Шта је Дееп Фусион камера на иПхоне-у 11?

Аппле-ова технологија Дееп Фусион Цамера је сада доступна захваљујући иОС-у 13.2. Ако имате иПхоне 11 или иПхоне 11 Про, можете користити ову нову технологију за обраду слика да бисте снимили боље фотографије. Ево како то функционише.

Шта је дубока фузија?

Паметни телефони још увек нису потпуна замена за професионалне камере, али Аппле сваке године чини иПхоне бољом камером.

Ова функција је доступна на иПхоне 11, иПхоне 11 Про и иПхоне 11 Про Мак. Ови телефони су објављени са Аппле-овим иОС-ом 13. Дошли су са неколико значајних побољшања у подешавању камере, укључујући побољшане сензоре, ултраширокоугаоно сочиво, ноћни режим и успорене селфије. Међутим, једно побољшање које није изашло из кутије са њиховим најновијим водећим моделима је Дееп Фусион Цамера, објављена са Ажурирање за иОС 13.2 дана 28.10.2019.

Апплеов Пхил Сцхиллер описао је то као „луду науку о компјутерској фотографији“. Док многи паметни телефони чине велике кораке ка побољшању квалитета слике у веома мрачним окружењима са ноћним режимом и веома светлим окружењима са ХДР-ом, већина фотографија које снимамо је негде између. Камера Дееп Фусион би требало да смањи шум и значајно побољша детаље за фотографије снимљене у условима средњег до слабог осветљења, углавном у затвореним просторима.

Да би демонстрирао, Аппле је користио неколико узорака људи који носе џемпере — одевни предмет који често губи детаље на фотографијама. Џемпери и други предмети на снимцима снимљеним камером Дееп Фусион су детаљнији и задржавају своју природну текстуру.

  Кратка историја Гугла од 1998. до данас

Како то функционише?

Према Аппле-у, нови режим користи нови А13 Биониц чип иПхоне 11 за „обраду фотографија пиксел по пиксел, оптимизујући текстуру, детаље и шум у сваком делу фотографије“. У суштини, функционише слично као Смарт ХДР на иПхоне камери, који прави неколико снимака са различитим експозицијама и комбинује их да би се максимизирала јасноћа у готовој слици. Оно што се разликују је у количини информација које треба обрадити.

Оно што Дееп Фусион ради у позадини је прилично компликовано. Када корисник притисне дугме затварача при средњем осветљењу, камера одмах снима девет слика: четири кратке слике, четири секундарне слике и једну фотографију са дугом експозицијом. Он спаја дугу експозицију са најбољим међу кратким сликама. Затим, процесор иде пиксел по пиксел и бира најбоље елементе од оба да би направио што детаљнију фотографију. Све се то дешава у једној секунди.

Када прво снимите фотографију, она одмах почиње накнадну обраду слике у вашем албуму. Дакле, док отворите своју камеру да бисте је погледали, ефекат ће већ бити примењен. Ово је омогућено А13 Биониц чипом, који је најјачи процесор икада стављен у комерцијални паметни телефон.

Како добити Дееп Фусион на свом иПхоне-у

Потребан вам је иПхоне 11, иПхоне 11 Про или иПхоне 11 Про Мак да бисте користили Дееп Фусион. Вероватно ће бити компатибилан и са будућим иПхоне уређајима, али није компатибилан са хардвером у прошлим иПхоне уређајима.

И вашем иПхоне-у је потребан иОС 13.2. Ако користи старију верзију иОС-а, Дееп Фусион неће бити доступан. Да бисте ажурирали телефон, идите на Подешавања > Опште > Ажурирање софтвера. Обавезно укључите свој Ви-Фи.

  Како додати снимке екрана на Гоогле слајдове

Када се ваш телефон ажурира, идите на Подешавања > Камера и искључите „Снимање фотографија изван оквира“. Иако је то згодна функција, није компатибилна са режимом Дееп Фусион.

Како користити Дееп Фусион камеру

Једна од других карактеристика коју је Аппле представио ове године је ноћни режим, који користи више фотографија да би дошао до најсјајније слике. Доступан је преко прекидача у софтверу камере или се аутоматски активира у условима веома тамног осветљења.

За разлику од ноћног режима, не постоји начин да корисник ручно активира режим Дееп Фусион. Нема индикатора да је чак укључен. Аппле-ов АИ аутоматски открива када је слика најпогоднија за Дееп Фусион и снима снимак на начин који је невидљив за крајњег корисника. Разлог за ово је да они желе да можете да снимите најбоље фотографије у нормалним условима осветљења без бриге о томе који режим да изаберете.

Међутим, постоји неколико услова у којима не можете да користите Дееп Фусион камеру. Тренутно је компатибилан само са широким и телефото објективом. Фотографије које су снимљене ултрашироком камером подразумевано је на Смарт ХДР ако су услови осветљења довољни.

Такође, пошто је за обраду сваке слике потребна секунда, она није компатибилна са рафалном фотографијом.

Како знате да ради?

У многим случајевима, не можете знати да ли Дееп Фусион нешто ради. На папиру, технологија је огроман корак напред у мобилној фотографији. У пракси, већини људи може бити мало тешко уочити разлике. Ово је посебно тачно ако не поредите две слике једну поред друге.

Дубока фузија је углавном приметна код објеката са пуно текстура. Ствари попут косе, детаљних тканина, текстурираних зидова, крзна и неких намирница биће детаљније, посебно ако их зумирате. Како се приближавају празници, очекујте да ћете у свом фееду видети неке веома детаљне слике људи који носе џемпере.

  Како проверити приступачност е-поште у Оутлоок-у

Да ли долази на мој телефон?

Дееп Фусион ће бити компатибилан само са иПхоне 11, 11 Про и 11 Про Мак. Аппле-ови старији уређаји, укључујући Кс и КСС, немају А13 Биониц чип, који покреће већину нових функција за обраду камере на најновијим моделима. Не може се додати у будућем ажурирању софтвера.

С друге стране, ако нисте на иПхоне-у, он дефинитивно неће доћи на ваш телефон. Међутим, други произвођачи паметних телефона, као нпр Гоогле Пикел линија, ће то вероватно видети као изазов и развити своје алате за обраду како би били конкуренти Аппле-овом новом режиму.