10 ствари које никада не би требало да делите на друштвеним мрежама

Кључне Такеаваис

  • Не делите своје планове путовања или фотографије док сте на путовању да бисте избегли рекламирање да сте далеко од куће и потенцијално позивање на крађу.
  • Онемогућите податке о локацији и избришите метаподатке фотографија пре објављивања да бисте заштитили своју физичку адресу и осетљиве информације.
  • Избегавајте дељење информација које идентификују личности, као што су ваш пун датум рођења или фотографије важних докумената, да бисте спречили крађу идентитета и неовлашћени приступ вашим налозима.

Док се многи људи брину о томе шта компаније друштвених медија раде са вашим подацима, реалност је да већина нас даје више информација него што схватамо. Хајде да размотримо неке важне врсте информација које никада не би требало да делите на друштвеним медијима да бисте заштитили своју приватност и безбедност.

1. Планови путовања

Размислите двапут пре него што се похвалите својим невероватним предстојећим одмором или објавите слике док сте на путовању. Никада не знате ко би могао да види ове информације и да их користи у зле сврхе. На пример, ако неко зна где живите и има злу намеру, сазнање да ћете бити хиљадама миља далеко две недеље је отворен позив да опљачкате свој дом.

Као безбеднију алтернативу, немојте делити никакве детаље или слике о свом путовању све док се не вратите. Иако је ово мање узбудљиво, штити вас јер не рекламирате свету да сте одсутни од куће на дужи период.

Ово се протеже на објављивање фотографија вашег дома. Свака фотографија места где живите даје људима више делова слагалице како би се утврдило где живите, где су слепи углови око врата, прозора са поломљеним бравама итд.

2. Подаци о локацији

Друштвене апликације користе геолокацију (са ваше ИП адресе или ГПС функције телефона) да би вам омогућиле да означите своје постове где се налазите. Пре него што објавите, проверите да ли сајт аутоматски додаје податке о вашој локацији и онемогућите их пре објављивања. Већину времена нема разлога да делите своју локацију са свима који могу да виде објаву.

У зависности од тога где делите фотографије, људи ће можда моћи да приступе и метаподацима фотографије који показују више детаља о томе шта је сликало и где је снимљена. Стога је мудра идеја брисање метаподатака фотографија пре отпремања.

  Како онемогућити и избрисати иЦлоуд резервну копију на иПхоне-у и иПад-у

Овај опрез се такође односи на вашу физичку адресу или бројеве телефона. Никада не би требало да делите своју адресу или број телефона на јавном каналу, јер се не зна ко би могао да дође до информација.

3. Личне информације

Сајтови као што је Фацебоок су пуни драгоцених података за људе који користе друштвени инжењеринг да украду ваш идентитет на друштвеним медијима. Увек треба да избегавате дељење информација које се могу користити за верификацију вашег идентитета, као што је ваш пун датум рођења. Никада не делите фотографије возачке дозволе, пасоша или кредитне картице које садрже личне податке које не желите да објавите.

Такође је од виталног значаја да пазите на „забавне квизове“ који с времена на време обилазе друштвене мреже. Они траже од вас да одговорите на питања као што су где сте ишли у школу, како се звао ваш први љубимац итд.

Ове врсте питања се често користе као безбедносна питања за заштиту ваших онлајн налога. Срећом, ова слаба безбедносна питања се постепено укидају на многим сајтовима, али су и даље потенцијална површина за напад у многим случајевима. Објављивање ових одговора јавности може омогућити некоме да провали у ваш налог; заштитите се од друштвеног инжењеринга тако што ћете ове информације држати приватним.

4. Личне жалбе и подметања

Друштвени медији нису место за изношење ваших притужби. Ако желите да се жалите на свог шефа, колеге или рођаке, друштвени медији су ужасно место за то. Неко ће то вероватно видети и обавестити особу, што ће довести до неуредне ситуације.

Уобичајено је да компаније и владе прегледају вашу историју друштвених медија када се пријављујете за посао, одобрење или слично. Учините себи услугу и не правите постове због којих изгледате као ужасна особа.

Као здравију алтернативу, зашто не бисте покренули приватни часопис у којем можете да клепетате све што желите? Како год одлучите да то урадите, паметна је идеја држати свој бес на јавном тргу друштвених медија.

Имајте на уму да многе компаније нуде корисничку подршку на друштвеним медијима, тако да се ово не односи на добијање помоћи са легитимном жалбом. Ипак, требало би да будете љубазни у овим ситуацијама.

5. Самооптужујући докази

Иако је упадање у невоље због лоше срочене шале или запаљивог коментара који дате на друштвеним мрежама довољно лоше, нешто је сасвим друго прекршити закон и оставити доказе на друштвеним мрежама да их сви виде.

  Ево како да инсталирате Фирефок на Цхромебоок

Мало је вероватно да ћете видети било какве заиста гнусне злочине признате на Фејсбуку или Твитеру. Међутим, врло лако можете наићи на инциденте у којима људи омаловажавају вожњу у пијаном стању или фотографисање аутопута.

Неки чак деле фотографије својих залиха дроге, илегалног ватреног оружја или готовине коју су украли. Ово се такође односи на ваше експлицитне фотографије – ужасна је идеја објављивати их на било којој друштвеној платформи.

Учините свима (укључујући и себе) услугу тако што никада не објавите тако нешто на друштвеним мрежама. Неколико лајкова које бисте могли да добијете није вредно штете по вашу репутацију или чак одласка у затвор због почињења злочина.

6. Скупе нове куповине

Многи људи воле да деле слике својих нових „играчака” на друштвеним мрежама. Било да сте управо набавили нови телефон, лаптоп, аутомобил, ТВ, комад накита или било шта друго, не би требало да објављујете куповину на друштвеним мрежама.

Најважнији разлог је практичан: ако кажете свету да имате сјајну нову играчку, то може довести до тога да неки људи пожеле да је украду или да вас на неки начин искористе. Екстремни случај би био да објавите да сте добили на лутрији. Ако људи мисле да сте добростојећи због онога што можете да приуштите, можда ће покушати да то искористе у своју корист.

Још један ефекат који вреди узети у обзир је да ови постови истичу велики негативни ефекат друштвених мрежа: само гледање најважнијих догађаја из живота свих других чини да се осећате као да ваш није тако невероватан.

7. Лични савет

Сви смо видели како људи траже лекове за носталгију или правни савет на друштвеним мрежама. Без обзира колико сте сигурни у себе, у најбољем је интересу свих (укључујући и ваш сопствени) да не дајете медицинске или правне савете људима преко друштвених медија. Ово је тачно чак и ако сте лекар или адвокат.

Кључна ствар је да једноставно не знате (и не можете) да знате све чињенице. Ако је неко болестан или у невољи, треба да потражи стручну помоћ. Ово се такође односи на савете о вежбању, губитку тежине, исхрани, финансијама, односима и другим осетљивим темама. Нећете добити целу слику из објаве на друштвеној мрежи.

Најбоље је да ћутите о свему овоме, јер ако дате савет који на крају нанесе штету некоме, он би потенцијално могао покренути правни поступак против вас.

8. Преварне поклоне и такмичења

Друштвене мреже су најбољи начини за компаније да организују поклоне и такмичења, углавном зато што је тако лако кликнути на „делити“ и не размишљати двапут о томе. Иако постоји много легитимних поклона на Фејсбуку и слично, требало би да добро размислите пре него што их стално делите.

  Како променити слику профила у Страви

Ако стално делите поклоне, такмичења и позиве на Фацебоок игрице, вероватно нервирате своје пријатеље. Што је још важније, нека од ових такозваних такмичења на друштвеним медијима су заправо прерушене преваре. Можете несвесно ширити малвер или преварити људе да одају осетљиве податке.

Да бисте били сигурни, требало би да будете опрезни према свим објавама које снажно подстичу дељење и траже личне податке.

9. Привилеговане унутрашње информације

Лака је грешка случајно објавити приватне информације на јавном каналу. Међутим, требало би да будете опрезни у излагању инсајдерских информација на друштвеним медијима. Ако сте свесни заштићених детаља на свом послу, не делите их нигде, посебно на мрежи.

Разговор о некоме ко ће бити отпуштен следеће недеље, стратегији ваше компаније за нову годину и другим инсајдерским информацијама могли би да вас доведу у велике проблеме. Ово важи и за вашу породицу; немојте објављивати осетљиве понуде о догађајима у вашој породици у које други људи не морају да буду упознати. Ако то није ваша вест, немојте је делити.

10. Све што не желите да објавите

Ово је помало свеобухватно за све што није покривено горе. Ако постоји једно правило по којем би требало да живите на друштвеним мрежама, то је ово: никада не објављујте ништа што не бисте желели да цео свет види.

На интернету, када је нешто објављено, прилично је немогуће то потпуно уклонити. Чак и ако поставите своје постове на „само пријатељи“, нема начина да са сигурношћу знате ко је видео ваше постове и фотографије, сачувао их или их делио са неким другим. Неко би увек могао да пошаље снимак екрана другој особи која не може „званично“ да види пост, на пример.

Дакле, ако објавите нешто данас и пожалите због тога две године касније, можда ћете моћи да то избришете са свог налога, али никада не можете у потпуности да обришете са интернета. Добро правило је да никада не објављујете или делите нешто што не бисте желели да ставите на насловну страну новина.

Шта не би требало да делите на мрежи

Док друштвени медији могу бити забаван начин за дељење са пријатељима које не видите лично, дељење на мрежи има много недостатака у поређењу са разговором уживо. Лако је претерано делити, не схватати публику која би могла да види ваше постове или правити друге грешке.

Дељење информација на мрежи добровољно умањује вашу приватност и може вас отворити и за нападе на вашу безбедност. Мудро је бити намјеран у погледу онога што дијелите.