уклоне фалсификоване листе. Поред тога, брендови који су укључени у пројекат нулти могу да се одлуче за напредну серијализацију производа и прилику да обуче запослене у Амазон Варехоусе неким техникама откривања фалсификата.

Упис у Пројецт Зеро је бесплатан, а сва предузећа која су уписана у Пројецт Зеро имају административне привилегије. Ове привилегије у суштини омогућавају брендовима да заобиђу Амазонов спор систем извештавања. Уместо да пријаве фалсификовану листу Амазону, брендови који су уписани у Пројецт Зеро могу тренутно да уклоне листу и организују повраћај новца за опљачкане купце. Не брините – Амазон тврди да се ова уклањања прегледају накнадно како би се уверили да систем није злоупотребљен.

Изврсна Нике мајица.  пише

Брендови уписани у Пројецт Зеро такође имају могућност серијализације свих својих производа. Тренутно се Амазон скоро у потпуности ослања на основне серијске бројеве који се лако лажирају за идентификацију производа. Пројецт Зеро серијски бројеви ће се користити искључиво у Амазон складишту и могу се разликовати за сваки појединачни артикл.

Према Амазону, „брендови који одлуче да користе услугу серијализације производа коштају између 0,01 и 0,05 долара по јединици, на основу количине.“ Дакле, неки брендови ће на крају платити додатних 50 долара за сваких 1000 јединица које продају на Амазону. Али хеј, не можете се борити против лажних производа бесплатно.

Ако звучи као да Амазон пребацује одговорност на брендове, управо се то дешава. Можда није најбоље решење за борбу против фалсификата, али обећава. Брендови попут Аппле-а сада су боље опремљени да уклоне лажне каблове и уређаје са Амазон тржишта, а брендови који су се историјски кретали по Амазонском тржишту сада имају подстицај да уђу алл ин.

  Претражите Фацебоок странице које су вам се допале и имате физичку адресу на мапи

Неки брендови су скептични према пројекту нула, али желе да он успе

Није изненађујуће да су неки људи скептични према пројекту нула. То је закаснела мера против фалсификата и тешко је тачно знати колико ће добро функционисати. Али важно је напоменути да су брендови критични према пројекту Зеро зато што желе да он успе, а не зато што желе да пропадне.

Сећате се Сватцх групе, компаније чији је извршни директор рекао да Алибаба има боље мере против фалсификовања од Амазона? Замолили смо ту компанију за коментар о пројекту нула, и на крају смо добили отворено скептичан, али углавном оптимистичан одговор.

Сватцх Гроуп ми је рекла да „постоји велика разлика између најаве Иницијативе нула пројекта и стварног остваривања исте.“ Поред овог изненађујуће искреног одговора, Сватцх Гроуп нам је такође рекао да је „оптимистички да ће Амазон напредовати“ и да ће две компаније „наставити разговоре“ у будућности.

Кевин Вилијамс, извршни директор компаније РГК Инноватионс, изнео је сличну оптимистичну, али скептичну тврдњу у интервјуу за Инц. Вилијамс каже да, иако воли идеју пројекта нула, он је забринут да ће он „имати гомилу непредвиђених последица“.

Како могу да проверим да ли компанија учествује у пројекту нула?

Вероватно не желите да купујете било какве необичне производе. То је фер претпоставка. Дакле, било би лепо знати који брендови учествују у пројекту нула, зар не? Чудно је да је тешко пронаћи брендове који су уписани у програм.

Управо сада, Амазон шаље позивнице за Пројецт Зеро брендовима високог профила, а мањи брендови могу да се пријаве на Пројецт Зеро листа чекања. Пошто Амазон покушава да се удвара луксузним и ексклузивним брендовима, можемо претпоставити да су компаније попут Никеа и Нортх Фацеа добиле позивнице. Често фалсификовани брендови електронике попут Аппле-а и Сандиск-а такође су вероватно добијали позивнице, али не постоји начин да се то са сигурношћу зна. Такође можемо претпоставити да је Сватцх Гроуп укључена у пројекат нула, на основу наше преписке са компанијом.

Неколико брендова, као Кену, већ су похвалили Амазон за њихову иницијативу Пројецт Зеро. Дакле, ако желите аутентичан Кену производ, сада је ваша шанса. А веб локација Пројецт Зеро садржи изјаве компанија као што су Вера Брадлеи, Тхундерворкс и Цхом Цхом Роллер… Да, ни ја нисам чуо за њих.

Наравно, питали смо Амазон да ли постоје планови за креирање свеобухватне листе за упис у Пројецт Зеро у будућности. Компанија нам је рекла да, иако Амазон не „коментира или спекулише о будућности“, наша идеја ће бити пренета на „тим“. Надамо се да ће „тим“ послушати наш предлог.

У међувремену, можете да се позовете на листу „ограничења“ коју је курирао Породица Селлинг. Ова листа описује неке од брендова који ограничавају огласе трећих страна на Амазону. Брендови на овој листи забринути су због фалсификованих производа и у будућности би могли ускочити у програм Пројецт Зеро.