Шта је КСЛР микрофон и зашто бих га желео?

Недавно је произвођач микрофона Блуе најавио професионални студијски микрофон од 100 долара Ембер. Тако се поставило питање: Шта је то КСЛР ствар и како да је користим? Хајде да разговарамо о томе шта је КСЛР и зашто бисте можда желели да га користите у свом студију.

КСЛР је професионални аудио. То је оно што сви студији за снимање и радио користе, и то је оно што ћете видети како извођачи уживо користе на сцени. То је зато што КСЛР каблови преносе уравнотежен звук, што је неопходно за добијање чистог звука.

Шта је КСЛР?

Прво – хајде да дефинишемо шта КСЛР значи. То је прилично једноставна скраћеница за Кс конектор, конектор за закључавање, гумена чизма. Међутим, део конектора са „гумени чизме“ није увек део једначине, пошто више није неопходан. Упркос малој промени дизајна, име је остало исто.

Тренутно је доступно неколико различитих верзија КСЛР каблова са разним додатним пиновима (КСЛР3 – КСЛР7), али оно о чему овде говоримо је КСЛР3 или тропински кабл. Ово је далеко најчешћи тип кабла.

Укратко, КСЛР је стандард за висококвалитетне аудио улазе, попут микрофона. То је зато што шаљу уравнотежен сигнал који изолује шум. То је једноставно бољи тип конектора за ту врсту апликација, али је такође толико робустан да није нужно нешто о чему просечни потрошач треба да размишља, осим ако није за снимање звука високог квалитета или стриминг.

Осим КСЛР микрофона и КСЛР кабла, требаће вам нека врста аудио интерфејса или миксера како би ваш рачунар могао да види микрофон. Пристојан аудио интерфејс се може наћи за само 40-50 долара, али лепше јединице могу да коштају много више. Просечан ентузијаста ће вероватно желети да потроши негде у распону од 150-200 долара за добар интерфејс — нешто попут Фоцусрите Сцарлетт 2и2 је добро место за почетак, на пример.

Ако планирате да снимате код куће, такође ће вам требати ДАВ — дигитална аудио радна станица — да бисте снимили свој снимак. Можете користити нешто бесплатно као што је Аудацити, мада постоје и одличне опције које не коштају много, као Реапер. Можете прочитати наше слике за најбољи ДАВ овде.

  Како да направите калкулатор савета и раздвајања у Питхон-у

Техничка страна онога што КСЛР чини много бољим од других аудио улаза је прилично техничка. Читајте даље за све сочне детаље.

Закон о балансирању

Ако сте икада мењали батерије у својој батеријској лампи, вероватно сте приметили да батерија има плус (+) и минус (-) страну. Када закачите само једну страну батерије на сијалицу лампе, ништа се не дешава. Потребне су вам и позитивне и негативне везе да би сијалица упалила. Ово је електрично коло. Електрони морају направити комплетну петљу од негативног пола батерије, кроз жицу, кроз светло и поново назад до батерије. Аудио није ништа другачији: потребне су вам позитивне и негативне стране аудио сигнала да би се било шта догодило. Микрофон гура електроне на једну страну кабла, електрони се прослеђују до појачала, а затим назад на другу страну микрофона.

Проблем је у томе што већина аудио система третира коло као да постоји само једна жица, обично средишњи проводник у комаду коаксијалног кабла, а они само комбинују другу жицу са свом другом електроником у систему. Ово ствара прилику да неколико различитих врста буке уђе у ланац аудио сигнала:

Шум из земаљске петље: У мојих 35 година искуства са професионалним аудио и видео системима, ово је најчешћи и досадан проблем, посебно када су рачунари укључени. Углавном ћете то чути као тихо зујање, мада се може манифестовати и као статични или неправилни звуци. Петље уземљења се дешавају када звук има два различита пута да дође до појачала: један пут кроз аудио кабл и други пут кроз ожичење ваше зграде.
ЕМИ и РФИ: Трансформатори, мотори и високофреквентна електроника могу створити магнетна поља која индукују струју у вашим аудио жицама. Ово ствара зујање, зујање и чак може преносити звучне радио сигнале ако сте преблизу АМ предајника.
Преслушавање: Ово се дешава када један сигнал на истом систему прелази у други.

Како то да поправиш? Ретроспективно решење изгледа прилично очигледно: изолујете обе жице у ланцу сигнала тако да се позитивна и негативна половина сигнала преносе одвојено од било чега другог. Примарна предност балансираног аудио сигнала (када се уради како треба) је да аудио сигнал никада не додирује уземљење појачала или других инструмената у систему. Дакле, нема могућности за преслушавање или петље уземљења.

  7 најбољих софтвера за управљање стоним рачунарима за мала и средња предузећа

На пример, радим са живим бендом, а пре неколико недеља смо имали проблем са „клик нумером“ коју генерише музичка опрема коју је један од извођача користио на сцени. Звук са нумере за клик је цурео до других излаза на његовом аудио интерфејсу, тако да сте могли да чујете „бип бип бип“ у ПА систему. Било је тихо, али тамо. Искључили смо небалансиране аудио каблове које је користио и пребацили га на балансиране КСЛР каблове. Проблем је нестао.

Друга предност је одбијање буке. ЕМИ и РФИ раде зато што магнетно поље које се креће или мења ствара напон на жици. У неуравнотеженим сигналима, магнетно поље ствара напон на позитивној страни сигнала, али не и на негативној (или можда обрнуто.) У балансираном каблу, жице су тик једна поред друге, и тако магнетно поље ствара исти сигнал на обе стране.

Инвертовањем копије таласног облика, сметње се поништавају и остаје нам исти сигнал који смо дали на жицу.

На страни слања, КСЛР уређај креира другу копију звука, инвертујући је. На пријемној страни сигнала, обрнута копија сигнала се сабира назад у оригиналну копију сигнала. И баш као у математици, где је -2 + 2 = 0, балансирани аудио сигнал одбија шум из спољашњих извора.

Коначно, ваше могућности за преслушавање су значајно смањене када сигнали не деле уземљење. Врхунска опрема која интерно користи потпуно избалансирани аудио ланац практично нема преслушавања.

Стављање овог на употребу

Па како све ово можете применити у пракси? шта је то добро?

Ако гледате Ембер, можда размишљате о стримовању на Твитцх, снимању подкаста или неке музике. У оба случаја, можете прикључити тај Ембер у УСБ миксеру (нпр Мацкие Про ФКС8) и користите миксер као појачало за микрофон и УСБ аудио интерфејс. Такође можете додати још један микрофон за свог партнера на Интернету и прикључити другу опрему—можда музички инструмент, други рачунар који користи Скипе или Дисцорд, или само ваш паметни телефон.

Кључна ствар коју треба запамтити је да вам је потребан миксер или аудио интерфејс који укључује фантомска снага (ово је често назначено прекидачем који каже +48В). Пошто је микрофону потребна снага да би радио, потребно вам је нешто што може да генерише ту снагу. То је један од разлога зашто је миксер добар избор за аудио интерфејс јер укључује фантомско напајање управо тамо у јединици. Врхунска микрофонска предпојачала могу такође имати фантомско напајање, и то извесно КСЛР аудио интерфејси рачунара имати фантомска напајања уграђено.

  Како добити Видго 7 ​​дана бесплатног пробног периода

Друге опције

Коначно, осим КСЛР прикључака, постоје и друге опције за слање балансираног звука.

ТРС телефонски утикачи такође могу да преносе балансиране сигнале. Каблови са телефонским утикачима се често користе у професионалној аудио опреми за повезивање миксера и појачала, као и за повезивање ванбродске опреме за ефекте, као што су реверб процесори, еквилајзери, компресори и аудио рекордери. Док утикач изгледа исто (и исти је део) као утикачи који се користе у висококвалитетним слушалицама, прстен се користи за негативну страну аудио сигнала.

Такође можете добити неке од предности балансираног аудио кабла са уређајем који се зове а изолатор уземљења. Ово генерално изгледа као мала кутија са два пара РЦА прикључака на себи, или понекад мини утикачи за слушалице. Изолатори за уземљење имају 1:1 аудио трансформатор унутра, који прекида уземљене петље. Ако повезујете рачунар на миксер или кабловску кутију, готово је загарантовано да ћете добити шум петље уземљења и шум наизменичне струје. Ово скоро увек решава проблеме са буком. Можда ћете чак имати овај проблем у аутомобилу када прикључите свој паметни телефон на стерео ауто, па а изолатор петље уземљења са телефонским утикачима од 3,5 мм је велика помоћ.

Зашто не УСБ микрофон?

Коначно, вероватно се питате зашто тај поуздани УСБ микрофон није довољно добар.

У ствари, сасвим је у реду када треба да снимате само једну по једну ствар. Имам леп Самсон УСБ микрофон на свом столу за подцастинг или стриминг, и ради одлично. Али квака са УСБ микрофонима је у томе што не можете користити више од једног у исто време. Сваки УСБ аудио уређај има свој сат за покретање дигиталних аудио конвертора, а ако ти сатови не буду синхронизовани, почећете да добијате искакање или испадање у вашим снимцима док софтвер на вашем рачунару покушава да исправи ове грешке.

Такође је теже мешати на овај начин јер немате те физичке дугмад са којима бисте радили. Дакле, када желим да радим било шта са више од једне особе истовремено, користим свој десктоп миксер и своје поуздане студијске микрофоне повезане са КСЛР.