Шта је зумбомбовање и како га можете зауставити?

Усред глобалне пандемије која је ЦОВИД-19 (која дефинитивно није узрокована 5Г), све више људи ради на даљину и користи Зоом за видео конференције. Међутим, они се суочавају са безбедносним проблемом који се зове „Зумбомбовање“. Шта је ово и како то можете зауставити?

Шта је зумбомбовање?

„Зумбомбовање“ је када се непозвана особа придружи Зоом састанку. Ово се обично ради у покушају да се добије неколико јефтиних смеха на рачун учесника. Зоомбомбери често бацају расне увреде или вулгарне речи, или деле порнографију и друге увредљиве слике.

Овај проблем није нужно безбедносни недостатак. Проблем је у томе како људи рукују јавним везама за Зоом састанке. Ове везе се хиљаде пута деле између клијената, пријатеља, колега, другова из разреда итд. Непажљиво руковање њима може довести до тога да Зоом састанак буде отворен за јавни приступ. Затим, свако ко пронађе везу може да се придружи састанку који је у току.

Везе за јавни Зоом састанак чак су се наводно појавиле у резултатима када људи претражују „зоом.ус“ на Гоогле-у. Свако ко пронађе такав линк може да се придружи том састанку.

И да, Зоомбомбовање је илегално у САД

Како се заштитити

Зуму није требало дуго да реаговати на Зоомбомбинг. Компанија је 5. априла 2020. најавила да ће неке функције које би могле побољшати сигурност бити подразумевано омогућене. Ипак, најбоље је бити проактиван и предузети неопходне кораке да се заштитите.

  Блоггер против ВордПресс-а: Шта је најбоље за блоговање?

Зоом има мени подешавања који треба да посетите пре него што започнете састанак. Након што се пријавите на Зоом веб локацију, кликните на картицу „Подешавања“ у окну са леве стране.

Сада сте на картици „Састанак“ у менију подешавања.

Функције које треба да онемогућите

Овде има много корисних функција, али препоручујемо да онемогућите следеће да бисте заштитили састанак:

„Угради лозинку у везу за састанак за придруживање једним кликом“: Ово шифрује лозинку у вези „придружи се састанку“. Да би се придружио састанку, све што свако треба да уради је да кликне на везу, што потпуно поништава сврху захтевања лозинке. Искључите ову функцију ради безбедности.

Тхе

„Дељење екрана“: Ово омогућава домаћину и учесницима да деле своје екране током састанка. Можете или потпуно онемогућити ово или дозволити само домаћину састанка да дели свој екран. Онемогућавање овога спречава људе да деле неприкладан садржај током састанка. Они би заправо морали да држе слику до веб камере, уместо да је једноставно повуку на радну површину.

Тхе

„Даљинско управљање“: Ово омогућава некоме ко дели њен екран да дозволи другим учесницима да преузму даљинску контролу над њеним системом. Онемогућите ову функцију ако вам није потребна.

Тхе

„Пренос датотека“: Омогућава учесницима састанка да деле датотеке у соби за ћаскање. Онемогућите ово ако не желите да се датотеке деле. Алтернативно, можете да изаберете опцију „Дозволи само одређене типове датотека“ да бисте били сигурни да људи могу да деле само одређене типове датотека.

Тхе

„Дозволите учесницима да сами себе преименују“: Ако Зоомбомбер нема приступ соби за ћаскање, може да пренесе своју поруку тако што ће је унети као своје име. Онемогућите ово да бисте уклонили ту опцију.

  Како направити садржај који привлачи повратне везе

Тхе

„Придружи се пре домаћина“: Ово омогућава људима да се придруже састанку пре него што домаћин стигне. Не дозволите да вас Зоомбомбарери победе на вашем састанку. Подразумевано је онемогућено.

Тхе

„Дозволи уклоњеним учесницима да се поново придруже“: Ако је ово омогућено, учесници које избаците са састанка могу поново да се придруже. Онемогућен тако да када Зоомбомбер нестане, он је отишао заувек. Подразумевано је онемогућено.

Тхе

Функције које треба да омогућите

Следе неке функције које препоручујемо да омогућите да бисте побољшали своју безбедност:

„Искључи звук учесника при уласку“: Ако неко зумбомбарује ваш састанак, можете га ућутати пре него што уопште буде имао прилику да говори. Касније можете одлучити ко ће разговарати.

Тхе

„Увек прикажи траку са алаткама за контролу састанка“: Ако ово укључите значи да ћете имати брз приступ контролама током састанка.

Тхе

„Идентификујте госте учеснике на састанку/вебинару“: Ово идентификује ко припада вашој групи, као и све учеснике који се придруже као гости.

Тхе

„Чекаоница“: Присилите све учеснике да искусе Зоом чистилиште тако што ћете их ставити у чекаоницу пре него што буду у могућности да се придруже састанку. Домаћин тада може одлучити да ли се може придружити или не. Од 5. априла 2020. ова функција је подразумевано омогућена.

Тхе

„Захтевајте лозинку приликом заказивања нових састанака“: Присилите људе да унесу лозинку пре него што могу да се придруже састанку. На овај начин, чак и ако неко пронађе везу, не може да се придружи без лозинке. Ово је такође сада подразумевано омогућено.

Тхе

На вама је да заштитите себе и своје састанке. Иако ове опције нису нужно отпорне на метке – ако неко јавно подели везу и лозинку, можда ћете ипак добити Зоомбомбер у чекаоници – оне пружају велику заштиту.

  Како да промените свој налог на Хулу

Увек будите проактивни и нека вам безбедност и приватност буду главни приоритет кад год користите Зоом.