Шта је време одзива монитора и зашто је то важно?

Када купујете нови монитор, бићете преплављени многим техничким спецификацијама. И док су ствари попут величине екрана и резолуције прилично очигледне, постоји још један важан фактор који није: време одзива. Ево како то функционише.

Време одзива је време које је потребно вашем монитору да пређе са једне боје на другу. Обично се ово мери у смислу преласка са црног на бело поново на црно, у милисекундама. Типично време одзива ЛЦД-а је мање од десет милисекунди (10 мс), а неки су брзи и од једне милисекунди.

Тачан метод мерења ове статистике није договорен: неки произвођачи то изражавају у смислу да ЛЦД панел прелази црно на бело, или црно на бело на црно, или чешће „сиво на сиво“. То значи проћи кроз исти пуни спектар, али почевши и завршити на финијим, тежим сивим вредностима. У свим случајевима, ниже време одзива је боље, јер смањују проблеме са сликом као што су замућење или „духовање“.

Спецификација за Делл монитор. Обратите пажњу на разлику између брзине освежавања и времена одзива.

Време одговора не треба мешати са брзином освежавања монитора. Звуче слично, али брзина освежавања је број пута када екран прикаже нову слику сваке секунде, изражен у херцима. Већина монитора користи брзину освежавања од 60 Херца, мада неки иду и више — а што је више то боље. Насупрот томе, за време одзива боље је што је краће.

Зашто желите кратко време одзива?

Већина корисника рачунара неће ни бити свесна времена одзива за њихов монитор или екран, јер већину времена то није важно. За сурфовање вебом, писање е-поште или Ворд документа или уређивање фотографија, кашњење између померања боја на екрану је толико брзо да га нећете ни приметити. Чак и видео, на савременим компјутерским мониторима и телевизорима, обично нема довољно значајно кашњење да би га гледалац приметио.

  Како организовати апликације кроз фасцикле на вашем иПхоне-у

Брзе игре за више играча као што је Стреет Фигхтер имају користи од ниског времена одзива.

Изузетак су игре. За играче, свака милисекунда се рачуна – разлика између победе и пораза у борбеном мечу, снајперског ударца из даљине или чак добијања савршене линије у тркачкој игри заиста може бити само једна милисекунда. Дакле, за играче који траже сваку могућу конкурентску предност, ниска брзина освежавања између 1 и 5 милисекунди је вредна трошка скупљег монитора који је фокусиран на игре.

Које врсте монитора су најбрже?

За ваш лаптоп или телефон, обично немате избора за кратко време одзива на екрану, иако постоје изузеци. Али ако купујете нови монитор за радну површину за игре, пожелећете најбржи панел који можете да приуштите.

У време писања, постоје три различите врсте ЛЦД панела који покривају 99% монитора који се данас продају.

ТН (Твистед Нематиц) екрански панели: Јефтини, али генерално имају лош распон боја. Они су међу најбржим на тржишту у смислу времена одзива, а монитори за игре често бирају мање шарене ТН панеле да би били бржи.
ИПС (Ин-Плане Свитцхинг) панели екрана: Скупљи и са прецизнијим бојама, ИПС мониторе цене графички дизајнери, фотографи, видео монтажери и сви којима су важне тачне боје. Имају дуже време одзива од ТН панела, тако да се ретко продају као „играчки“ монитори.
ВА (вертикално поравнање) панели екрана: Новији дизајн који покушава да упари брзо време одзива ТН-а и тачнију, живописнију боју ИПС-а. То је нешто као средњи пут, али многи монитори за игре су сада направљени са ВА панелима који имају брзину освежавања само једну милисекунду.

  Стављање најбољих алата службе за помоћ испод скенера

Ако желите монитор који може да прати чак и најбрже игре, набавите монитор са ТН или ВА екранском плочом. ИПС монитори за игре постоје, али су ретки и скупи, и још увек нису тако брзи као алтернативе. Тип панела обично можете пронаћи у спецификацијама монитора на листи на мрежи или на кутији у малопродајној продавници.

Које су мане брзог времена одзива?

Да би скратили време одзива, монитори за игре често се одричу сложеније обраде слике која долази између сигнала са рачунара. Ово укључује делове самог монитора који исправљају боју, појачану осветљеност, филтере плаве светлости који смањују напрезање очију и сличне карактеристике. Ако одаберете монитор за игре и подесите га на најбрже могуће време одзива, вероватно ћете видети смањену осветљеност и тамније боје.

Да ли треба да купите монитор са малим временом одзива?

Да ли је вредно тога? За многе игре, не баш. Ако играте у режиму за једног играча и једини непријатељ са којим се морате суочити је рачунар, та повремена замућења или слика духова можда неће бити вредна естетског ударца који сте купили када сте купили монитор за игре и подесили га на најбржи режим . Опуштеније игре попут Минецрафт-а једноставно немају користи од тог хипер-ниског кашњења слике, чак и када се играју на мрежи.

Говорећи о мрежи: ако је веза са вашом игром за више играча лоша, онда је време које је потребно вашем рачунару да пошаље информације серверу игре и добије информације назад вероватно много веће од вашег времена одговора. Чак и на „спором“ монитору са временом одзива од 10 мс, ако ваша игра има пинг од 100 мс до сервера (једна десетина секунде), проблеми са кашњењем слике неће бити одлучујући фактор у вашој победи .

  Како деблокирати Минецрафт у школи

Монитори за игре имају посебне режиме малог времена одзива.

Али ако имате брзу интернет везу и често играте брзе игре за више играча као што су Фортнигхт, Оверватцх, Роцкет Леагуе или Стреет Фигхтер, пожелећете да имате на својој страни сваку последњу милисекунду коју можете. Исто важи и за конзоле за игре и телевизоре (од којих многи имају „режим игре“ који смањује време одзива) и остаје тачно ако укључите конзолу у монитор рачунара.