Шта значи „ИРЛ“ и како га користите?

Можда сте наишли на иницијализам „ИРЛ“ у твитовима, на Реддиту или у одељцима за коментаре широм веба. Али шта то значи и како га правилно користити на интернету? Ево како.

„У стварном животу“

ИРЛ значи „у стварном животу“. Када га људи користе на мрежи, то се често односи на њихов идентитет и живот ван интернета, као што је њихов свакодневни посао и оближњи друштвени круг.

Употреба ИРЛ-а и других онлајн иницијализама може се пратити уназад до популаризације соба за ћаскање на интернету 1990-их. Током овог времена, људи који су често разговарали са другима на вебу почели су да развијају сопствене речи, акрониме и иницијале који се односе на одређене ствари. Међу њима је ИРЛ.

Пошто је онлајн разговор у то време био углавном анониман, људи су користили ову фразу као скраћеницу да поделе детаље о својим животима ван мреже. Рани случај употребе овога би био да вас пријатељ на мрежи пита шта сте по занимању. Као одговор, рекли бисте да сте „зубар ИРЛ“.

Узгред, ИРЛ

Еволуција ИРЛ

Са успоном друштвених медија раних и касних 2000-их, начин на који су људи користили ИРЛ почео је да се развија. Људи су почели да користе своје право име и идентитет на интернету на раним друштвеним мрежама као што су Фриендстер и Миспаце. Повезали би се са својим оближњим друштвеним кругом, постављали своје слике и комуницирали једни са другима путем инстант месинџера као што су АОЛ и Иахоо.

  Шта је дељење базе података?

Граница између вашег интернет идентитета и вашег стварног идентитета почела је да се мења. Уместо да се ИРЛ позива на нечији живот ван мреже, то је постао начин одвајања ваше анонимне интернет личности од ваше стварне личности. Ово је посебно важило за интернет форуме и онлајн игре у којима преузимате одређени карактер.

ИРЛ се може користити у случајевима када се ваш живот на мрежи спаја са вашим животом ван мреже. На пример, ако на конвенцији упознате неког од својих дугогодишњих колега из цеха у Ворлд оф Варцрафт-у, рекли бисте да сте коначно упознали ИРЛ-а.

Познати људи и ИРЛ

Осим повлачења границе између ваше интернет личности и вашег правог идентитета, ИРЛ се често користи на други начин.

Већину времена видимо само познате људе, као што су глумци, певачи и интернет познате личности на нашим телевизијама или телефонима. Оно што знамо о њима преко ових канала често је само мали део онога ко су они. Стога није изненађење да када наиђете на познату особу на улици, она може изгледати, звучати или се понашати другачије.

Постоји разлика између личности познате особе на екрану и онога што је у стварном животу. У овом контексту, ИРЛ се може користити да опише ко су они ван својих каријера. Дакле, ако сретнете славну личност на улици и имате пријатну интеракцију, назвали бисте је „заиста леп ИРЛ“.

Ме ИРЛ и друге варијације

Ту је и „ме ИРЛ“, који се често појављује у мемовима и твитовима. Иако иницијализам у фрази такође значи „у стварном животу“, људи користе „ме ИРЛ“ на сасвим другачији начин.

  Како би Диснеи+ разбијање дељења лозинке могло да утиче на вас

Ме ИРЛ долази са сликом, видео снимком или изјавом за које корисник верује да представља њихово тренутно стање у стварном животу. На пример, ако „ме ИРЛ“ доставите видео снимак човека који се више пута спотиче о себе, то је вероватно самозатајна шала о томе да је неспретан. Такође се може користити са необичном или неразумљивом сликом за хумористички ефекат.

Фраза је постала популарна због р/ме_ирл субреддит, која је једна од највећих хумористичких заједница на сајту са преко 3 милиона чланова. Суб такође има правило да све плочице поста морају да кажу „ме_ирл“ и ништа друго. Због величине субреддита, постови тамо често постају неки од најпопуларнијих и надалеко познатих мемова на целом интернету.

На пример, пост изнад је један од најпопуларнијих постова године на ме_ирл. То показује како чак и када би се неко вратио у прошлост како би људима објаснио модерне идеје, не би знао довољно о ​​њима да би то урадио.

Како користити ИРЛ

Ако ћаскате са неким на мрежи или објављујете на форуму, можете да замените ИРЛ када бисте користили „у стварном животу“. Као што је горе поменуто, можете га користити и када имате сусрет са славном личношћу.

Ево неколико исправних начина да користите ИРЛ:

Ја сам студент психологије ИРЛ.
Билл Гатес изгледа као стварно пријатељски тип ИРЛ.
Ја и пријатељ са којим играм ДОТА недавно смо упознали ИРЛ на локалном турниру.
Не знам јац_ектреме003 ИРЛ, али доста разговарамо на мрежи.

Ако вас занима како да користите друге интернет термине, требало би да сазнате више о ТБХ и СМХ. Ускоро бисте могли да користите неке од ових термина ИРЛ.

  Како пронаћи некога на ВхатсАпп-у без броја