Шта је сервер без главе?

Сервер без главе је рачунар без монитора, тастатуре, миша или других периферних уређаја. Рачунари без главе се обично контролишу преко мреже. На пример, замислите рачунаре који седе на полицама у центрима података док напајају веб локације. То су сервери без главе.

Шта значи „без главе“?

Рачунарски систем „без главе“ је само један без локалног интерфејса. У њега није прикључен монитор („глава“). Такође нема тастатуре, миша, екрана осетљивог на додир или другог локалног интерфејса за контролу.

Ови системи нису рачунари које седнете и користите као стони рачунар. Немају подешен графички интерфејс. Приступате им и управљате њима на даљину — углавном преко мреже. На пример, можете да контролишете сервер без главе преко контролне табле засноване на вебу или преко ССХ, што вам даје безбедну шкољку командне линије којој можете да приступите преко мреже. Можете чак и да приступите графичкој радној површини преко мреже помоћу решења као што је Ремоте Десктоп или ВНЦ.

Видећете да се израз „без главе“ појављује у различитим контекстима, али увек значи исту ствар. „Линукс без главе“ се односи на Линук систем без монитора и тастатуре. „Минецрафт сервер без главе“ је рачунар без монитора и тастатуре који користи Минецрафт сервер. Повезујете се са сервером преко мреже.

Која је поента сервера без главе?

Нису сваком рачунарском систему потребни монитор, тастатура и миш. Многи рачунари су сервери дизајнирани за даљински приступ. Центри података су пуни компјутера који се монтирају на сталке, пакујући што више рачунарске моћи у што мањи простор. Они ће уштедети простор, струју и новац тако што не повезују сваки серверски рачунар са засебним монитором.

  Креирајте занимљиве видео записе са Вондерсхаре Филмора [In-depth Review]

Системи без главе нису само за центре података. На пример, можете изабрати да угостите медијски сервер на старом рачунару који лежи унаоколо, што вам омогућава да стримујете медије са било ког уређаја на вашој локалној мрежи. Када то урадите, можда ћете одлучити да једноставно можете да уклоните монитор, тастатуру и миш рачунара медијског сервера — на крају крајева, само му приступате преко мреже. Можете држати свој серверски рачунар негде у ормару и контролисати га без седења испред њега. Сада имате сервер без главе.

Ови системи се могу контролисати и управљати на даљину, а да периферне јединице не сметају. Ако постоји разлог да су вам потребни монитор и тастатура са сервером без главе — можда за решавање проблема — увек можете да повежете те периферне уређаје када вам затребају.

На пример, Гартнер процењено Гугл је у јулу 2016. имао око 2,5 милиона сервера у својим центрима података широм света. То ће углавном бити сервери без главе — Гоогле-у такође не треба 2,5 милиона монитора и тастатура.