Шта је мрежни њушкало и за шта се користи?

Јавни ВиФи је постао изузетно уобичајен. Бесплатан ВиФи можете пронаћи у већини ресторана, на аеродромима и аутобуским терминалима.

Ту је и чињеница да се ове мреже генерално сматрају небезбедним и опасним јер ваше информације може да украде свако ко је спреман да се потруди да их украде. Алат који би користили би највероватније био њушкало мреже.

Ово поставља питање шта је мрежни њушкало и која је његова употреба. Ево га.

Нетворк Сниффер

Мрежни њушкало је алатка која може да надгледа мрежни саобраћај, а сама по себи није лоша или злонамерна алатка. Такође има много етичких употреба, а постоји и популарно мрежно њушкање које се зове Виресхарк који је отвореног кода и доступан свима. Постоји читав низ других мрежних њушкала и сваки нуди свој скуп функција.

Користи

Генерално, мрежни њушкач може да провери који подаци долазе са ког уређаја на мрежи, који протокол је коришћен за пренос саобраћаја, податке који се шаљу, односно мрежне захтеве, а понекад може чак и да види лозинке. Тако неко генерално хакује други систем на мрежи.

Мрежни њушкало такође може да каже, на пример, која два система на мрежи разговарају један са другим преко ЛАН апликације за ћаскање. Обично је коришћење шифрованих алата за комуникацију разумно одвраћање од овога. Други начин да се заштитите је да користите ВПН који може да шифрује саобраћај.

Као што смо раније споменули, њушкање мреже није нужно лоша ствар. Све зависи од тога како га користите, а администратори мреже их често користе за праћење и евидентирање саобраћаја у затвореним, високобезбедним поставкама где се пренос и приступ информацијама морају строго чувати. Друге употребе могу укључити праћење коришћења мреже, на пример, који уређај на мрежи троши прекомерну пропусност или за проверу колико је заштитни зид сигуран.

  6 најбољих алата за уређивање, анализу и прављење метатагова

Популарни Нетворк Снифферс

Виресхарк је један популаран мрежни њушкач који је доступан за Виндовс и мацОС. Корисници Линук-а могу да користе алате као што је ТЦПДУМП. Неки алати који су доступни могу се специјализовати за откривање одређене врсте саобраћаја и ја не радим све што ради Виресхарк. Неки други алати су следећи;

Каин и Авељ
ЦлоудСхарк
Бесплатни мрежни анализатор
ИП алати
Мицрософт Мессаге Анализер
НетворкМинер
Омнипеек
ПРТГ

На јавној мрежи, као што је јавна ВиФи мрежа на аеродрому или кафићу, свако може да покрене мрежни њушкало. Безбедносни протоколи које користи мрежа и мрежни администратор би могли да открију када је мрежни њушкало у употреби, али је мало вероватно да би кафић могао да користи тако високу безбедност или да запосли некога са тим нивоом компетенције. Аеродроми су можда буднији, али на њих и даље не можете рачунати.

Мрежни њушкало се такође може користити на приватној мрежи под условом да му неко има приступ. Ако сумњате да ваше радно место можда користи мрежни њушкало, не можете много да урадите у вези са тим осим да пазите које веб локације посећујете. На вашој кућној мрежи само неко ко има приступ мрежи и тренутно је повезан на мрежу и покреће њушкало на њој, па питајте маму.