Шта су монитори у уху и ко треба да их користи?

Ин-еар монитори (ИЕМ) су недавно стекли широку популарност међу аудиофилима због свог нетакнутог квалитета звука. Хајде да проверимо шта их разликује од других уређаја за слушање.

Шта је монитор у уху?

Постоји велика шанса да тренутно имате неку врсту уређаја за слушање звука на ушима. То може бити пар бежичних слушалица, као што су Аирподс, или позамашан пар жичаних слушалица. Ин-еар монитори су сасвим друга врста аудио уређаја. Углавном су намењени за професионалну употребу. Када је у питању уклапање, оне су негде између чврстог затварања слушалица и ниског профила слушалица.

Називају се мониторима јер су првобитно створени за музичаре и извођаче да „прате“ комбинацију аудио извора на различитим местима. На пример, члан бенда би чуо мешавину различитих инструмената и вокала који би директно долазили у његов или њен ИЕМ. Такође су их користили певачи да слушају инструменталну водећи нумеру док су снимали вокале. Уметници и медијско особље обично имају ИЕМ-е посебно прилагођене облику њихових ушију.

Данас су ИЕМ-ови доступни свима. Продавнице нуде широк спектар цена, дизајна и звучних профила за сваки тип слушаоца. Вероватно их можете пронаћи у локалној продавници звука или музичкој продавници.

Док ИЕМ уређаји који коштају десетине хиљада долара и даље постоје, можете добити пар фантастичног звука који не кошта више од обичних слушалица. Такође постоје многе аудиофилске заједнице посвећене упоређивању, оптимизацији и дискусији о мониторима у ушима.

  Како пронаћи где је апт инсталирао тај пакет на Дебиан и Убунту

Шта чини ИЕМ јединственим?

Најочигледнија разлика између монитора за ухо и других уређаја је начин на који изгледају. ИЕМ-ови су обликовани тако да личе на уво. Обично долазе са силиконским, пенастим или гуменим врховима за уши који се уклапају у ваш ушни канал. Многи монитори такође имају савитљиву или обликовану жицу која се закачи на врху вашег уха.

Пошто тако добро пристају у вашим ушима, ИЕМ-ови су обично веома удобни за ношење током дужег временског периода. Њихов облик и врхови такође блокирају амбијенталну буку.

Још једна карактеристика јединствена за ИЕМ је њихова модуларна природа. Скоро сви модели имају одвојиве каблове и слушалице, који су заменљиви са другим моделима. Можете да замените кабл за плетени за додатну издржљивост или веома дугачке жице за наступе уживо.

Можда је највећи разлог зашто аудиофили теже ка ИЕМ-овима је начин на који звуче. Лични аудио уређаји користе претварач, познат и као драјвер, који претвара електронске сигнале у аудио таласе. Већина модерних ИЕМ-а користи оно што се зове балансирана арматура, што је сићушни, моћни претварач првобитно измишљен за слушне апарате. Други користе динамички драјвер, који може побољшати перформансе баса.

Хигх-енд монитори могу имати више драјвера, од којих је сваки намењен различитим фреквенцијама, тако да можете прилагодити аудио микс по свом укусу.

Коришћење ИЕМ-а као просечног слушаоца

Постоји много предности коришћења ИЕМ-а као вашег дневног уређаја за слушање звука.

Чак и ако сте само просечан слушалац, вероватно ћете приметити значајну разлику у квалитету звука између обичних слушалица и монитора за ухо. Више баса, више јасноће и већи опсег фреквенције су само неке од ствари које можете очекивати.

  5 разлога због којих не би требало да користите емоџије у својој лозинки

Начин на који су ИЕМ уређаји обликовани према вашем уху и пристајање врхова за уши такође вам омогућавају да искусите потпунији опсег звука.

Многе слушалице спречавају проток ваздуха, па се ваше уши и околина загреју и зноје. Преко ушију такође могу бити тешке. ИЕМ су лагани и удобни за ношење током дужег периода.

Док монитори у ушима немају активно поништавање буке, они блокирају већину буке из околине. Чак и при малој јачини звука, мало је вероватно да ћете нешто чути у свом окружењу. То значи да можете да репродукујете звук на разумном нивоу уз задржавање својстава поништавања буке.

Да ли треба да набавите пар ИЕМ-ова?

Ако вам је стало до нетакнутог квалитета звука и желите одлично поништавање буке, набавка пара ИЕМ-а није лоша идеја. Међутим, ако више волите бежичне слушалице или сматрате да је аудиофилска технологија застрашујућа, монитори у ушима можда нису за вас.

Међутим, ако узмете пар ИЕМ-а, то је одличан начин да се пробијете у заједницу аудиофила. Наћи ћете мноштво рецензија, водича и трговачких група за ентузијасте. Постоје и ресурси за постизање најбољих перформанси еквилајзера из ваших ИЕМ-ова.

Наравно, пре него што купите ИЕМ, уверите се да имате 3,5 мм прикључак за слушалице на уређају са којим желите да их користите. Многи произвођачи мобилних телефона у потпуности су укинули прикључак за слушалице у својим најновијим уређајима, тако да ћете можда морати да купите и донгле. Међутим, већина рачунара и рачунара и даље има уграђене аудио прикључке.

Алтернативно, можда бисте желели да потражите директну кутију. Многи аудиофили купују један од ових уређаја како би добили најбоље могуће перформансе од својих ИЕМ-а.

  Како прекинути везу ЕА налога са Ксбок-ом