11 најбољих алата за надгледање Виндовс сервера у 2022

У интранет или интернет мрежама, врло је уобичајено за неовлашћени приступ критичним или производним серверима. То може довести до цурења поверљивих пословних информација, даљинске контроле сервера, хаковања критичних база података и још много тога.

Према Глобал Статцоунтер У извештају, тржишни удео Виндовс Сервер-а износио је 31,44% од децембра 2021. године, што је највише од свих оперативних система на свету.

Због огромног продора Виндовс сервера у предузећа и компаније, активности одржавања, укључујући одржавање, надзор, безбедност, итд., постају све већи проблем. У овом одељку разматрамо најбољи софтвер за надгледање Виндовс сервера како би ваш сервер био безбедан и спречио велике кварове.

Зашто је надгледање Виндовс Сервера неопходно?

Надгледањем Виндовс сервера, администратори могу проактивно да прате грешке, проблеме и застоје и реагују на њих, а ови кораци ће помоћи у спречавању великих кварова и прекида рада и избегавању кршења СЛА (Споразума о нивоу услуге).

Када се софтвер за надгледање не користи, администратори би постали реактивни и реаговали на проблеме након што се деси инцидент, а затим би тражили уска грла како би пронашли решења за њихово решавање.

У неким ситуацијама долази до критичних инцидената када се Виндовс сервери не надгледају у реалном времену. На пример, ако непозната ИП адреса покуша да приступи серверу и добије неовлашћени приступ, целокупна безбедност домена и мреже може бити угрожена, што резултира огромним губицима малих предузећа према великим предузећима.

Надгледање Виндовс сервера има велику вредност за управљање проблемима и инцидентима, али заправо помаже у укупном управљању пројектним операцијама. Такође помаже предузећима и компанијама да испуне своје СЛА обавезе и избегну тешке казне и губитак кредибилитета.

Укратко, предности Виндовс надгледања су следеће:

 • Пратите здравље сервера да бисте смањили падове и прекиде рада
 • Повећајте доступност сервера, апликација и повезаних услуга
 • Брзо идентификујте и поправите грешке, неуспеле услуге и процесе
 • Помозите у одржавању несметаног рада како бисте повећали поверење у компанију/производ или услугу

У овом посту ћемо погледати широко коришћене платформе за надгледање Виндовс сервера да бисмо спречили велике инциденте и одржали робусну инфраструктуру.

Сисгуаге

Сисгуаге Софтвер за надгледање сервера помаже у надгледању и приступу свим хардверским ресурсима који се користе за покретање Виндовс сервера. То је један од најлакших софтвера за организовање, праћење и преглед извештаја и предузимање неопходних радњи кад год је то потребно.

Његова контролна табла прилагођена кориснику помаже да се олакша рад и управљање Виндовс серверима лоцирањем веће употребе и уских грла. Унапред конфигурисане метрике помажу да се одмах омогући и покрене праћење, а можете чак и да прилагодите бројаче тако да одговарају вашим инфраструктурним потребама.

Ово је модел клијент-сервер у коме је серверски пакет инсталиран на серверу, а метрици се може приступити са било ког система на мрежи преко његовог софтвера за интерфејс клијента.

Интерфејс клијента помаже у конфигурисању бројача монитора сервера, подешавању обавештења путем е-поште за било које кршење прага, праћењу перформанси кроз различите извештаје и још много тога.

Администратори система могу да надгледају до 200 бројача ресурса на Виндовс серверима, укључујући употребу меморије, активност диска, мрежну активност, нити процесора и ТЦП/ИП протокол. Заједно са овим ресурсима, НАС (мрежни сервер повезан са мрежом), СКЛ Сервер и ИИС сервер могу се надгледати.

Његов механизам за извештавање нуди различите врсте обавештења и извештаја, укључујући обавештења о аудио грешкама, е-поруке, Екцел извештаје, ПДФ извештаје и још много тога.

Да бисте добили ранију евиденцију о Виндовс серверима, размислите о куповини софтвера Сисгуаге Сервер који је једноставан за управљање, који је доступан за 125 УСД са једногодишњом подршком.

ПАЕССЛЕР

ПАЕССЛЕР је једна од најстаријих компанија од 1997. године и нуди решења за праћење за све компаније и индустрије свих величина. Овом софтверу верује 5 милиона корисника широм света.

ПАЕССЛЕР АГ Нетворк Монитор је свеобухватан софтвер, а надгледање Виндовс сервера је једна од његових карактеристика.

ПРТГ користи више технологија као што су ВМИ (Виндовс инструменти за управљање), Виндовс бројачи перформанси, СНМП, њушкање пакета и Нетфлов за прикупљање и представљање метрика надгледања Виндовс сервера на својој централизованој контролној табли.

То је свеобухватан софтвер који помаже у праћењу читавог спектра сервера, укључујући базе података, е-пошту, веб и виртуелне сервере, и њихове критичне параметре као што су време непрекидног рада, употреба ЦПУ-а и меморије, активност диска, пропусни опсег саобраћаја итд.

Надзире хардверске ресурсе Виндовс сервера и помаже у основним активностима за решавање проблема као што су праћење закрпа и ажурирања сервера и упозорење о непотпуним ажурирањима и уграђена упозорења шаљу обавештења када ресурси премашују прагове итд.

То је један од најбржих софтвера за праћење, пошто администратори морају да унесу ИП опсег да би пратили, а његова уграђена аутоматска детекција и унапред дефинисани сензори ће започети аутоматско откривање. Његови сензори дефинисани индустријским стандардом ће одмах почети да надгледају ваше сервере.

Карактеристике

 • Даљинско праћење са мобилном апликацијом
 • Надгледање евиденције догађаја: Надзире евиденције Виндовс апликација и система и покреће упозорења када се појаве грешке.
 • Прилагодљиве метрике/мере за задовољавање специфичних инфраструктурних потреба
 • Историјски графикони за претходних 365 дана

Пуна верзија ПРТГ софтвера може се бесплатно инсталирати и користити 30 дана, након чега се софтвер аутоматски враћа на своје бесплатно ограничено издање. Плаћена верзија има трајну лиценцу и претплату. Његова цена почиње од 1750 долара за праћење 500 аспеката и 50 уређаја.

МанагеЕнгине

МанагеЕнгине Софтвер за надгледање апликација има преко 120+ награда за различите софтвере за ИТ управљање, укључујући Гартнеров Магични квадрант за праћење перформанси апликација за 2021. Надгледање Виндовс сервера је једна од карактеристика софтвера МанагеЕнгине Апплицатион Мониторинг.

Софтвер за надгледање апликација је софтвер широког спектра који надгледа хардверске и софтверске ресурсе Виндовс сервера, Виндовс кластера, СКЛ-а, веб сервера, виртуелних сервера, статистике веб локација и још много тога.

Надгледање хардверских компоненти садржи детаљне бројаче перформанси за критичне факторе као што су брзина вентилатора ЦПУ-а, индивидуална температура језгра ЦПУ-а и коришћење, статистика И/О диска и још много тога.

Софтвер се брине о основним радњама за решавање проблема као што су аларми прага, обавештења путем е-поште или СМС-а за Виндовс догађаје који се односе на апликације, систем, безбедност, услуге репликације датотека, ДНС сервер, поновно покретање сервера, проблеме са простором на диску и још много тога.

На фронту извештавања, различити извештаји се могу извући са контролне табле, укључујући извештаје о планирању капацитета који помажу да се предвиди прекомерна и недовољна искоришћеност сервера како би се спречило преоптерећење или пад сервера.

Карактеристике

 • Планирани Виндовс задаци се могу надгледати ради оптимизације перформанси
 • Надгледање евиденције догађаја за откривање мрежних аномалија, кршења података и кршења мреже
 • Прикупља статистичке податке о перформансама мреже као што су долазни саобраћај, одлазни саобраћај, мрежне грешке, брзина
 • Предвиђање трендова коришћења на основу коришћења и перформанси сервера

Овај софтвер је доступан у две верзије: Профессионал и Ентерприсе. Корисници могу да користе лиценцу иу претплати иу трајним издањима. Накнаде за лиценцу за претплату почињу од 395 долара. Овај софтвер се може бесплатно користити 30 дана. Постоји и бесплатна верзија са ограниченим функцијама.

СоларВиндс

СоларВиндс Мицрософт надгледање покрива све Мицрософт производе и услуге као што су Виндовс Сервер, СКЛ-ДБ, Хипер-В, Азуре и још много тога.

Обимне платформе као што су Азуре Монитор и АВС ИааС, ПааС и СааС надгледају Соларвинд сервери и софтвер за праћење апликација (САМ). САМ прати цео Мицрософт ИТ стек, укључујући перформансе, време непрекидног рада, капацитет и искоришћеност ресурса.

САМ прогностички индикатори лако детектују када ресурси сервера достигну критична упозорења и прагове, што је један од важних критеријума за предузимање мера предострожности како би се избегли кварови и прекиди.

САМ надгледа физичке компоненте и апликације, укључујући високу употребу ЦПУ-а, коришћење диска, балансирање мрежног оптерећења, услуге штампања, услуге удаљене радне површине, ФТП услуге и још много тога. Софтвер такође прати метрику перформанси која се односи на употребу датотеке страничне меморије, ЦПУ време, странице у секунди, редове на диску и још много тога.

Једна од предности за предузећа која имају хетерогена окружења је софтвер Соларвинд, који нуди прилагодљиво надгледање сервера помоћу АПИ-ја и око 1200+ шаблона за праћење.

Основно решавање проблема, укључујући откривање хардверских грешака, поновно покретање сервера и праћење здравља сервера, обавља се помоћу САМ-а.

Укратко, централизована САМ конзола Соларвиндс-а може пажљиво пратити Виндовс Сервер, Ацтиве Дирецтори, ИИС, Екцханге Сервер, Динамицс ЦРМ, Скипе фор Бусинесс, СКЛ Сервер, СхареПоинт, ДХЦП и ДНС.

Карактеристике

 • Помозите да направите инвентар ИТ имовине идентификацијом и прикупљањем хардверске и софтверске имовине.
 • Идентификујте проблеме са перформансама Ацтиве Дирецтори-а и исправке
 • Надгледајте ДНС због проблема са доступношћу и перформансама
 • Помагање величине сервера на основу процене и одређивања капацитета сервера

Цена САМ-а почиње од 1.663 долара за годишњу претплату. Софтвер се може бесплатно тестирати у вашем окружењу 30 дана.

Нагиос КСИ

Нагиос КСИ је софтвер за надгледање сервера предузећа и мреже коме верују милиони корисника, од малих предузећа до Фортуне 500. Пружа потпуни надзор ИТ инфраструктуре уз транспарентност, перформансе и прилагођавање са лакоћом коришћења.

Софтвер покрива све инфраструктурне компоненте, укључујући апликације, услуге, оперативне системе, мрежне протоколе, системске метрике и мрежну инфраструктуру.

Софтвер такође нуди интеграцију са стотинама додатака независних произвођача за праћење скоро свих апликација, услуга и интерних система, што га чини компатибилним са хетерогеним окружењима.

Софтвер је изграђен са четири механизма за праћење који обезбеђује највиши степен перформанси сервера за надгледање са високом ефикасношћу и ефективношћу скалабилности.

Нагиос КСИ обезбеђује потпуно праћење у реалном времену критичних Виндовс услуга као што су системске метрике, процеси, бројачи перформанси, евиденције догађаја, Интернет Информатион Сервер (ИИС), Ацтиве Дирецтори, ДХЦП, Екцханге Сервер, ДНС и још много тога.

Софтвер прати комплетан хардвер сервера од краја до краја, укључујући мрежну статистику, коришћење чврстог диска, трендове коришћења ЦПУ-а и перформансе меморије.

Администратори система такође могу да искористе предности напредног управљања корисницима, једноставног подешавања, аутоматског откривања, надоградње система на основу планирања капацитета и још много тога.

Карактеристике

 • Централизована и наменска контролна табла која пружа опште информације о мрежним домаћинима, услугама и уређајима.
 • Грануларни подаци о перформансама Виндовс оперативних система
 • Свеобухватно праћење Виндовс процеса од почетка до краја, укључујући инстанце
 • Надгледа мрежне адаптере за неочекивани пропусни опсег током одређеног временског периода

Нагиос КСИ се може купити у стандардним и корпоративним издањима почевши од 1.995 долара. Овај софтвер нема модел лиценце за претплату, али се може користити бесплатно 30 дана пре куповине.

Заббик

Заббик је професионално развијен софтвер отвореног кода за праћење и праћење било које метрике из било ког извора у ИТ инфраструктури. Заббик софтвер прати здравље и интегритет сервера, виртуелних машина, мрежних параметара, апликација, услуга, база података, веб локација и облака.

Заббик агент треба да буде инсталиран за дубинско праћење Виндовс сервера, док се друге компоненте инфраструктуре могу надгледати преко протокола као што су СНМП, ТЦП, ИЦМП, итд.

Софтвер помаже у праћењу, праћењу и представљању сваког детаљног детаља сервера као што су ЦПУ, меморија, систем датотека, физички диск, итд., преко КСМЛ базираних шаблона за мерење перформанси за ефикасно управљање инфраструктуром сервера.

Његова обавештења заснована на е-пошти омогућавају брз одговор на проблеме са сервером. Овај софтвер пружа најбоље резултате у погледу извештавања и визуелизације одличних података планирања капацитета.

Карактеристике

 • Аутоматски поставите основну линију на основу историјских података да бисте заобишли ручно подешавање прага
 • Рано предвиђање прагова проблема за проактиван приступ
 • Аутоматски открива уска грла у долазном метричком току
 • Извезите отворена питања у реалном времену у системе трећих страна ради даље анализе

Његов веб-базирани фронтенд осигурава да се здравље сервера може надгледати и подржавати на даљину. Заббик могу користити мале организације великим компанијама и, што је још важније, бесплатно. ДА, Заббик је бесплатан. Његова корисничка подршка је комерцијална.

Цхецкмк

Цхецкмк је свеобухватан софтвер за праћење не само за сервере већ и за апликације и мреже. Софтвер је једноставан за коришћење јер је развијен након година истраживања и повратних информација купаца.

Његов главни механизам има скалабилну архитектуру која подржава хиљаде услуга, стотине веб локација и милионе уређаја који су поремећени на више локација.

Одељак за аутоматизацију цхецкмк-а је свестран и укључује аутоматизацију конфигурације помоћу РЕСТ-АПИ-ја, аутоматско праћење ефемерне инфраструктуре, 1-на-Н конфигурацију засновану на правилима која минимизира конфигурацију у сложеним окружењима и аутоматизацију апликација трећих страна помоћу АПИ-ја.

База података софтвера садржи 1900 додатака тако да се скоро сваки софтвер може лако интегрисати. Одговарајући индикатори се могу надгледати и пратити у хетерогеним окружењима као што су инциденти који се лако управљају интеграцијом са алаткама трећих страна као што су Јира, Слацк, ПагерДути, итд., и ВицторОпс.

Цхецкмк је један од врхунских софтвера за праћење погодан за малу до сложену инфраструктуру. Једна од његових јединствености је то што користи напредну аналитику засновану на опсервационим алгоритмима који предвиђају прагове на основу историјских догађаја.

Карактеристике

 • Лако идентификујте хостове за ажурирање хитним исправкама са застарелим и рањивим верзијама софтвера.
 • Аутоматски открива релевантне индикаторе и почиње праћење за неколико минута
 • Прилагодљива контролна табла заснована на захтевима администратора и може се чак интегрисати са Графаном
 • Паметни механизам упозорења за прослеђивање упозорења одређеним администраторима уместо преоптерећења свих упозорења

Софтвер се може лако прилагодити тако да одговара свим хардверским и софтверским надзором, решавању проблема, праћењу евиденције, извештавању, интеграцији са ИТОМ/ИТСМ алатима ради поједностављења токова посла, аутоматизације конфигурације, скалабилности и још много тога. Његова цена почиње од 600 евра, а постоји и бесплатна верзија софтвера која подржава 25 хостова.

Опсвиев

Опсвиев може помоћи у посматрању, анализи, надгледању и аутоматизацији ИТ услуга, апликација и решења од краја до краја. Опсвиев подржава базе података, виртуелна окружења (АВС, Азуре), оперативне системе, мреже, веб локације и још много тога.

Надгледање Опсвиев платформе пружа свеобухватну покривеност Виндовс-а и сродних услуга и апликација на једној централизованој контролној табли, да споменемо само неке:

 • Надгледање хардвера: Надгледање ЦПУ-а, редоследа диска, датотека за пејџинг, физичке меморије, Виндовс догађаја, итд.
 • Надгледање евиденције догађаја: евиденције апликација, система и безбедности
 • Услуге: Мониторинг Ацтиве Дирецтори, ДНС, ИИС, Екцханге, СКЛ, Азуре, Терминал Сервицес, итд.

Ако сте ИТ администратор или администратор система који тражите решење за праћење и управљање за своју ИТ инфраструктуру, Опсвиев се лако интегрише у ваше окружење, без обзира на размеру, тип, производ и дубину. Цене зависе од домаћина и почињу од 4,5 евра (Ентерприсе Едитион) по домаћину месечно.

Цлоудрадар

Цлоудрадар је платформа која се налази у облаку за свеобухватно праћење, упозорење и решавање проблема са Виндовс серверима и сродним услугама и апликацијама. Његова Цлоуд платформа је редундантна и има минимално кашњење јер има осам глобалних центара података. Лако се подешава и управља, а можете да почнете да надгледате и пратите средства за неколико минута користећи унапред дефинисане метрике. Платформа обезбеђује различите системе обавештења, укључујући е-пошту, СМС, Слацк, Пусховер, Телеграм, Вхатсапп, тако да има врло мало простора да пропустите упозорења.

Карактеристике

 • Предвидите проблеме са проактивним упозорењима и упозорењима
 • Детаљне метрике за хардверске компоненте сервера као што су ЦПУ, меморија, диск, пропусни опсег и још много тога.
 • Прилагођена упозорења и упозорења по серверу, услузи или процесу.
 • Прилагодљиви аутоматизовани извештаји и графикони за приказ показатеља учинка.

Цлоудрадар је јефтин софтвер у овој категорији, по цени од 1,70 УСД месечно са неограниченим показатељима по хосту. Може се користити бесплатно 15 дана.

Ицинга

Ицинга Инфраструктурно надгледање може да надгледа велика и сложена окружења на више локација. Платформа прати мрежне ресурсе, упозорава кориснике на грешке и прикупља податке за потребе извештавања.

То је комплетан пакет за праћење који подржава праћење инфраструктуре, метрике и датотеке евиденције, аутоматизацију надгледања, надгледање облака и још много тога. Демо уживо можете погледати на Ицинга демо линк.

Софтвер надгледа Линук, УНИКС, Виндовс сервере на локацији иу облаку и одмах обавештава администраторе о грешкама и помаже им да их исправе. Централизована контролна табла помаже у надгледању целокупне инфраструктуре, прикупљању и анализи података да би се идентификовале грешке на први поглед.

Његов модел скалабилности се лако прилагођава вашој тренутној инфраструктури и нуди бескрајне могућности за конфигурацију, аутоматизацију, скалирање, итд. Ицинга чак комуницира са ДевОпс алатима како би креирала прилагођена решења за праћење која одговарају вашим инфраструктурним потребама.

Карактеристике

 • Проактивно обавестите о грешкама пре него што се направе прекиди
 • Пружа улазну тачку за одговарајућу РЦА (анализу узрока)
 • Нуди различите додатке за лаку интеграцију са другим услугама/производима
 • Администрација и управљање корисницима за контролу коришћења софтвера за боље управљање

Ицинга се може уклопити у велику хетерогену средину. Софтвер покрива шест кључних инфраструктурних области како би пружио вредне увиде, упозорења, визуелне слике и аналитику како би подржао покривање од краја до краја и побољшао пословне резултате. Цене су доступне на захтев за понуду.

Сискит

Сискит Монитор је алатка за надгледање и управљање серверима предузећа. Користи се за надгледање виртуелних апликација на Цитрик, Схаре Поинт, СКЛ и Виндовс серверима, РДП сесија и мрежних пролаза.

Осим праћења, софтвер такође помаже у ревизији активности корисника. Главне функције укључују надгледање перформанси сервера у смислу коришћења ЦПУ-а, меморије и диска, СКЛ трансакција, ИИС веза, удаљених веза са серверима и још много тога.

Софтвер такође прати коришћење сервера у смислу трајања приступа, истовремених веза и ефикасности коришћења. Сискит такође прати активности корисника у вези са серверским везама, корисничким пријавама/утичницама итд.

Овај софтвер је доступан бесплатно 30 дана. Његова цена почиње од 199 долара по серверу годишње.

Закључак 👇

Мониторинг Виндовс сервера постао је важан задатак за компаније свих величина и из свих сектора.

Надгледање Виндовс сервера је важно да би се помогло организацијама да предузму проактивне кораке да открију проблеме, спрече их пре него што се појаве и избегну веће проблеме пре него што се појаве инциденти високог приоритета.

Виндовс софтвер за надгледање помаже да се открију различити проблеми са сервером, укључујући цурење РАМ-а (Меморија са случајним приступом) ради решавања проблема са перформансама, спречавања нападача да добију приступ, блокирања ажурирања са непоузданих ресурса, лаког проналажења уских грла и, што је најважније, помоћи у решавању проблема и брже повежите сервер на мрежи.

Технологија напредује у много бржем простору, тако да у данашњем свету аутоматизација замењује ручне задатке, тако да би се софтвер или алати који помажу у аутоматизацији показали као добра замена у односу на ручне активности, обезбеђујући дуже време рада сервера, а тиме и целокупну поузданост сервера као што су апликације, услуге , процеси, итд. су побољшани како би се испунили циљеви и задаци компаније.

Сада можете погледати нека од најбољих решења за праћење веб локација.