Шта је ДНС кеш и како га ажурирати

Интернет је еволуирао током година на начине који нису очигледни просечном кориснику. Приступ веб локацији може изгледати једноставно када то радимо из наших претраживача, али то је компликован процес у више корака. Овај процес је толико оптимизован да изгледа да је потребно само милисекунде да се веб локација учита, али иза кулиса постоји много компоненти које све чине бржим. Једна од ових компоненти је ДНС кеш.

ДНС је услуга која разрешава име веб локације са ИП адресом веб локације.

Веб локација заправо нема корисничко име, тј. УРЛ, има ИП адресу, али корисници не могу да упамте ИП адресе. Они могу да памте УРЛ-ове, а ДНС је оно што ради иза кулиса да упари УРЛ са његовом ИП адресом.

ДНС кеш

Да би ДНС радио још брже, постоји ДНС кеш. Име вам даје наслутити шта ради. У суштини, ДНС кеш чува евиденцију веб локација које сте посетили. Зна да сте, на пример, посетили Википедију и памти на коју ИП адресу је разрешен. ДНС кеш помаже ДНС-у да не мора поново и изнова да решава често посећене адресе веб локација. Када унесете адресу, она се прво проверава у кешу и ако је тамо, решава се преко ње. Ако адреса није пронађена, тј. посећујете веб локацију први пут, захтев ће бити послат ДНС-у који ће га онда решити.

ДНС кеш меморију одржава ваш ОС, али ваш претраживач такође одржава ДНС кеш меморију. Док претраживачи покушавају да постану бржи и да брже учитавају садржај, они укључују алате који им помажу. Ако, на пример, користите Цхроме и тражите веб локацију, Цхроме ће прво проверити сопствену ДНС кеш меморију. За Цхроме је брже да користи сопствену кеш меморију него да пошаље захтев ОС-у да провери сопствене записе. Ово у суштини значи да имате више од једне ДНС кеш меморије на вашем систему. Обично ово није проблем осим ако нешто не крене наопако и тешко је одредити где је проблем.

  Како користити апликацију Еуки која се фокусира на приватност за праћење периода

Проблеми са ДНС кешом

ДНС кеш меморија, посебно она вашег претраживача, може бити оштећена. Не постоји један једини узрок зашто се то дешава, али може бити било шта. Ако ваш кеш није освежен дуго времена, то такође може довести до тога да се веб локације не учитавају.

Постоји и ствар која се зове ДНС тровање при чему злонамерне веб локације могу да убаце или покваре записе у кешу. Ово може довести до, на пример, да се Фацебоок реши на злонамерну веб локацију која није Фацебоок. Ако сте жртва тровања ДНС-ом, мораћете да уклоните или блокирате све што убацује ИП адресе итд. у њега, а затим да обришете кеш меморију. Ако је кеш оштећен или имате проблема са решавањем адресе веб локације, брисање кеша је оно што ће то поправити.

Избришите ДНС кеш

Хром

Да бисте обрисали ДНС кеш у Цхроме-у, унесите следеће у траку за адресу и кликните на дугме „Обриши кеш хоста“.

chrome://net-internals/#dns

Фирефок

Отворите Фирефок и унесите абоут:цонфиг у адресну траку. Прихватите упозорење на екрану да бисте прешли на подешавања Фирефок-а. Овде потражите следећу опцију и поставите њену вредност на 0.

network.dnsCacheExpiration

Виндовс

Да бисте избрисали Виндовс ДНС кеш, отворите прозор командне линије са административним правима. У прозору командне линије унесите следеће и тапните на Ентер.

ipconfig /flushdns

мацОС

Да бисте испразнили ДНС кеш меморију у мацОС-у, мораћете да узмете у обзир коју верзију мацОС-а користите. Све команде се покрећу у Терминалу, па отворите апликацију Терминал и покрените команду која се односи на вашу верзију мацОС-а.

  Камера Вхистле слуша аудио сигнал и снима слику

мацОС Иосемите и новије верзије

 sudo killall -HUP mDNSResponder

мацОС 10.10 – 10.10.3

sudo discoveryutil mdnsflushcache

Мораћете да унесете своју администраторску лозинку да бисте обрисали кеш меморију.

иОС

Да бисте обрисали ДНС кеш на свом иПхоне-у или иПад-у, укључите режим рада у авиону на 10-15 секунди. Можете да укључите режим рада у авиону из Контролног центра или из апликације Подешавања.

Ако ово не реши проблеме које имате, поново покрените уређај и то ће испразнити ДНС кеш меморију.

Андроид

Морате да обришете ДНС кеш у Андроид-у преко било ког претраживача који користите. Отворите апликацију Подешавања и идите на Апликације. На листи инсталираних апликација додирните претраживач који користите. На страници са детаљима прегледача видећете унос о томе колико простора за складиштење користи. Додирните га. На екрану који вам приказује детаље складиштења, наћи ћете дугме Обриши кеш. Додирните га да обришете ДНС кеш меморију.