Шта значи „ИАНАЛ“ и како га користите?

Иако то није најчешћа скраћеница на интернету, ИАНАЛ се повремено користи на веб локацијама као што су Твиттер, Куора и Реддит. Али шта значи ИАНАЛ и зашто га људи говоре?

Ја нисам адвокат

ИАНАЛ је интернет иницијализам који значи „Ја нисам адвокат“. Обично га користе не-правници који желе да разјасне да њихова правна мишљења нису правни савет. Ова врста појашњења је важна на мрежи, са чим се можете суочити тужбе или гоњење за давање правних савета (или рад као адвокат) без а адвокатска лиценца. (И поред тога, ретко је да се не-адвокати суочавају са стварним последицама због повремених правних савета.)

У неким случајевима, ИАНАЛ користе прави адвокати који желе да дају про-боно правна мишљења без формирања адвокат-клијент однос. Упадање у однос адвоката и клијента на мрежи није само непријатност, већ може бити и противзаконито, јер адвокат можда нема надлежност да се бави адвокатуром ван своје државе.

ИАНИЛ и ТИНЛА

„ИАНИЛ“ је слично. То значи „Ја нисам ваш адвокат“. Ово и може да користи неко ко жели да разјасни да је адвокат, али не даје стручне правне савете нити улази у однос адвокат-клијент са вама.

Слично, „ТИНЛА“ значи „Ово није правни савет“. Људи користе ове изразе да разјасне да не дају професионалне правне савете на мрежи.

Да ли људи заиста кажу ИАНАЛ?

Статуа од

ИАНАЛ је невероватно непопуларан део интернет сленга. Већина људи никада није чула за њега, и нема много користи изван Куора или Реддит-а /р/легаладвице форум. Па зашто је ИАНАЛ ствар?

  Згодни савети за прављење убедљивих видео снимака и мерење њиховог успеха

Колико год чудно звучало, ИАНАЛ постоји од касних 80-их. Била је то полупопуларна фраза на Усенету и АРПАНЕТ, два претка интернета. Како прича каже, адвокати пре интернета сковали су ИАНАЛ да разјасне да, иако су давали правна мишљења на мрежи, нису били у вези адвокат-клијент или деловали ван своје надлежности. (То такође може бити слободна референца на „Нисам доктор, али играм једног на ТВ-у” прото-мем.)

Временом су неправници на Усенету и АРПАНЕТ-у ухватили грешку ИАНАЛ-а. Показало се да је то била корисна фраза док су се водиле бурне расправе о станодавцима, олупинама аутомобила или политици. ИАНАЛ би се могао користити приликом увођења дискусије („ИАНАЛ, али зар хомеопатија не би требало да буде незаконита?“) или приликом давања свог мишљења о правној теми („ИАНАЛ, али треба да тужиш за клевету“).

Тешко је схватити како би ИАНАЛ могао бити користан иницијализам. На крају крајева, потребна је само секунда да откуцате: „Ја нисам адвокат. Дакле, да ли бисте се уопште трудили да користите ИАНАЛ? А ако знате, да ли ће неко знати о чему говорите?

Да ли треба да користите ИАНАЛ?

Увек треба да разјасните да нисте адвокат док дајете правна мишљења на мрежи. Људи могу бити прилично упечатљиви (или глупи) на мрежи, и било би штета да читају ваша необична мишљења о разводу као професионални правни савет. На крају крајева, лажно представљање себе као адвоката је незаконито.

Али треба ли рећи ИАНАЛ? Да ли ће људи заиста разумети о чему говорите и да ли ће се трудити да траже ваш чудан интернет жаргон на Гуглу?

  Како да поправите пад ажурирања Апек Легендс 1.84

У већини ситуација предлажемо да разјасните свој статус не-адвоката речима било које