Шта је Маркдовн и како га користите?

, и много других. Рачунари немају проблема да их читају јер само прате синтаксу (правила ХТМЛ-а) и примењују форматирање које одговара ознакама.

Ознаке, међутим, отежавају људима читање ХТМЛ-а и разумевање како ће текст изгледати након што га рачунар прикаже. Није баш „употребљиво“ за људе који немају пуно искуства да га читају.

Маркдовн, с друге стране, значи „да буде што лакши за читање и писање колико је то изводљиво.” Џон Грубер и Арон Шварц објашњавају зашто су креирали Маркдовн 2004. и пружају водич за синтаксу на Груберов веб-сајт.

Укратко, Маркдовн олакшава форматирање текста за веб странице јер су његове ознаке једноставније од ХТМЛ-а и аутоматски се претварају у ХТМЛ. То значи да не морате да знате ХТМЛ да бисте нешто написали за веб страницу јер Маркдовн за вас преводи ваше ознаке у ХТМЛ.

Не покрива све могуће ХТМЛ ознаке, већ најчешће опције форматирања.

Како користите Маркдовн?

Да бисте користили Маркдовн, само примените једноставне ознаке на свој текст. На пример, да бисте форматирали текст у курзиву, око њега стављате доње црте: _ово је неки текст у курзиву_.

Ево још неких примера Маркдовн форматирања из водич за синтаксу:

Заглавља

# Ово је Х1

## Ово је Х2

###### Ово је Х6

Буллет Поинтс

* Црвена
* Зелена
* Плави

Нумерисане листе

1. Бирд
2. МцХале
3. Парохија

Нагласак (курзив)

*текст*
_тект_

Маркдовн претвара и *текст* и _текст_ у ХТМЛ или таг, који се, у теорији, може тумачити на много начина. На пример, можете да направите апликацију која тумачи означити као трепћући црвени текст. У пракси, међутим, скоро свака апликација (укључујући сваки веб претраживач) то тумачи као курзив текст.

Јака (подебљано)

  46 Често постављана питања и одговори на ДевОпс интервјуу [2023]

**текст**
__тект__

Маркдовн претвара и **текст** и __тект__ у ХТМЛ таг, који се обично појављује као подебљани текст. Другим речима, за додатни нагласак користите двоструке * или _ знакове.

Постоје и варијанте Маркдовн-а—као нпр ЦоммонМарк и ГитХуб Флаворед Маркдовн (ГФМ)—али сви су они засновани на оригиналној Маркдовн спецификацији. Варијанте обично само проширују стандард додавањем ознака за форматирање које оригинални Маркдовн не покрива.

Након што форматирате свој текст, апликација мора да га конвертује у ХТМЛ, што се обично ради аутоматски. На пример, РЕАДМЕ датотеке у ГитХуб-у користе Маркдовн, и све док имају екстензију датотеке .МД, ГитХуб их аутоматски конвертује у исправне ХТМЛ ознаке када се објаве.

Дакле, у већини случајева то нећете морати сами да радите, али ако то урадите, постоји Алат за маркдовн на располагању.

Где можете да користите Маркдовн?

Као што смо већ споменули, Маркдовн можете користити на ГитХуб-у, али и на Реддит, СтацкОверфлов и другим веб локацијама. Ако сте икада форматирали текст у ВхатсАпп порукама или Слацк разговорима, већ сте га користили јер ове апликације користе (веома мали) подскуп Маркдовн ознака за форматирање текста.

Ако желите да научите Маркдовн, погледајте оригинал Водич за синтаксу Маркдовн или трећег лица туториал сите. Лако је научити, а другима ће олакшати читање ваших РЕАДМЕ датотека и коментара на Реддиту или СтацкОверфлов-у.