Шта је ДЛЦ у видео играма?

Скоро свака велика објављена видео игра има неки облик ДЛЦ-а, што је садржај који можете додати игри да бисте проширили искуство. Хајде да погледамо форме у којима је ДЛЦ доступан и зашто је тако чест.

Шта је ДЛЦ?

ДЛЦ је скраћеница за „садржај који се може преузети“. То је додатни дигитални садржај који играч може да инсталира на врху комплетне видео игре. ДЛЦ се може дистрибуирати на мрежи у оквиру игре или преко платформе за игре, као што је Стеам или Плаистатион Сторе. Понекад би могло бити бесплатно. У другим случајевима, можда ћете морати да је купите засебно или може бити укључен у пакете који долазе са основном игром.

ДЛЦ може да обухвати широк спектар ствари. Неке су само једноставне козметичке промене, као што су скинови и гласовни преписи, док други садрже потпуно нове области, приче или механику игре које у потпуности мењају игру.

Неки пакети садржаја додају стотине сати додатног времена играња. Програмери често користе ДЛЦ као начин да ажурирају игру и задрже интересовање играча месецима (или чак годинама) након њеног почетног издања.

Тхе

Садржај који се може преузети је, на много начина, природни наследник пакета за проширење. Концепт проширења игара дошао је из играња улога и карташких игара. Понудили су начин да издавачи додају садржај без стварања потпуно нове игре. Експанзије су често укључивале предмете, ликове или способности које су продужавале животни век игре и одржавале играче уложеним.

Пакети проширења су касније дошли до видео игрица—пре свега, ПЦ игара. Често су се дистрибуирали као дискови који су играчи могли да додају на игру преко својих рачунара. Пакети проширења су такође били веома чести у масовним онлајн играма за више играча (ММО), од Ултима Онлине до Ворлд оф Варцрафт.

Данас се реч „проширења“ и даље односи на скупа преузимања која имају много садржаја.

ДЛЦ као монетизација

Оглас за а

Многи издавачи користе ДЛЦ као облик додатне монетизације. Може да кошта од неколико центи до онолико колико и основна игра, или више.

Програмери обично деле ДЛЦ на мале куповине назване „микротрансакције“ да би га уновчили. Ове мале куповине су често предмети, костими или начини игре за играње. Микротрансакције су посебно уобичајен начин монетизације бесплатних игара.

Друга опција коју користе је „сезонска пропусница“. Они се често продају у близини почетног покретања игре. Омогућава играчима да преузму све тренутне и предстојеће ДЛЦ објављене у одређеном периоду. Често су паковани по нижој цени него да их је играч купио засебно. Они се обично користе у франшизама игара које се периодично освежавају како би играчи могли да добију сталан ток садржаја док се следећа игра не објави.

Међутим, многи људи су критиковали сезонске карте, тврдећи да су прескупе и да им недостаје транспарентност. Пошто играчи не добијају већину садржаја у сезонској пропусници све до месеци након што је купе, тешко је утврдити да ли је вредан трошкова.

Поред тога, многи издавачи не укључују скупље ДЛЦ са сезонским пропусницама — обично их продају засебно.

Кориснички генерисани ДЛЦ

Не објављују све ДЛЦ програмере игара. Многе игре такође имају играче који креирају садржај у игри и чине га доступним за преузимање. ДЛЦ који су креирали људи који играју игру често се назива „мод“. Кориснички генерисани садржај може проширити игре на разне начине. Такође често води до читавих подзаједница и форума посвећених креирању, дистрибуцији и прегледу модова за игре.

Сцена са три лика из

Фантастичан пример за то је Тхе Елдер Сцроллс В: Скирим. Иако је Скирим стар скоро девет година, он је још увек дом једне од највећих, најактивнијих модинг заједница на целом вебу. Брза Гоогле претрага води до хиљада водича, база података и алата посвећених Скирим моддингу. То је у великој мери последица чињенице да Бетхесда Гаме Студиос (програмер) је дизајнирао игру да буде пријатељска и лака за модификовање.

Садржај заједнице може продужити дуговечност игре након што програмер престане да је ажурира. На пример, Близзардов Варцрафт ИИИ је објављен 2003. године, али и даље има активну заједницу играча. То је због многих модова који се и даље одржавају.

ДЛЦ вам даје више за игру

Док ДЛЦ може да доведе до неких сумњивих шема монетизације великих издавача, постоји много примера компанија које га користе да побољшају игре.

Одличан пример игре која добро ради ДЛЦ је истраживачка игра отвореног света Но Ман’с Ски. Након објављивања, критикован је због недостатка обећаних карактеристика и различитог садржаја.

Међутим, од тада је игра понудила бројна бесплатна велика ДЛЦ ажурирања. Све ово је проширило игру, додало функције за више играча, значајно повећало количину садржаја и само учинило игру угоднијом за играње. Но Ман’с Ски сада има посвећену, активну базу играча, а многе копије се и даље продају сваке године.

Ако волите игру, опција да добијете више од ње за играње је увек бонус. Због тога, уз све његове мане, многи играчи и даље прихватају ДЛЦ.