Шта су УСБ Ген 1, Ген 2 и Ген 2×2?

Проналажење најбрже УСБ везе некада је било лако: изаберите УСБ 3.0 уместо 2.0. Али сада ћете морати да знате разлику између УСБ 3.2 Ген 1, Ген 2 и Ген 2×2—и шта такође значе различите врсте „СуперСпеед“.

УСБ именовање је некада било једноставно

Некада давно, УСБ је долазио у две главне врсте, 2.0 и 3.0. Све што је требало да знате о њима је да је 3.0 бржи од 2.0. Можете купити УСБ 2.0 флеш диск и прикључити га на рачунар који има УСБ 3.0 слотове, а он би и даље радио—само при споријим УСБ 2.0 брзинама. Куповином УСБ 3.0 драјва и укључивањем у УСБ 2.0 порт би добили и УСБ 2.0 брзине.

Ако желите највећу могућу брзину, добили бисте УСБ 3.0 диск и прикључили га на УСБ 3.0 УСБ порт. Било је једноставно и јасно. Али све се променило са УСБ 3.1.

УСБ 3.1 је замутио именовање воде

Тхе Форуми УСБ имплементатора (УСБ-ИФ) одржава УСБ спецификације и усклађеност, и стоји иза шема именовања које се налазе на УСБ кабловима и уређајима. Када је представио УСБ 3.1, уместо да ствари буду једноставне и да се тај назив разликује од УСБ 3.0, нови стандард је назвао „УСБ 3.1 Ген 2“. УСБ 3.0 је ретроактивно преименован у „УСБ 3.1 Ген 1“.

  Пратите време проведено на апликацијама и веб локацијама [Windows]

Да ствари додатно закомпликују, саме брзине преноса су добиле имена. УСБ 3.1 Ген 1, првобитно познат као УСБ 3.0, способан је за брзину преноса од 5 Гбпс – то се зове СуперСпеед.

УСБ 3.1 Ген 2 је способан за брзину преноса од 10 Гбпс—то се зове СуперСпеед+. Технички, то постиже коришћењем 128б/132б кодирања у режиму пуног дуплекса комуникације. Фулл-дуплек комуникација је узбудљива јер то значи да се информације могу преносити и примати у исто време. Зато је бржи.

Разлика између њих је била мало збуњујућа. Али, све док се сећате да је Ген 2 био бољи од Ген 1, могли сте да кренете. Да би помогао у разликовању брзина, УСБ-ИФ је такође имплементирао логотипе, које произвођач може да користи само ако положи сертификат да докаже да кабл одговара обећаним спецификацијама.

УСБ 3.2 је још бржи и збуњујући

Прошлог септембра, УСБ-ИФ је детаљно навео нове могуће брзине за УСБ-Ц и почетке УСБ 3.2 спецификације. УСБ 3.2 ће моћи да постигне брзину од 20 Гбпс. То је дупло веће брзине преноса у односу на УСБ 3.1 Ген 2. Ако се питате како каблови удвостручују своју брзину тако брзо без промене величине или конектора, то је једноставно. УСБ производи са 20 Гбпс имају два канала од 10 Гбпс. Замислите то као више ожичења заглављених у истом каблу.

Као иу претходним итерацијама, овај нови стандард је компатибилан уназад за основну употребу—али нећете постићи већу брзину без новог хардвера. Ако купите чврсти диск који обећава брзину преноса од 20 Гбпс и прикључите га на ваш тренутни рачунар, чврсти диск ће радити, али при споријим брзинама које могу да обезбеде УСБ портови на вашој машини. Мораћете да ажурирате оба краја везе да бисте уживали у свим новим погодностима.

  Како променити земљу свог Аппле ИД-а без уноса начина плаћања

На Мобиле Ворлд Цонгресс 2019, УСБ-ИФ је најавио шеме брендирања и именовања за нови стандард. И још једном, претходно именовање ће бити одбачено и промењено ретроактивно.

Убудуће, оно што је некада био УСБ 3.0, са брзинама преноса од 5 Гбпс, биће УСБ 3.2 Ген 1. УСБ 3.1 Ген 2, са брзинама од 10 Гбпс, биће преименован у УСБ 3.2 Ген 2.

Нови стандард од 20 Гбпс биће назван УСБ 3.2 Ген 2×2, разбијајући предвидљиви образац. Физички, ово има два канала од 10 Гбпс, тако да је буквално 2×2. Постоји логика у имену, али је збуњујуће и морате разумети хардвер да бисте схватили да има смисла.

Уместо тога, произвођачи би требало да упућују на „СуперСпеед“.

УСБ-ИФ не жели да потрошачи виде ове услове. Уместо тога, жели производе Ген 1 који се продају као СуперСпеед УСБ. Предлаже се да произвођачи производе Ген 2 производе као СуперСпеед УСБ 10 Гбпс и Ген 2×2 као СуперСпеед УСБ 20 Гбпс. Али то не значи да произвођачи морају да користе ова имена. Произвођачи могу да користе номенклатуру Ген 2.2—или ако се не труде да се подвргну тестирању и усклађености, могу да се одрекну логотипа и користе било које име које желе.

Ако се произвођачи придржавају, питање именовања је прилично једноставно. Потражите „СуперСпеед“ у имену и проверите да ли постоји број. Ако га не видите, то је најспорији УСБ 3.2 тип. Ако видите 10 или 20, то је обећање преноса од 10 Гбпс или 20 Гбпс. Можда би било боље да је УСБ-ИФ ишао са СуперСпеед УСБ 5 Гбпс за најспорији тип. Али барем је прилично директно.

  Како додати тамне теме у Вуе апликације помоћу ЦСС променљивих

У теорији, УСБ логотипи би требали помоћи. Као што се види на горњој слици, СС и 10 означавају тај УСБ кабл као СуперСпеед кабл који може да преноси 10 Гбпс. Нажалост, УСБ-ИФ још увек није показао званичну сертификацију за СуперСпеед УСБ 20. Претпоставља се да би то требало да буде исти лого као горе, само са 20 на свом месту. Али то још не знамо сигурно.

Ако се сећате раних проблема са УСБ-Ц-ом, ово ће вам вероватно изгледати веома познато. Пажљиво прочитајте пре куповине каблова и купујте их од реномираних, поузданих извора. У прошлости смо препоручивали Амазон Басицс каблове—али чак и са онима које морате пажљиво погледати. На пример, ово Амазон Басицс кабл је УСБ-Ц, али нуди само 2.0 брзине. Ово Амазон Басицс кабл, који изгледа практично исто, нуди пренос од 10 Гбпс и означен је као УСБ 3.1 Ген 2. И, наравно, ово се не односи само на УСБ каблове. Односи се на било који комад хардвера који користи УСБ-Ц.

Нажалост, ово је још увек збрка збуњујућих појмова. Мораћете да добро размислите када купујете УСБ хардвер да бисте тачно знали шта добијате.