Шта је ДХЦП (Динамиц Хост Цонфигуратион Протоцол)?

Протокол за динамичку конфигурацију хоста (ДХЦП) је саставни део мрежа и контролише које ИП адресе уређаји примају како би могли да комуницирају са интернетом. Обично је додела ИП адреса аутоматизована, али ако су вам потребне статичке ИП адресе, познавање ДХЦП-а је од суштинског значаја.

ДХЦП може да обрађује ИП доделу

Сваки уређај који се повезује на мрежу треба ИП адресу. У раним данима умрежавања, корисници су себи ручно додељивали ИП адресу, али то је тежак задатак, посебно за места са много уређаја, као што је корпоративна канцеларија. ДХЦП, делимично, аутоматизује овај процес, што знатно олакшава повезивање уређаја на мрежу. ДХЦП сервери или рутери управљају овим процесом на основу скупа дефинисаних правила. Већина рутера је подешена да користи опсег 192.168.0.к, на пример, тако да ћете обично видети овакве ИП адресе у кућним мрежама.

Процес је прилично једноставан. Када се клијент (рачунар, ИОТ уређај, таблет, мобилни телефон, итд.) повеже на мрежу, он шаље сигнал (који се зове ДХЦПДИСЦОВЕР) ДХЦП серверу (или рутеру). Сервер одговара са свим правилима и подешавањима за мрежу и ИП адресом за коришћење (ДХЦПОФФЕР). Клијент прихвата информације и тражи дозволу да користи додељену адресу (порука ДХЦПРЕКУЕСТ). Коначно, ДХЦП сервер прихвата захтев, а клијент се може слободно повезати на мрежу.

ДХЦП контролише опсег ИП адреса

Можете да конфигуришете ДХЦП да контролише опсег ИП адреса доступних за употребу. Ако наведете да тај опсег почиње од 192.168.0.1 и крај као 192.168.0.100, онда ће све доступне адресе пасти негде унутар тог опсега. Никада нећете видети уређај додељен 192.168.0.101. Такође, имајте на уму да је почетни ИП (192.168.0.1 у овом примеру) резервисан за рутер. Неки рутери наводе само почетну адресу, а затим укључују опцију за максималан број корисника (која одређује крајњу адресу).

  Како поставити компликоване лозинке и запамтити их: Менаџер лозинки за сладолед

Предност овога је што можете контролисати колико уређаја се истовремено повезује на вашу мрежу (не више од 100 у овом примеру). Али лоша страна је ако поставите премали опсег, можете ненамерно спречити повезивање нових уређаја. Да би омогућили мањи опсег ИП адреса, ДХЦП сервери изнајмљују само ИП адресе уређајима.

Динамички додељене адресе су привремене

Када ДХЦП сервер додели ИП адресу, то чини под системом закупа. Машина задржава ову ИП адресу одређени број дана, након чега може покушати да обнови ИП адресу. Ако се не пошаље сигнал за обнављање (као што је машина која је повучена), онда ДХЦП сервер поново тражи ИП адресу да би је доделио другом уређају. Када се детектује сигнал обнове, уређај задржава своју ИП адресу још неколико дана. Због тога може изгледати да се ваша ИП адреса с времена на време мења ако често користите опцију ипцонфиг.

Могуће је да два уређаја заврше са истим ИП-ом, као што је ВМ машина која већину свог времена проводи ван мреже. ВМ машина неће моћи да пошаље сигнал за обнову, тако да ће њена ИП адреса бити предата другој машини. Када се ВМ врати, он и даље има запис старе ИП адресе (посебно ако је враћен из снимка), али неће моћи да користи ту ИП адресу пошто је заузета. Без те дозволе, не може да се повеже на мрежу док се не додели нова ИП адреса. Али коришћење динамичких ИП адреса требало би да спречи ову врсту сценарија.

Статичке ИП адресе су неопходне за неке уређаје

Ако имате штампач или медијски сервер повезан са мрежом (као што је НАС јединица или Плек сервер), за њих би било незгодно да мењају своје ИП адресе. Иако обнова закупа може ово спречити, и даље је могуће да се ИП адреса промени. Ако се ваш рутер поново покрене, због нестанка струје или зато што покушавате да решите досадан проблем, све динамички генерисане ИП адресе могу бити поново додељене. За те сценарије, ручно додељивање статичке ИП адресе ће решити проблем.

  Како добити ажурирање Спринг Цреаторс

Тачан процес за ово варира, посебно зато што се веб интерфејси рутера могу мењати од уређаја до уређаја чак и када их прави исти произвођач. На неким рутерима, као што је комплет Ееро Месх Роутер, ово се може назвати другим термином, као што је ИП резервација. Али статичка ИП адреса и даље треба да буде у складу са свим правилима опсега, ако постоје. Коришћење тренутне ИП адресе као основе за статичку ИП адресу је обично најлакше. У зависности од уређаја и његовог оперативног система, можда ће бити могуће поставити статичку ИП адресу на крају уређаја уместо преко рутера или ДХЦП сервера. Ово може бити неопходно ако сам рутер не подржава статичку ИП адресу.