Шта је ИСО датотека? Како отворити датотеке ИСО слике

ИСО датотеке се користе за дистрибуцију софтвера. У својој сржи, ИСО датотека је формат архивске датотеке која може да садржи више датотека у себи, а ове датотеке могу бити изузетно велике. ИСО датотека ће компримовати ове датотеке значајно често смањујући величину за неколико ГБ што је чини идеалном за дистрибуцију датотека оперативног система.

ИСО значење

ИСО слика је у основи још један термин који се користи за ИСО датотеке. Реч „слика“ се понекад сматра да је ова конкретна датотека „снимак“ одређене датотеке или оперативног система који се може користити за обнављање рачунара или датотеке.

ИСО датотеке су настале порастом оптичких уређаја (ЦД и ДВД писачи). ЦД и ДВД уређаји су при крају свог живота јер многи људи сада више воле да користе УСБ и/или екстерне диск јединице за пренос података, али ИСО формат датотеке живи.

Иако неке ИСО датотеке могу садржати оперативне системе, не раде сви. Други могу да садрже софтвер или копије/архиве/снимке система датотека.

Како ‘Отворити’ ИСО слику или датотеку

ИСО слика или датотека могу се отворити на различите начине. Метода коју користите зависи од тога за шта ће се датотека користити.

Монтирајте ИСО слику

ИСО слика се може монтирати као виртуелни оптички уређај. Слично као што је УСБ диск или екстерна диск јединица монтирана на Виндовс 10, ИСО датотека се може монтирати тако да систем мисли да постоји оптичка диск јединица која има податке о себи.

  Палета боја за дизајн материјала предлаже боје за вашу апликацију [Android]

Отворите Филе Екплорер.
Идите до ИСО датотеке коју желите да монтирате.
Изаберите датотеку и кликните на њу десним тастером миша.
Изаберите опцију Монтирај из контекстног менија.
Када се монтира, идите на Овај рачунар и датотека ће се приказати као оптичка диск јединица.
Двапут кликните на виртуелну оптичку диск јединицу и прегледајте датотеке у њој.

Нарежите ИСО слику

За ИСО слике које су оперативни системи и намењене за инсталирање на рачунар, потребно је да снимите ИСО слику на УСБ диск. То је зато што датотеку мора „прочитати“ рачунар који нема инсталиран оперативни систем за десктоп рачунаре или који је изван десктоп оперативног система.

Пре него што снимите ИСО слику, требало би да знате;

Који оперативни систем је у њему.
Колико УСБ мора бити велики да би ИСО слика била нарезана и успешно покренута.
Формат УСБ треба да буде.
Шема партиције коју треба користити приликом нарезивања ИСО слике (ГПТ или МБР).

Морате да инсталирате апликацију треће стране да бисте снимили ИСО слику. Постоји доста доступних алата, али за Виндовс 10 препоручујемо да користите Руфус. Такође препоручујемо да користите УСБ који нема ништа друго. Биће форматиран и сви подаци на њему ће бити изгубљени.

Преузимање и бежи Руфус.
Повежите УСБ на који желите да снимите ИСО слику на рачунар.
У Руфусу изаберите слику, стил партиције и систем датотека који ћете користити за УСБ када нарезујете ИСО слику.
Кликните на Старт.

Нарезивање ИСО слике може потрајати. Будите стрпљиви и дозволите Руфусу да ради без прекида.

  10 Ангулар УИ библиотека за стварање корисничког искуства светске класе

Извуците ИСО слику

ИСО слика или ИСО датотека је архивски формат што значи да се може распаковати. Ако имате Виндовс 10 ИСО датотеку, можете је издвојити и покренути датотеку Сетуп.еке у њој.

Инсталирајте алат за екстракцију архиве као што је 7-Зип на свој систем.
Отворите Филе Екплорер и идите до ИСО датотеке.
Кликните десним тастером миша на ИСО датотеку и изаберите опцију деархивирања или издвајања.

Користите апликације за читање ИСО слике

Неке ИСО датотеке слике такође могу да „читају“ друге апликације. Пример овога је ВиртуалБок који може да инсталира ОС са ИСО слике. Неколико ИСО слика мора да се користи на овај начин и често се такве ИСО слике такође могу нарезати на УСБ диск.

Шта је ИСО датотека? ЗАКЉУЧАК

ИСО датотеке су архивске датотеке што значи да их можете наићи на Виндовс 10, на мацОС-у и на Линук-у. Вероватно ћете користити различите алате за приступ датотеци у зависности од оперативног система. ИСО датотеке могу да се монтирају и нарезују на сва три оперативна система.