Шта је СД Екпресс и колико је бржи?

СД картице ће ускоро постати веће и брже. Нови СД Екпресс стандард ће значајно повећати максимални капацитет и брзину. СД Екпресс картице су уназад компатибилне са вашим тренутним хардвером, али ће вам требати нови хардвер за максималне брзине.

СД картице достижу своје тренутне границе

Будући да користимо СД и мицроСД картице у 3Д камерама, акционим камерама, све моћнијим паметним телефонима, ДСЛР камерама, таблетима, конзолама за видео игре, па чак и аутомобилима, све су већи захтеви за простором за складиштење, као и за брже читање и писање .

СанДиск је недавно објавио како је то назвао најбржа мицроСД картица од 1 ТБ на свету, наводећи брзину читања од 160 МБ/с, што је довољно за „пренос 1000 фотографија високе резолуције и 30 минута 4К видео записа (24 ГБ) за мање од 3 минута“. Неке картице имају мањи капацитет складиштења, али веће брзине писања, као нпр Делкин 128 ГБ мицроСД картица који се може похвалити правим брзинама од 300 МБ/с. Али произвођачи већ померају границе тренутних стандарда. Теоријско ограничење за СДКСЦ, на пример, је 2 ТБ.

СД картице добијају ССД протоколе за веће брзине

Кроз уградњу ПЦИе (Перипхерал Цомпонент Интерцоннецт Екпрес) и НВМе (Нон-Волатиле Мемори Екпресс) протокола, СД картице ће имати ново теоретско ограничење од 985 МБ/с, више од шест пута брже од 1 ТБ СанДиск картица. Ако вам ПЦИе и НВМе звуче познато, то је зато што се већ неко време користе за ССД дискове, а СД Екпресс картице ће моћи да служе као преносиви ССД уређаји.

  7 најбољих ресурса за куповину Реацт шаблона

Удружење СД каже да ће ове нове брзине омогућити супер успорено снимање, 8К видео и додати подршку за сирови континуирани режим снимања, што ће бити благодат за дигиталне фотографе. Поред тога, уградњом ПЦИе 3.1, СД Екпресс картице могу да троше мање енергије од оних које су биле пре ње. У теорији, ово би требало да допринесе бољем трајању батерије на мобилним производима, мада је нејасно колико.

Све у свему, идеја је да ће коришћење постојећих технологија убрзати усвајање, јер нова опрема за тестирање и развојни процеси не би требали бити потребни. Произвођачи могу да користе оно што већ знају од креирања ССД уређаја.

Капацитети складиштења се такође повећавају

Као део транзиције, СД и мицроСД картице се повећавају, померајући горњу границу са 2 ТБ на 128 ТБ. Картице веће од 2 ТБ биће означене као СДУЦ, додајући СДХЦ и СДКСЦ категорије.

Као и увек, брзине читања и писања су одвојене од капацитета складиштења, тако да ћете видети СДХЦ и СДКСЦ картице означене као СД Екпресс и способне за веће брзине писања. И све ове предности долазе и за СД и за мицроСД картице, а СД Екпресс картице су компатибилне са претходним уређајима.

Компатибилни су уназад, али губите брзину

Сва ова невероватна брзина је делом последица новог реда пинова који се налазе на СД Екпресс (и СД УХС-ии) картицама. Нажалост, то значи да ваши тренутни уређаји не могу да искористе те пинове, јер им недостаје потребан хардвер. Али, према СД удружењу, и даље ћете добити додатни простор за складиштење.

  30 најбољих бесплатних Цхромецаст апликација

Како удружење то објашњава у његов бели папир, „картица и уређај можда неће достићи своје најбоље перформансе, али ће потрошач добити приступ свом садржају. СД Екпресс наставља ово дуготрајно обећање задржавајући могућност рада са новим картицама у милијардама постојећих производа доступних на тржишту кроз свој стари СД интерфејс.”

Када могу да купим један и колико ће коштати?

У продавницама још нема ниједне мицроСД картице са знаком „Екпресс“. Удружење СД, које је индустријска група која надгледа овај стандард, најавио нови стандард мицроСД Екпресс на Мобиле Ворлд Цонгресс 2019 25. фебруара 2019. То је део нове СД 7.1 спецификације. СД Екпресс стандард је био најавио још 26. јуна 2018. као део спецификације СД 7.0.

СД асоцијација није објавила датум лансирања када ће мицроСД Екпресс картице бити доступне од произвођача хардвера, нити су се СД Екпресс картице појавиле на тржишту од најаве још у јуну. Нисмо сигурни када ће бити доступни, који ће их произвођачи производити или колико ће коштати. Такође не знамо када ће уређаји компатибилни са овим новим стандардом бити доступни да у потпуности искористе предности већих брзина. Све што знамо је да постоји стандард и да би уређаји на крају требало да буду покренути да би га искористили.