Шта су микротрансакције и зашто их људи мрзе?

Тема „микротрансакција“ је спорна међу играчима. Они су све за шта морате да платите новац у видео игрици. Ево зашто играчи имају проблем са њима.

Шта је микротрансакција?

Када су видео игре тек почеле да се пуштају, њихова куповина је била прилично једноставан процес. Уђете у продавницу технике или игрице, купите игру за своју конзолу или рачунар, а затим је убаците када дођете кући.

Са порастом интернета, посебно брзих широкопојасних и ВиФи веза, дошло је до продаје игара на мрежи. Сада не морате да излазите из куће да бисте купили игрице. Наслове можете купити у дигиталним продавницама као што су Стеам, Плаистатион Нетворк, Нинтендо еСхоп, па чак и на мобилним платформама као што су Апп Сторе и Гоогле Плаи Сторе. Датотеке игре затим преузимају директно на свој уређај и можете одмах да играте игру.

Међутим, пораст малопродаје дигиталних игара такође је увео куповину у игрици или микротрансакције. Они су све што можете да купите унутар игре, као што су предмети, костими, надоградње, премиум функције и још много тога. Микротрансакције су укључене у многе недавно објављене игре, од бесплатних мобилних апликација до блокбастер наслова значајних развојних студија. Њихова употреба је спорна и често је главна тачка дискусије у заједници игара.

Микротрансакције се могу нагомилати

Микротрансакције се често претварају у игре заједно са испуштањем предмета који користе генератор случајних бројева. То значи добијање кутије или паковања са предметом или неколико предмета у њему. Иако већина игара има начине на које их можете добити бесплатно, оне такође нуде опцију куповине кутије у готовини.

  Колико вреде ваши лични подаци на Дарк Вебу?

Постоји читав поџанр видео игара усредсређен око ових насумичних кутија за плијен званих „гацха игре“, које су обично бесплатне мобилне игре. Засновани су на јапанском формату аутомата где унесете готовину или жетоне и добијете насумично играчку унутар капсуле заузврат.

Пошто вас гацха игре активно подстичу да купите више, људи могу потрошити хиљаде долара на било који одређени наслов. Људи који троше огромне количине новца на микротрансакције зову се „китови“. Многе од ових игара су упоређене са слот машинама, осим што не исплаћују новац.

Такође је уобичајено међу неким играчима веровање да ако платите 60 долара за премиум игру, морате платити додатни новац за откључавање садржаја у игри који је већ програмиран у игрици је похлепно. Многе спортске игре користе овај модел. И НБА 2к и ФИФА серија имају режиме који омогућавају играчима да прикупљају трговачке карте да би откључали садржај у игри. Ове трговачке карте су у насумичним пакетима који коштају играче одређени износ.

Микротрансакције мењају механику игре

Друго питање је да микротрансакције имају тенденцију да суштински промене механику игара. Многе игре су посебно направљене да подстакну људе да купују микротрансакције. За бесплатне наслове, они то раде тако што ограничавају број пута које можете да играте у одређеном периоду или вам увек приказују огласе.

Многе мобилне апликације такође користе тамне обрасце, који су интерфејси дизајнирани да манипулишу корисницима да изврше ненамерне радње. Ово може бити једноставно као место постављања дугмета или начин на који су ставке на екрану обојене.

Ова промена у механици се такође односи на велике наслове. Многе игре озбиљно успоравају напредовање, повећавају реткост одређених ставки или одсецају одређене области, осим ако не платите посебне ставке или појачања. Ово је веома често у масовним онлајн играма или ММО игрицама за више играча.

  9 најбољих ПлаиСтатион ВР игара за импресивно искуство

Недавни пример је Фаллоут 76 из Бетхесда Гаме Студио-а. Ова игра је имала много техничких проблема при лансирању, али један од најзначајнијих проблема који су људи имали са игром је био значај микротрансакција. Многи предмети у игри су продати по смешно високим ценама у њиховој Атом продавници, са Еурогамер напомињући да је чисто козметичка одећа Деда Мраза продата за 20 долара. Такође су продавали предмете који су пружали предности у игри за кориснике који су их купили.

Игре које користе микротрансакције које нуде предност у игри играчи често називају „платите за победу“. Уместо да сваки играч буде на једнаком терену, играчи који троше новац добијају бољу опрему и способности, чинећи неке игре више о томе ко је платио највише новца него ко је играо најбоље.

Постоји сива зона. Игра може понудити предности играња људима који проведу 10 сати на подизању нивоа свог карактера, али нека играчи плате новац да прескоче 10-сатни процес нивелисања. То и даље звучи приступачно – али шта ако је процес нивелисања уместо тога трајао 1000 сати осим ако не уложите нешто новца да га прескочите?

Нису све микротрансакције „платите за победу“

Међутим, да не кажем да су све микротрансакције лоше и да их не воле играчи. Неке микротрансакције не утичу на игру и нису „платите за победу“.

Пример доброг формата микротрансакција је невероватно популаран наслов за краљевску битку Фортните. Игра је потпуно бесплатна на свим платформама, због чега је доступна људима свих узраста. Сав његов новац је направљен путем чисто козметичких микротрансакција. То значи да играчи не могу да плате да би имали предност у игри; могу да плате само костиме, плесове и друге ствари које мењају изглед њиховог аватара. Сви су на једнаком терену и људи не могу да добију предност у игри трошећи новац.

  11 најбољих апликација које су потребне сваком студенту

Неколико других онлајн игара, као што су Дота 2, Цоунтер-Стрике: ГО и Оверватцх, такође имају моделе микротрансакција које многи играчи не презиру. Све ове игре стављају на продају само козметичке артикле, што значи да нема предности за играче који себи могу приуштити да плате више.