Шта су интернет црви и зашто су толико опасни?

Више не чујемо много о интернет црвима, али они су и даље важан део екосистема злонамерног софтвера. Али шта су црви, како се шире и како их користе хакери?

Интернет црви се шире попут паразита из стварног света

Већина злонамерног софтвера мора грубом силом да се пробије на ваш рачунар, било тако што ће вас преварити да преузмете сумњиви софтвер или тако што ћете користити бенигне прилоге е-поште. Али црви су другачији.

Црви, за разлику од вируса или тројанаца, користе предности већ постојећих безбедносних рањивости рачунара на нивоу оперативног система. Црви су такође самостални софтвер или датотеке и обично путују преко рачунарске мреже (на пример, ваше кућне или пословне мреже), а не путем преузимања софтвера.

Функција интернет црва је слична функцији паразита у стварном животу. Попут тракавице, интернет црв се дуплира на што је могуће више хостова (рачунара), не покушавајући да направи било какву озбиљну штету.

Тако је; црв неће оштетити ваше датотеке или покварити ваш рачунар. Ако ништа друго, црв ће успорити рачунар или мрежу усисавајући хардверске ресурсе или интернет пропусни опсег (опет, слично као прави паразит).

Али неки црви носе злонамерни садржај — код који чини ваш рачунар рањивим на други малвер. Пошто се црви могу тихо (и безопасно) умножавати преко мрежа, они су одлична средства за нападе вируса великих размера или рансомваре напади о владама и предузећима.

  Избор најбољег оквира за тестирање [2023]

Модерни интернет црви обично носе терет

Сами по себи, црви су углавном безопасни. Наравно, они успоравају рачунаре и претварају мреже велике брзине у пужеве, али у поређењу са вирусима који оштећују датотеке и рансомваре од сто хиљада долара, црви су шетња у парку. То је осим ако црв носи терет.

Од сада, хакери ретко стварају црве без терета. Запамтите, црви циљају рањивости система. У доба фрустрирајуће честих ажурирања софтвера, те рањивости се мењају из недеље у недељу. Поред тога, када хакер шири црва, они ефикасно говоре технолошким компанијама да постоји рањивост ОС-а. Једном када технолошке компаније открију тог црва интерним тестирањем или извештајима антивирусних компанија, оне ће одговорити тако што ће закрпити рањивост која је омогућила црв.

Дакле, уместо да троше савршено добру рањивост система на ужасног црва, модерни хакери воле да усредсреде своје напоре на велике нападе корисног оптерећења. 2004 Мидоом црв, на пример, садржао је РАТ корисни терет, који је хакерима омогућио даљински приступ зараженим рачунарима. Пошто црви путују кроз мреже, ови хакери су добили приступ тони различитих рачунара и користили су овај приступ да изведу ДДОС напад на СЦО Гроуп веб сајт.

У прошлости, када су системске рањивости биле уобичајене, а ажурирања су долазила ретко, преовладавали су црви без корисног оптерећења. Ови црви су били лаки за креирање, забавни за хакере почетнике, а обично су само успоравали рачунаре да би фрустрирали просечне кориснике. И док су неки од ових црва, попут Моррисов црв, створени да подигну свест о рањивостима софтвера, и даље су имали нежељени ефекат успоравања рачунара.

  Тенорсхаре УлтДата ВхатсАпп опоравак: Опоравак избрисаних ВхатсАпп порука

Црве је лако избећи

У теорији, црве би требало бити теже избећи него већину других малвера. Црви могу да путују мрежом без вашег знања, док вируси и тројанци морају да се ручно преузимају на рачунар. Али због честих ажурирања система и уграђеног антивирусног софтвера, не морате превише да бринете о црвима. Само одржавајте оперативни систем и антивирус ажурираним (омогућите аутоматска ажурирања) и требало би да будете добро. Ако још увек користите Виндовс КСП, можда сте у невољи!

Фиктивна кутија од

Узимајући то у обзир, можете да преузмете црва кроз преузимање софтвера или чак отварањем зараженог прилога е-поште. Ако желите да се заштитите од било каквог злонамерног софтвера (укључујући црве), немојте преузимати датотеке нити отварати прилоге е-поште из извора у које немате поверења.

Користите Анти-Вирус да заштитите и де-ворм ваш рачунар

Постоји велика шанса да је ваш рачунар без црва, чак и ако ради мало споро. С обзиром на то, никада не шкоди покретање доброг антивирусног софтвера.

Виндовс рачунари долазе са поузданим антивирусним софтвером који се зове Виндовс Дефендер. Може аутоматски да скенира ваш рачунар на вирусе, али вреди покренути ручно скенирање ако желите мало мира. Ако желите да изнесете велике пиштоље за дехелминтизацију, покушајте са антивирусним софтвером треће стране, нпр. Касперски или Малваребитес. Ове програме користе предузећа и имају поверења у њих и сигурно ће пронаћи црве који су превише подмукли за Виндовс Дефендер.

Наравно, хакери могу да створе злонамерни софтвер који прође поред антивирусног софтвера. Али хакери ретко троше тај злонамерни софтвер на мали помфрит. Супер подмукли црви са опасним теретом обично су резервисани за велике корпорације, владе и мулти-милионере. Ако ваш антивирус не пронађе црва, вероватно сте без црва.

  Како да подесите иЦлоуд на свом Мац-у