Шта је постпродукција или постпроцесирање у фотографији и видеографији?

Вероватно сте чули за термине „постпродукција“, „пост-процесирање“ или једноставно „објава“ о филмовима, али они се такође примењују – и подједнако су важни – за фотографију. Хајде да разјаснимо шта они значе.

Три термина – постпродукција, постпрорада и пост – су, осим холивудских филмова, у основи заменљиви. „Продукција“ је оно што се дешава на сету или локацији; то је оно што радите када лутате са камером у руци и снимате фотографије или видео записе. „Постпродукција“, дакле, је све што се дешава након што завршите са снимањем, „пост-процесинг“ је сва обрада која се обавља након што сте завршили снимање, а „пост“ је скраћеница за то двоје.

Шта је пошта?

Дакле, изнад тог поста смо утврдили да је све што се дешава након снимања, али шта то подразумева? У већини случајева, то укључује неке (или све) од следећег:

Увезите сав материјал који сте снимили и направите резервну копију.
Прегледајте сав материјал који сте снимили и изаберите добре ствари.
За видео записе, уређивање свих различитих клипова заједно у један филм.
За видео снимке, додавање музике и решавање проблема са звуком.
Исправљање боје, осветљености, контраста и других основних поставки експозиције.
Поправљање било каквих проблема као што су криви хоризонти, изобличења, мрље прашине или флеке.
Примена било каквог тонирања боје или сличних стилских прилагођавања.
Припрема фотографија или видео записа за извоз и штампање, дељење или постављање на веб.

  Шта је брацкетинг експозиције?

Колико је накнадна обрада укључена и колико дуго траје, у потпуности зависи од пројекта. Професионално снимљен кратки филм ће провести месеце у постпродукцији са сваким кораком који се ради више пута, с друге стране, могу да обрадим неколико десетина фотографија за сат времена—све док не радим никакво веће ретуширање.

Ево примера слике коју сам направио кроз горе наведене кораке за око 20 минута. Ево како је то изгледало директно из камере (имао сам још неколико сличних фотографија које сам одбио у посту).

А ево како то изгледа после.

Напомена, листа изнад је далеко од потпуне листе корака за постпродукцију. У суштини постоји бесконачно много ствари које можете да урадите са фотографијом или филмом у објави – само зависи шта покушавате да постигнете.

Зашто је накнадна обрада важна

Постпродукција је најмање важна као и стварна продукција. Велики је део доброг посла из неколико разлога.

Објава је прилика да поправите мале проблеме које сте превидели на локацији, исправите боју и експозицију, и генерално, само се уверите да ваш рад изгледа добро и професионално. Дигитални фотоапарати нису савршени и праве много претпоставки о свету, тако да је ваша прилика да им се прилагодите.

У пошти можете ставити свој печат на свој рад. То је ваша шанса да своју фотографију истог туристичког места које свако посете учините мало другачијим. Можете развити доследан изглед, било за овај део посла или за сав свој рад. На пример, ево две моје фотографије скијања. Иако су снимљени у размаку од више од годину дана, монтирани су тако да изгледају као део исте колекције.

  Поправи ПС4 код грешке ВС 37431 8

Ево првог.

А ево и другог.

Постпродукција вам такође омогућава да припремите свој рад за различите медије. Фацебоок искапа све слике које отпремите, али постоје кораци које можете предузети да смањите губитак квалитета. С друге стране, ако планирате да одштампате свој рад, морате да радите потпуно другачије ствари.

Иако накнадна обрада сада свакако добија много више пажње него раније, вреди напоменути да није нова. Сви велики филмски фотографи — и сваки филмски режисер — провели су у постпродукцији најмање онолико дуго колико су и снимали.

Не можете да то „поправите у посту“

Уз све то речено, постпродукција није неки магични метак. Никада нећете моћи да поправите велике недостатке са стварима као што је композиција у посту. И даље морате напорно да радите на локацији да бисте били сигурни да ћете добити снимке које желите.