10 најбољих софтвера заједнице за друштвене мреже које сами хостују

Више од половине света—преко 4,70 милијарди људи широм света користи платформе друштвених медија.

Док људи користе друштвене медије из више разлога, више од половине их користи да би остали у контакту са блиским пријатељима и породицом. Дакле, друштвене мреже су на врху листе разлога зашто људи користе платформе друштвених медија.

Друштвено умрежавање омогућава људима да остану повезани са породицом, пријатељима и пословним колегама преко платформи друштвених медија као што су Фацебоок, Инстаграм и Твитер – да споменемо само неке.

Ове платформе вам омогућавају да одржавате и развијате личне и професионалне односе и делите идеје и информације у већем обиму.

Иако су ово нека велика светска имена, да ли сте икада размишљали о томе да поседујете или хостујете сопствену мрежу друштвених медија – ограничену на ваше блиске људе?

Овај чланак ће показати како можете да направите сопствену платформу друштвених медија коју сами хостујете. Али прво, хајде да видимо како се разликују од традиционалних сајтова друштвених медија и које су њихове предности.

Шта су друштвене платформе које се самостално одржавају и њихове предности?

Платформе за друштвено умрежавање које сами хостују омогућавају вам да хостујете и креирате сопствену друштвену мрежу на приватном серверу за личну и професионалну употребу—пружајући потпуну флексибилност у погледу њеног дизајна, функција и људи које додајете својој мрежи.

Изградња и хостовање сопствене мреже друштвених медија на приватном серверу захтева дубинско познавање Линука, ПХП-а и МиСКЛ-а и, наравно, вештине кодирања. Међутим, ово је дуг, скуп и дуготрајан процес који није вредан тога.

Овде на сцену ступа софтвер за друштвено умрежавање који самостално хостује.

Софтвер за друштвене мреже је веома флексибилан и долази са унапред уграђеним алатима за прилагођавање ваше платформе према вашим специфичним потребама.

Али зашто бисте уопште морали да сами хостујете платформу друштвених мрежа?

Самостално хостовање платформе друштвене мреже омогућава вам да створите блиску заједницу и да се бавите одређеним људима — пријатељима, породицом или професионалним колегама — у приватне сврхе.

Ево још предности софтвера за друштвено умрежавање који самостално хостује:

 • Штити приватне и осетљиве податке од спољних корисника.
 • Омогућава вам да креирате малу, фокусирану мрежу заједнице, олакшавајући комуникацију и сарадњу и повећавајући пословну продуктивност.
 • Омогућава вам да преузмете потпуно власништво над вашим подацима и информацијама без ризика од цурења података или проблема са ауторским правима.
 • Омогућава беспрекорно управљање док управљате мањом групом људи.
 • Омогућава прилагођавање и персонализацију пошто ви у основи поседујете платформу.

Дакле, ако сматрате да су ове предности интригантне, хајде да погледамо неке од најбољих софтвера заједнице за друштвене мреже отвореног кода који сами хостују које можете да користите за своју приватну употребу.

Мастодонт

Мастодон је платформа друштвених мрежа отвореног кода која се самостално хостује и која вам омогућава да угостите сопствени приватни сервер без огласа или пусх профила.

Као и на другим друштвеним мрежама, можете пратити свакога ко користи Мастодон сервер са свог налога и гледати њихове постове хронолошки. Међутим, долази са флексибилношћу за ефикасно управљање својом публиком. Пошто је распоређен на вашој приватној инфраструктури, можете да пратите, а било ко други може да вас прати са Мастодон сервера—дајући потпуну контролу над заједницом коју желите да изградите на платформи.

  Да ли АТ&Т наплаћује замјенску СИМ картицу?

Осим тога, Мастодон нуди креативност без премца — омогућавајући вам да лако постављате слике, видео записе, прилагођене емоџије, анимиране аватаре, анкете, упозорења о садржају и још много тога.

Карактеристике:

 • Доступан на 35 различитих језика
 • Не долази са алгоритмом—даје вам потпуну контролу над вашом временском линијом.
 • Сакрива ствари иза упозорења спојлера.
 • Пружа описе приступачности.
 • Омогућава вам да избришете постове или да их преправите за брзе исправке.

Мастодон је бесплатан и доступан је на вебу, иОС и Андроид платформама.

дијаспора

Дијаспора је онлајн дистрибуирана друштвена мрежа која ради на принципу децентрализације. Он хостује ваше податке на независним серверима или „подовима“ уместо да хостује све податке корисника на једном глобалном серверу као што су друге платформе друштвених медија као што су Инстаграм и Фацебоок.

Омогућава вам да изаберете капсулу која најбоље одговара вашим потребама. На пример, можете да се одлучите за мали модул за интерну комуникацију предузећа, модул за више земаља за глобалну комуникацију или модул који се налази у вашој близини.

Док добијате потпуну приватност са Дијаспором, она вам омогућава да одредите ко може да види шта делите помоћу функције Аспекти. Користећи ову функцију, можете лако да организујете своје контакте на основу њихове улоге у вашем животу—пријатељи, породица или колеге, и да у складу са тим прилагодите њихову видљивост вашим објавама.

Карактеристике:

 • Поново делите, лајкујте и коментаришите постове.
 • Пратите своје интересовање користећи хасхтагове.
 • Нуди интеграције друштвених медија са платформама као што су Тумблр, Твиттер и ВордПресс.

Дакле, Диаспора је бесплатна платформа друштвених мрежа фокусирана на приватност коју можете користити на вебу за стварање интимне заједнице на мрежи.

ХумХуб

ХумХуб је отворена, безбедна и веома флексибилна друштвена мрежа са корисничким интерфејсом као што је Фацебоок. Међутим, за разлику од Фацебоок-а, ХумХуб вам омогућава да изградите прилагођене друштвене мреже, Спацес, апликацију за друштвена предузећа или друштвени интранет.

Стога је ХумХуб погодан за мале групе и тимове до великих предузећа, где се може искористити беспрекорна пословна сарадња и комуникација или организовати приватни спортски клуб.

Као и на другим друштвеним мрежама, можете писати и постављати постове, лајковати и коментарисати постове, па чак и делити датотеке и медије. Међутим, као платформа која сама хостује, ХумХуб даје потпуну контролу над вашом друштвеном мрежом и чини стримовање активности, праћење и прилагођавање вашег корисничког профила лаким.

Карактеристике:

 • Флексибилност за интеграцију алата трећих страна
 • Брз приступ релевантним и важним информацијама
 • Пружа огроман директоријум за проналажење корисника, група и других простора

ХумХуб је доступан на вебу, Андроид и иОС платформама, тако да можете да га користите и на својим мобилним уређајима и комуницирате са својом друштвеном мрежом у покрету.

Јавна заједница је плаћена платформа која вам омогућава да угостите своју друштвену мрежу и створите простор за своју публику.

Ова алатка вам омогућава да комуницирате са члановима заједнице са истим мишљењем, постављате питања, разговарате и разговарате у реалном времену и делите анкете, ГИФ-ове и медије кроз живахни простор.

  Како променити број телефона на ПС4

За разлику од других платформи за друштвено умрежавање отвореног кода које сами хостују, ова платформа вам омогућава да уновчите своју заједницу помоћу Гоогле Адс-а и продаје врхунских услуга и производа. Такође можете да креирате прилагођене банере користећи ХТМЛ, који обезбеђује потпуно власништво над вашим подацима и заједницом.

Дакле, то је одличан алат за креаторе онлајн садржаја и брендове да граде успешне онлајн заједнице и имају заједничке дискусије.

Карактеристике:

 • Омогућава вам да угостите заједницу на серверу по вашем избору, као што су ГЦП, АВС, Хетзнер и ДигиталОцеан.
 • Помаже вам да подесите своју заједницу уз 1:1 Зоом позив са правим подешавањима и екстензијама који вам најбоље одговарају.
 • Користи Фларум, најбољи форумски софтвер, да створи занимљиву заједницу којом се лако управља.
 • Пружа аутоматске дневне резервне копије.
 • Пружа апликацију коју можете директно да инсталирате из прегледача.

Платформа јавне заједнице је доступна на вебу, кошта 300 долара за једнократно подешавање и долази без месечних накнада за услугу.

Елгг

Елгг је механизам за друштвено умрежавање који обезбеђује ПХП оквир — омогућавајући вам да изградите приватна друштвена окружења за школе и факултете, па чак и интерну приватну платформу за сарадњу за предузећа за ефикасну сарадњу.

Користи Апацхе, ПХП, МиСКЛ и Линук окружења и има спремиште од преко 1000+ додатака и тема отвореног кода за креирање прилагођеног друштвеног окружења.

Карактеристике:

 • Побољшани уграђени безбедносни системи, укључујући строге КССС филтере, анти-ЦСРФ валидацију и ХМАЦ потписе.
 • Добро документован основни АПИ за програмере да почну и уче са лакоћом
 • Цомпосер за беспрекорну Елгг инсталацију и одржавање додатака
 • Смернице приступа садржају
 • Робусне услуге веб хостинга компанија као што су А2 Хостинг, Арвике и АрцкЦлоуд.

Можете користити бесплатну друштвену мрежу Елгг на Линук-у, МиСКЛ-у, Апацхе-у и ПХП-у.

Оквалл

Оквалл је платформа друштвеног тржишта отвореног кода која вам омогућава да креирате мрежу за умрежавање по мери према вашим специфичним захтевима. То је платформа прилагођена мобилним уређајима која вам омогућава да креирате групе и форуме и делите блогове.

Осим тога, такође пружа вести као што је Фацебоок да бисте одмах видели шта се дешава и видели активности вашег фееда. Испод су Окваллс одличне карактеристике.

Карактеристике:

 • Брз и практичан начин дељења слика и фотографија са ознакама, коментарима и оценама са вашом заједницом.
 • Контрола приватности контролише шта корисници могу да виде, а шта не.
 • Пружа готову и већ присутну контакт страницу за вашу друштвену мрежу или веб локацију.
 • Нуди Цлоудфларе интеграцију.
 • Превуците и испустите интерфејс за креирање богатог садржаја попут пројекције слајдова слика.
 • Функција приватне комуникације на лицу места у облику традиционалног поштанског сандучета или ћаскања.

Оквалл-ов основни план почиње од 999 долара (једнократна накнада) и креће се до 10.000 долара у зависности од ваших специфичних потреба и захтева.

Фриендица

Фриедица је одлична дистрибуирана апликација за друштвено умрежавање без централне власти као друге огромне платформе друштвених медија као што су Твиттер и Фацебоок.

Уместо тога, можете да хостујете своје податке, да креирате заједницу на сопственом Фриендица серверу и да се повежете са другим корисницима. Истовремено, такође можете у потпуности да интегришете кориснике са других платформи као што су СтатусНет и Твиттер.

  Зашто Фацебооку треба неко време да објављује?

Дакле, Фриендица нуди максималну интероперабилност са платформама као што су Хубзилла, Плерома, Функвхале, ОСтатус, АцтивитиПуб и Мастодон. Поред тога, нуди и подршку е-поштом и омогућава вам да додате контакте е-поште преко ИМАП4рев1/ЕСМТП.

Можете се или придружити већ инсталираном Фриендица серверу или инсталирати свој сервер на ГитХуб.

Карактеристике:

 • Организујте догађаје и састанке група
 • Веома проширив преко тема и додатака трећих страна

Фриендица је компатибилна са МиСКЛ, ПХП и Апацхе.

Умови

Миндс је платформа за друштвене мреже отвореног кода и веома безбедна. Тврди се да вам пружа „слободу интернета“ – осигуравајући максималну приватност и омогућавајући вам да контролишете своје друштвене медије.

Ова слобода интернета значи самосувереност, слободу говора, управљање заједницом и криптоекономију. Можете сазнати више о томе у њиховој белој књизи.

Карактеристике:

 • Омогућава вам постављање слика, блогова, видео записа и статуса.
 • Олакшава откривање релевантног садржаја путем трендовских хасхтагова и фидова
 • Директно слајте поруке или видео ћаскање са пријатељима или групама
 • Омогућава вам да примате директне уплате у биткоинима, доларима и етру од обожавалаца и пратилаца

Миндс, доступан на вебу, иОС-у и Андроиду, има преко 6 милиона чланова и плаћа вам да креирате садржај, упућујете пријатеље и привучете више саобраћаја на платформу.

ПеерТубе

ПеерТубе је одлична отворена, децентрализована и бесплатна алтернатива ИоуТубе-у, која вам омогућава да инсталирате алат на приватни веб сервер и делите онлајн видео записе тако што ћете хостовати своју веб локацију за видео хостинг.

Са пеер-то-пеер емитовањем, ПеерТубе смањује пропусни опсег сервера ако ваш видео постане виралан.

Карактеристике:

 • Помаже у стварању мале мреже више међусобно повезаних провајдера видео хостинга.
 • Омогућава вам да креирате међусобно повезану и аутономну платформу за видео записе.
 • Транспарентан и подложан ревизији
 • Без огласа и не садржи спољне рекламе.
 • Пружа подршку за АцтивитиПуб

Дакле, ако требате да направите бесплатну друштвену мрежу сличну ИоуТубе-у, ПеерТубе је ваш најбољи избор.

Етер

Аетхер је платформа отвореног кода која вам омогућава да креирате самоуправне и пеер-то-пеер јавне заједнице.

За разлику од других платформи друштвених мрежа поменутих у овом чланку, Етер је равноправан и нема сервере. Међутим, фокусиран је на приватност – што отежава одређивање извора или ИП адресе одређене објаве. Штавише, омогућава вам да одаберете или потпуно приватно или потпуно јавно.

Иако корисници више воле да користе псеудониме, можете користити и своју компанију или право име према вашим специфичним потребама.

Карактеристике:

 • Изузетно транспарентан – чини радње модератора видљивим корисницима.
 • Онемогућите модове које не волите или које желите да одобрите за свој фид.

Етер је бесплатан и доступан за Линук, Мац и Виндовс.

Закључак

Велике платформе друштвених медија као што су ИоуТубе, Инстаграм и Фацебоок хостују све кориснике и њихове податке на једном серверу, приказују спољне рекламе и омогућавају вам да се повежете са глобалном публиком.

С друге стране, платформе за друштвено умрежавање које сами хостују омогућавају вам да креирате и изградите сопствену малу и интерну друштвену мрежу за личне или професионалне потребе и омогућавају ефикасну комуникацију и сарадњу.

Дакле, ако тражите платформу са сопственим хостингом, надамо се да ће вам ова листа помоћи да донесете боље информисану одлуку и изаберете платформу која најбоље одговара вашим захтевима и буџету.