Шта је ЦОБОЛ и зашто се многе институције ослањају на њега?

Гувернер Њу Џерсија недавно поменути ЦОБОЛ, програмски језик стар 60 година. Шта је то тачно? И зашто је она и даље главна тачка финансијског света, упркос чињеници да мало људи још увек зна како да је користи?

Порекло ЦОБОЛ-а

Граце Хоппер је био феномен. Докторирала је математику на Јејлу, била је професор на Васару, а америчку морнарицу напустила је у чину контраадмирала. Њен допринос у области рачунарства може се судити по броју фондација и програма које имају настала у њеном сећању. Тхе Национални научни рачунарски центар за истраживање енергетике именовао свој Цраи КСЕ6 суперкомпјутер после ње. Морнарица је такође назвала свој разарач навођених ракета, УСС Хопер, по њој. Мото брода, „Ауде ет Еффице“ („Усуди се и уради“) је можда скован имајући на уму Хопера.

Вођен да створи програмски језик ближи енглеском него што компјутери са машинским кодом разумеју, Хопер је развио први компајлер. То је отворило врата за прве компајлиране језике, као нпр ФЛОВ-МАТИЦ. Ово јој је донело место у Конференцији/Комитету за језике система података (ЦОДАСИЛ) из 1959.

Такође је била кључна у спецификацији и развоју Уобичајени пословни језик (ЦОБОЛ). Први састанак одржан је 23. јуна 1959. а њен извештај и спецификација језика ЦОБОЛ уследио је у априлу 1960.

ЦОБОЛ је био радикалан

ЦОБОЛ је садржао неке револуционарне концепте. Вероватно је најзначајнија од њих била могућност рада на хардверу различитих произвођача, што је у то време било без преседана.

Језик је био разрађен и пружао је речник скоро енглески за програмере за рад. Дизајниран је да обрађује огромне количине података и да буде изузетно математички прецизан.

Његов речник резервисаних речи (речи које чине језик) има близу 400. Програмер повезује ове резервисане речи заједно тако да имају синтаксички смисао и креирају програм.

Сваки програмер који познаје друге језике ће вам рећи да је 400 невероватан број резервисаних речи. За поређење, Ц језик има 32, и Питхон има 33.

  Поправи грешку везе са сервером Долпхин Траверсал

Још једна необичност ЦОБОЛ-а је његов строги захтев да одређене програмске линије почињу у одређеним колонама. Ово је мамурлук из дана бушене картице. Данас програмери имају више слободе при форматирању ЦОБОЛ-а и више не морају да куцају све великим словима. Ово чини рад са њим мање прописним и виканим, али је и даље у великој мери креација свог времена, као што је приказано у наставку:

IDENTIFICATION DIVISION.
      PROGRAM-ID. Hello-World.
   DATA DIVISION.
   FILE SECTION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   PROCEDURE DIVISION.
   MAIN-PROCEDURE.
      DISPLAY "Hello world, from How-To Geek!"
      STOP RUN.
   END PROGRAM Hello-World.

ЦОБОЛ је ХИТ

Већина трансакција на банкоматима и даље користи ЦОБОЛ.

Колико год данас изгледало незграпно, ЦОБОЛ је био револуционаран када је лансиран. Нашла је наклоност у финансијском сектору, савезној влади и великим корпорацијама и организацијама. То је било због његове скалабилности, могућности руковања серијама и математичке прецизности. Инсталиран је у мејнфрејм рачунаре широм света, пустио корене и процветао. Као тврдоглави коров, само што неће умријети.

Наша зависност од система који још увек раде на ЦОБОЛ-у је запањујућа. А Извештај Ројтерса из 2017 дели следећу запањујућу статистику:

Постоји 220 милијарди линија ЦОБОЛ кода који се још увек користе.
ЦОБОЛ је темељ 43 одсто свих банкарских система.
Системи које покреће ЦОБОЛ обрађују 3 трилиона долара дневне трговине.
ЦОБОЛ обрађује 95 процената свих прегледа банкомата.
ЦОБОЛ омогућава 80 посто свих трансакција кредитном картицом лично.

Као што видите, тешко је преживети дан без коришћења система који зависи од ЦОБОЛ-а. Банковни рачуни и услуге клиринга чекова, као и јавна инфраструктура, попут банкомата и семафора, још увек раде на овом коду написаном пре деценија.

ЦОБОЛ је проблем

Програмери који познају ЦОБОЛ су или пензионисани, размишљају о пензионисању, или мртви. Стално губимо људе који имају вештине да ове виталне системе одржавају и раде. Нови, млађи програмери не знају ЦОБОЛ. Већина такође не жели да ради на системима за које морате да одржавате стари код или да пишете нови код.

  Како креирати, пронаћи и пратити канал

Ово је толики проблем да је Билл Хинсхав, ветеран ЦОБОЛ-а, био приморан да изађе из пензије да оснује ЦОБОЛ Цовбоис. Ова приватна консултантска фирма брине о очајним корпоративним клијентима који нигде не могу да нађу кодере који знају за ЦОБОЛ. „Млади“ у ЦОБОЛ Цовбоис-у (чији је мото „Није наш први родео“) имају 50 година. Они верују да 90 одсто Фортуне 500 пословних система ради на ЦОБОЛ-у.

Наравно, приватна предузећа, корпорације и банке нису једине које треба да броје огромне количине финансијских података. Федералне, покрајинске и локалне службе имају исте захтеве. Као и сви остали, за ово користе маинфраме и ЦОБОЛ.

Ужасан утицај пандемије коронавируса довео је до сломљеног срца, смртних случајева и економске неизвесности за власнике предузећа, запослене и самозапослене. Огроман број отпуштеног и отпуштеног особља у Њу Џерсију је предводио гувернера да апелује на искусне ЦОБОЛ програмере да притекне у помоћ застарелим позадинским системима државе. Они су напорни да се носе са 326.000 нових регистрација.

Тхе Опен Маинфраме Пројецт води волонтерску иницијативу за помоћ. Ако мислите да бисте могли да помогнете, биће им драго да чују од вас.

Њу Џерси није усамљен у овој невољи. Преко 10 милиона људи се пријавило за незапослене и та цифра расте. Конектикат се бори да обради четврт милиона нових регистрација о државним системима старим 40 година.

Ово је широко распрострањен и дубоко усађен проблем. А Извештај Владине службе за одговорност за 2016 наведени ЦОБОЛ системи који раде на главним рачунарима старим до 53 године. Ово укључује системе који се користе за обраду података који се односе на Одељење за борачка питања, Министарство правде и Управу за социјално осигурање.

Зашто не бисте мигрирали и надоградили, на пример, јуче?

Надоградња ових старих система није тако једноставна као што звучи. Системи су витални, 24/7 упоришта на којима се окрећу финансијски, владини и пословни свет. Код је стар, вишеслојан и, често, слабо или потпуно недокументован. Такође мора да ради, све време. Изгледи су упоређивани са скидањем пропелера са авиона и покушајем да га уклопе млазним моторима – док су у ваздуху.

  6 најбољих АИ генератора одредишних страница за повећање ваше генерације потенцијалних купаца

Ако оставимо ризик на страну, економски аргумент за прелазак на модерне системе је такође тежак. Новац који је уложен у одржавање ових мејнфрејмова и ЦОБОЛ апликација оперативним је запањујући. Да ли институције треба да све то одбаце и почну изнова док тај ЦОБОЛ код још увек ради и функционише? То је тежак потез за даску која вероватно није посебно технички склона. ЦОБОЛ миграција неће бити јефтина, нити брза.

„Управо сам прошао кроз конверзију да бих прешао са ЦОБОЛ-а на Јаву“, рекао је Хиншо. „Требало им је четири године, и још увек нису готови.”

Када Цоммонвеалтх Банк оф Аустралиа заменила је своју основну ЦОБОЛ платформу 2012, требало је пет година по коначној цени од 749,9 милиона долара (1 милијарда аустралијских долара).

И тада иде по плану. УК банка, ТСБ, је био приморан да пређе са система заснованог на ЦОБОЛ-у 2018. због откупа. Није добро прошло. Пошто банка данима није могла да тргује, цена миграције је на крају износила 330 милиона фунти. То је био додатак буџетираним трошковима за инжењерске радове за стварну миграцију. ТСБ је такође изгубио 49,1 милион фунти од финансијске преваре док су се њени системи топили.

Накнада за клијенте премашила је 125 милиона фунти, а банка је морала да потроши 122 милиона фунти на запошљавање новог особља за решавање 204.000 случајева притужби клијената. Извршни директор је поднео оставку, а компанија и даље чисти штету две године након догађаја.

Загонетка ЦОБОЛ

Ствари не могу остати онакве какве јесу, али изгледи да се нешто предузме по том питању тешко да су привлачни. Ипак, једини начин на који ће ствари кренути на боље је спровођење контролисаних, пажљивих миграција на савремени софтвер и хардвер.

Да би се то постигло без прекида, губитка података и застоја биће потребна модерна стручност и новац, што је 50 одсто једначине. Друга половина је ЦОБОЛ стручност и време. Нажалост, то су два састојка без којих смо скоро остали.

Можда ће нова врста ЦОБОЛ каубоја ући у град.