Шта је брзо пуњење и како функционише?

Већина великих издања телефона данас долази са побољшаним брзинама пуњења. Како функционишу брзи пуњачи и како постају још бржи? Сазнајте овде.

Пораст брзог пуњења

Скоро сваки новији водећи телефон на тржишту нуди неку врсту брзог пуњења. Произвођачи често избацују бројке попут „80% за 30 минута“ или „потпуно пуњење за мање од сат времена“ у маркетингу својих најновијих уређаја.

Широко распрострањено усвајање брзог пуњења је одговор на све већу употребу телефона, при чему многи људи морају да допуњавају своје телефоне више од једном дневно. То је такође неопходност. Како величине телефона постају све веће сваке године, потребне су им веће батерије да би били у току са додатном потрошњом енергије. Без брзог пуњења, морали бисмо сатима да чекамо да се наши телефони допуне.

На најосновнијем нивоу, брзо пуњење је једноставно повећање броја вати (В) који се испоручују у батерију телефона. Основни УСБ порт шаље 2,5 В на повезани уређај, а бржи пуњачи повећавају ову количину. Уређаји тренутне генерације обично имају цигле снаге 15 В одмах из кутије. Неки произвођачи имају на располагању пуњаче од 50В, 80В и 100В.

За крајњег корисника, то је једноставно као коришћење компатибилног брзог пуњача за свој телефон. Међутим, за произвођаче то није тако једноставно као коришћење цигле веће снаге.

Процес брзог пуњења

Пре него што кренемо даље, треба да узмете у обзир једноставну формулу. Снага у ватима или снага се израчунава као резултат струје (А или ампера) помножене напоном (В или волти). Струја је количина електричне струје која се преноси, док је напон сила која покреће ову струју напред. Према томе, 3А/5В пуњење ће испоручити 15В снаге.

  Више потенцијалних клијената и продаје на Инстаграму помоћу ових 6 производа

Једна ствар коју ћете приметити је да многи произвођачи хвале своју способност брзог делимичног пуњења, као што је могућност да напуне 50-80% батерије у року од пола сата. То је због начина на који пуњива литијум-јонска батерија у телефону прима напајање. Ако сте икада пратили начин на који се батерија пуни, приметићете да брзина пуњења временом постаје све спорија.

Процес пуњења се може поделити на три дела. Погледајте графикон „Слика 1: Фазе пуњења литијум-јонских“ у овом чланку аутора Баттери Университи за више техничких детаља. Укратко, ево шта показује:

Фаза 1 – Константна струја: Напон расте према свом врхунцу, док струја остаје константна на високом нивоу. Ово је фаза у којој се много енергије брзо испоручује уређају.
Фаза 2 – Засићење: Ово је фаза у којој је напон достигао свој врхунац и струја опада.
Фаза 3 – Капљицање/преливање: Батерија је потпуно напуњена. У овој фази, енергија ће или полако улазити, или ће периодично пунити малу количину „допуне“ док телефон троши батерију.

Количина снаге и дужина сваког процеса зависе од стандарда брзог пуњења. Стандард је успостављени процес пуњења који одговара одређеном уређају, пуњачу и излазној снази. Различити произвођачи развијају различите стандарде пуњења који могу да варирају излаз и време пуњења.

Стандарди брзог пуњења

Ево различитих стандарда брзог пуњења који су имплементирани у мобилне телефоне:

УСБ напајање: Сваки мобилни телефон има кабл за пуњење који користи УСБ—чак и Лигхтнинг каблови за Аппле иПхоне-е имају УСБ везу на другом крају. УСБ 2.0, који је уобичајена спецификација већ две деценије, има максималну излазну снагу од 2,5 В. Пошто постоји захтев да УСБ портови испоручују више енергије, креиран је УСБ-ПД стандард. УСБ-ПД има максималну снагу од 100 В и користи се за широк спектар уређаја, укључујући већину водећих мобилних телефона. Сви УСБ 4 уређаји ће укључивати УСБ-ПД технологију, што ће, надамо се, помоћи да се ово стандардизује.
Куалцомм Куицк Цхарге: Куалцомм је најраспрострањенији чипсет за водеће Андроид уређаје, а њихови најновији процесори имају уграђену компатибилност са њиховим власничким стандардом за брзо пуњење. Најновији Куицк Цхарге 4+ има максималну излазну снагу од 100 В.
Самсунг адаптивно брзо пуњење: Овај стандард користе Самсунг уређаји, посебно њихова Галаки линија. Овај стандард има максималну излазну снагу од 18 В и аутоматски мења брзину пуњења како би се очувао век трајања батерије.
ОнеПлус Варп пуњење: ОнеПлус користи власнички стандард Варп Цхаргинг, који пуни њихове уређаје до 30В. Уместо повећања напона као код већине других стандарда, за разлику од других опција на овој листи, доступно је и пуњење пуном брзином од 30В.
Оппо Супер ВООЦ пуњење: Оппо користи власнички стандард који пуни своје уређаје до 50В.

  Увод у Терраформ за почетнике – Терраформ Туториал

Већина компанија које немају сопствену технологију пуњења користе УСБ-ПД или Куалцомм Куицк Цхарге или га прилагођавају свом специфичном уређају. Компаније као што су Аппле, ЛГ, Самсунг и Гоогле користе ове стандарде за своје водеће телефоне.

Већина ових решења повећава брзину пуњења повећањем напона њихових адаптера. Изузетно су решења компаније Оппо и ОнеПлус, која значајно повећавају струју, а не напон. Брзо пуњење са овим уређајима захтева употребу њихових сопствених каблова.

Будућност пуњења

Технологија пуњења постаје све боља и боља, јер произвођачи настављају да повећавају брзину пуњења. У наредних неколико година, више компанија ће експериментисати са технологијом пуњења, а нови стандарди ће се појавити у индустрији. Међутим, вероватно је да ће већина ових стандарда и даље користити УСБ-ПД као своју кичму.

Ту је и појава бежичног брзог пуњења. Бежично преношење велике количине енергије може постати опасно без правилног управљања топлотом. Бежично пуњење је и даље знатно спорије од жичног јер технолошке компаније још увек смишљају како да управљају топлотом. Због тога су компаније попут ОнеПлус-а објавиле бежична пуњења од 30 В која имају велике вентилаторе да обезбеде довољан проток ваздуха.