Шта је праћење контаката и како се може борити против пандемије?

У средњем веку врата домаћинстава оболелих од Црне смрти била су обележена црвеним крстом. Служило је као упозорење: Не улазите, или ћете доживети судбину свих унутра.

Међутим, оно што средњовековни лекари нису могли јесте да мапирају контакте заражене особе како би предвидели ко ће још добити болест. Нису могли проактивно да изолују ове људе како би спречили ширење инфекције.

То је, укратко, уметност праћења контаката. То је застрашујуће средство које би могло помоћи да се победи нова пандемија коронавируса. Аппле и Гоогле додају алате за дигитално праћење контаката на иПхоне и Андроид како би помогли.

Како функционише праћење контаката

Током последњих неколико деценија, праћење контаката постало је уобичајена техника за управљање заразним болестима.

„Праћење контаката се врши за инфекције које показују и значајне здравствене ризике и висок степен заразности“, рекао је Даниел Пиекарз старији, потпредседник за животне науке и здравствену заштиту у ДатаАрт. „Тражење контаката се користи за многе смртоносне болести, као што су ХИВ/АИДС, САРС, туберкулоза, ебола, богиње, мале богиње и многе друге.

Органи јавног здравља на државном и локалном нивоу обично врше праћење контаката. Обучено особље — које често предводе епидемиолози — управља напорима, иако је процес релативно једноставан.

Ако је некоме дијагностикована заразна болест, његов или њен лекар примарне здравствене заштите шаље извештај здравственим властима које врше праћење. Особа која ради на случају (трагач контакта) затим интервјуише пацијента како би утврдила где је био и ко је са ким долазио у контакт. Радник тада контактира људе које је можда заразио и понавља процес.

  Шта је ново у Апацхе ХТТП серверу 2.4?

Шта значи праћење контаката за Ц-19

Током тренутне пандемије коронавируса, особа за праћење контаката обично контактира особу која је била позитивна на ЦОВИД-19 путем телефона. Трагач тада ради са том особом да идентификује све појединце са којима је он или она можда дошли у контакт.

„Тражер позива сваког појединца да га обавести о њиховом статусу контакта, шта то значи и радњама које треба следити“, рекао је Џери Вилминк, главни пословни директор у ЦареПредицт. „Уопштено говорећи, у самокарантин током периода инкубације ЦОВИД-19 од 14 дана и пазите на симптоме.

У завршном кораку, пратилац врши накнадне позиве свим контактима како би пратио симптоме и тестирао знаке инфекције.

Ко су ови трагачи контаката?

„Свако се може обучити да буде трагач контаката“, рекао је Вилминк. „У ствари, постоје позиви за стотине хиљада трагача контаката како би се ЦОВИД-19 ставио под контролу. Али то није специјалност само по себи. Основне аналитичке вештине, емпатија и разумевање преноса болести и карантина су од помоћи за овај посао, али све што вам је заиста потребно је диплома средње школе или еквивалент.

Лако је видети како праћење контаката има интуитивни смисао. Ако можемо да одредимо пут болести, имамо веће шансе да изолујемо оне који би могли бити заражени и зауставити њено ширење. То је више тактичка верзија склоништа код куће и драгоцено оружје за успоравање болести без карантене целокупне популације.

Када се економија поново покрене, неки лидери, попут гувернера Њујорка Ендруа Куома, већ су наговестили праћење контаката биће саставни део процеса.

  Да ли се Снапцхат брише?

„Уз помоћ војске истражитеља, потребно је извршити праћење контаката како би се ограничило ширење вируса“, ​​рекао је Куомо.

Ручно праћење контаката има проблема

Нажалост, праћење контаката је непрецизно и далеко од потпуног ефекта.

За почетак, то је ручни процес који се ослања на процес интервјуа. Сећања су погрешна и нема гаранције да ће заражена особа моћи да се сети свих људи са којима је била у контакту. То чак не укључује случајни контакт са странцима, који ће бити немогуће у потпуности каталогизирати.

Особље је такође озбиљна брига. Како број пацијената расте, нема довољно истражитеља да детаљно уђу у траг контактима. Због тога је већина америчких градова рано напустила праћење контаката.

Међутим, како број случајева почне да опада, ручно праћење контаката ће поново постати одрживо. То ће бити важан део напора да се пажљиво олакшају налози за боравак код куће.

Дигитално праћење контаката

Ово није пандемија АИДС-а из 1980-их, па чак ни пандемија САР-а из раних 2000-их. Према Пев Ресеарцх, више од 80 одсто Американаца има паметне телефоне. Они се могу користити за праћење контаката.

Аппле и Гоогле су 10. априла објавили планове да интегришу технологију праћења контаката у своје паметне телефоне путем Блуетоотх Лов Енерги (БЛЕ). Због забринутости за приватност, ово би захтевало да се људи одобре. За оне који то раде, њихови телефони ће моћи да идентификују друге телефоне у њиховој близини преко БЛЕ-а.

„Обим и природа пандемије коронавируса чине дигитално праћење привлачним, посебно зато што се коронавирус шири брзо и асимптоматски“, рекао је Вилминк.

  Како присилно поново покренути свој иПхоне 13 Про

Ако неко користи одобрену апликацију за праћење контаката да би се означио као заражен, те информације се онда могу користити за праћење с ким долази у непосредној близини без потребе да ручно евидентира те информације. Подаци би се аутоматски учитавали здравственим службеницима, омогућавајући им да допру до оних који су имали чак и случајан контакт са зараженом особом.

Дигитално праћење контаката је велики корак напред, међутим, није сигурно. Опет, технологија захтева од људи да се укључе и да буду марљиви да покажу да су заражени у апликацији.

„Вероватни су лажни позитивни резултати“, рекао је Пиекарз. „Шта ако стојите поред прозора ресторана, довољно близу да апликација за праћење контаката открије мобилне телефоне у ресторану? И колика је вероватноћа да се заразите од некога ко је био два метра удаљен од вас?“

Без обзира на недостатке, Аппле и Гоогле очекују да ће учините ову технологију доступном у мају. Колико ће успешно бити, наравно, зависи од стопе прихватања. Ипак, то је потенцијално велики корак напред у праћењу вируса и сазнању ко је могао бити изложен.

У међувремену, постоје други алати који су већ у акцији. ЦареПредицт, на пример, је једна од неколико здравствених компанија које су већ развиле или примениле сличне алате на ограниченој основи. ЦареПредицт-ов софтвер је аутоматизовани систем за праћење контаката за установе за старије особе.

„Када се идентификује сумњиви преносилац“, објаснио је Вилминк, „ЦареПредицт-ове могућности праћења локације омогућавају установама да знају све особе са којима је заражена особа имала контакт и трајање контакта.

Наоружано оваквим алатима, праћење контаката улази у 21. век. У наредним месецима то би требало да помогне у спасавању живота и поравнању кривуље.