Шта је „надзор” или „НАС” чврсти диск?

Капацитет није једина ствар која разликује један чврсти диск од другог. Да, све су то окретне плоче које користе магнетно складиште за чување података. Међутим, неки се продају као „надзорни“ или „НАС“ дискови. Ево како се ови разликују.

Шта вашем рачунару треба од чврстог диска

Пре него што пређемо на различите типове чврстих дискова, хајде да дефинишемо шта очекујемо да чврсти диск ради у обичном старом десктоп рачунару.

У доба НВМе и САТА ИИИ ССД-ова, сви се можемо сложити да традиционални, механички чврсти дискови брзо постају секундарна меморија. У међувремену, М.2 и 2,5-инчни ССД фактори су најбољи избор за примарне диск јединице за покретање—али све ово није битно.

Без обзира да ли користите чврсти диск као примарно, секундарно или терцијарно складиште, основна идеја је иста. Рачунари су обично активни осам сати дневно или мање (искључујући специјалне употребе, као што су сервери за игре или кућни сервери). За то време постоји, мање-више, равномеран ток између писања (чувања нових података) и читања (извлачење сачуваних података са диска).

Размислите само о томе како користимо рачунаре. Ми преузимамо датотеке, креирамо документе, инсталирамо програме, играмо игрице и гледамо или слушамо преузете медије. Све ове радње доводе хард диск у игру. Ноћу, рачунар иде у стање спавања, хибернира или се гаси, а чврсти диск се одмара.

  5 разлога зашто је ЦхатГПТ постала најбрже растућа апликација свих времена

Чврсти диск направљен да издржи интензивне активности 24/7 једноставно није важан за огромну већину кућних рачунара.

Шта је надзорни погон?

Дискови за надзор су намењени за снимање видеа на 24/7 безбедносним системима. Обично користе нешто што се зове мрежни видео рекордер (НВР). За разлику од рачунара, ови дискови морају стално да пишу податке – конкретно, видео податке. А Сеагате Представник нам је рекао да писање чини око 90 процената активности надзора.

Слично чврстим дисковима за рачунаре, дискови за надзор долазе у варијанти са 5.400 и 7.200 обртаја у минути (ово показује колико се брзо окрећу плоче), као и величине кеш меморије (уграђене меморије) до 256 МБ.

На Амазону можете набавити премиум потрошачки рачунар од 8 ТБ који се окреће при 7.200 обртаја у минути са кеш меморијом од 256 МБ за око 225 долара. Међутим, уређај за надзор од 10 ТБ са сличним перформансама кошта око 265 долара.

Диск за надзор је скупљи, али додатних 2 ТБ простора за складиштење чини га примамљивим да га убаците у кућни рачунар — посебно ако је диск за надзор на распродаји.

Проблем је у томе што погони за надзор обично немају перформансе насумичног читања и писања које очекујете за активности попут играња. Уместо тога, они су све о чувању података.

„ВД Пурпле је више подешен за стримовање писања. . . чинећи ове драјвове погоднијим за надзор, омогућавајући више истовремених токова писања од неких других дискова“, а Вестерн Дигитал рекао нам је представник.

Погони за надзор су све о писању података под великим оптерећењем. Читање података је, наравно, такође део њихове функционалности, али те брзине једноставно нису њихов фокус.

  Како додати Аппле ТВ у ХомеКит

Шта је НАС диск?

Чврсти дискови за мрежно складиштење (НАС) су на сличан начин направљени за радњу 24/7. НАС уређај је згодна мала кутија са више чврстих дискова у РАИД конфигурацији за креирање сувишних резервних копија ваших података. НАС се често удвостручује као кућни сервер за датотеке које се обично деле, као што су видео записи, фотографије, документи и е-књиге.

Проблем са НАС кутијом је што су њени дискови спаковани веома близу и врте се као луди. Они имају тенденцију да раде дуже од рачунара. То је зато што НАС може да прави резервне копије за више система ноћу. Такође може да служи за потребе података више људи на мрежи у свако доба.

Из тог разлога, НАС драјвови су направљени за тешке операције 24/7 на уму. Они могу да издрже више вибрација са више погона у компактној кутији која се окреће у исто време. НАС дискови су такође отпорнији на топлоту јер све те рачунарске компоненте активно раде све време.

Иако је направљен за различите активности, постоје околности у којима би НАС диск могао бити најбољи избор за ваш рачунар. Као што нам је рекао представник компаније Сеагате, велика предност НАС драјва у рачунару је његов већи капацитет радног оптерећења. Можете убацити и избацити више података из њега, а такође је боље да издржи рад 24/7.

НАС дискови су такође добар избор за рачунаре који користе РАИД конфигурацију за више дискова, сличну НАС кутији. Баш као што НАС има више дискова који се врте као луди у непосредној близини, тако би и десктоп рачунар са РАИД подешавањем са више дискова.

  Обрада платног списка је лакша него што мислите са Рипплинг вдзвдз

Када је у питању цена, НАС драјвови су често јефтинији, или исте цене као ПЦ драјв. На пример, можете добити Сеагате 4 ТБ ИронВолф НАС диск са 5.900 РПМ за око 100 долара, у тренутку писања овог текста. У међувремену, чврсти диск Сеагате Баррацуда Цомпуте од 4 ТБ са 5.400 РПМ коштао је око 90 долара.

Које би требало да купите?

На крају крајева, чврсти диск је само чврсти диск. Било да инсталирате надзорни или НАС диск у свој рачунар, вероватно ћете открити да ради једнако добро као и сваки други.

Типови диск јединица могу да направе разлику, али само ако користите рачунар на специфичан начин. Стари рачунар преуређен у „уради сам“ сигурносни систем је добар кандидат за надзор. Играчи ће обично бити срећнији са чврстим дисковима високих перформанси подешеним за кућне рачунаре.

Ако имате рачунар који покреће радна оптерећења 24/7 или има велике РАИД конфигурације, можда бисте желели да размислите о НАС драјву.