12 најбољих онлајн ИДЕ и уређивача кода за развој веб апликација

Шта је следећа најбоља ствар за кодирање? Едитор кода, наравно!

Уредници кода су други најзначајнији разлог за ратове пламена програмера (први је форматирање кода).

За неке је Вим једини разуман уређивач икада створен, док је другима све што се не уклапа у свет Емацс-а који се врти око Инцептиона само за подсмех. Ако лоше тражите пажњу, све што треба да урадите је да одете у програмску заједницу и покренете нит попут „Зашто мислим да је Кс (изаберите било који популарни уређивач кода) срање/да је најбољи“, узмите пиво и опустите се.

Свађе, контрааргументи и увреде ће се сливати у дискусију и излазити из ње целе ноћи, а биће потребно много месеци пре него што се отров у нити охлади.

Питање је: зашто?

Наравно, људска бића успевају да направе велику ствар од свега, али мислим да су уређивачи кода посебни када су у питању програмери. Типичан програмер троши скоро све своје време (више од 98%, ако се кладим) на уређивач кода по избору. Они знају свој пут око уредника – његове предности, слабости, ограничења, необичне ствари и скривене драгуље.

Ништа није фрустрирајуће од тога да се морате мучити са уређивачем док пишете код (замислите колико је досадно када морате да шаљете дугачку и хитну е-поруку на новој тастатури!). Уредници кода смањују ментално трење и омогућавају вам да будете продуктивнији, због чега су толико важни и добијају толико пажње.

Дакле, који је најбољи уређивач кода?

Искрено, нећу се ни усудити да одем тамо! 😀 😀

Међутим, ако се бавите веб развојем, постоји алтернатива о којој желим да размислите — онлајн уређивачи кодова! Можете их назвати и уређивачи кода засновани на облаку.

Немојте бркати уређивач кода са интегрисаним развојним окружењем (ИДЕ). Обе су две различите ствари и као програмер би требало да сте упознати са овим вишејезичним ИДЕ-ом.

Укратко, ово су уређивачи који се у потпуности налазе на удаљеном серверу и доступни су преко претраживача.

Звучи чудно, зар не?

И ја сам се тако осећао када сам наишао на њих пре 3-4 године. Зашто би, до ђавола, неко хтео све да преда глупом претраживачу?

Може ли се чак такмичити са изворно инсталираним уређивачем кода?

Испоставља се да је у већини случајева, а посебно за веб развој, одговор да. Сада, иако нисам прихватио онлајн уреднике као свој примарни медиј, све више их користим у одређеним сценаријима.

Пре него што уронимо у то који уређивачи кода се могу користити, хајде да застанемо и размислимо о томе када онлајн уређивачи кода могу имати смисла.

Зеро сетуп

Не знам за вас, али постављање мог омиљеног уређивача по мом укусу на новом систему није нешто чему се радујем. Додаци, теме, фонтови, пречице, исечци, подешавања . . . Постоји бескрајна листа ствари које морају бити избалансиране пре него што цела ствар постане употребљива. Лако је нешто превидети, само да бисте се касније изнервирали када вам посао буде прекинут.

Насупрот томе, нема никакве везе са онлајн уређивачем када се прво подешавање заврши. Званичне верзије, ажурирања, ноћне верзије, подржане платформе, архитектура система, ФТП синхронизација, ЦИ/ЦД канали — ништа од тога није важно све док имате претраживач!

Сарадња

Чешће него не, морате да сарађујете са другим програмерима када решавате проблеме или отклањате грешке у нечему.

Традиционални уређивач кода није направљен за ово — нема простора за истовремено уређивање кода, коментарисање или истицање, а тешко је додати подршку за то.

Безбедност података

Сада је дато да ниједан пројекат данас није без контроле верзија, што значи да копија кода постоји у спремишту у сваком тренутку. Међутим, постоје случајеви када контрола верзија није довољна:

 • Заборављате да притиснете новонастале урезивања и ваш лаптоп се запали.
 • Имате друге важне датотеке и депоније података са којима ваш код комуницира, иако они нису део активне апликације. Шта се дешава са њима ако вам се лаптоп запали?

(У реду, изгледа да сам опседнут запаљењем бележница, али схватате поенту, зар не?!)

Спровођење дисциплине

Ово би се такође могло оспорити на суду за права програмера (ако тако нешто постоји), али истина је да програмери ретко жртвују своје хирове за опште добро.

На пример, тврдокорни ентузијаста Сублиме Тект-а ће икада у потпуности прихватити било ког од одличних уредника ЈетБраинс-а и наћи ће сваку прилику да укаже на његову природу гладну меморије и спорије перформансе.

Исто важи и за табулаторе у односу на размаке (или чак табулаторе са два размака у односу на табулаторе са четири размака) — наивни сте ако мислите да програмери у вашем тиму неће закључати сирене.

У таквим случајевима, онлајн уређивач је благодат — ви одлучујете о подешавањима за пројекте (чак и како треба да буде форматиран код), а он ће једноставно одбити да прихвати рад док се не придржава свих стандарда. Можда оштро према појединцу, али одлично за пројекат!

До сада ми је понестало случајева употребе, па хајде да пређемо на то које опције имамо када су у питању онлајн уређивачи кода, посебно за развој веба.

ЈСФиддле

Док ЈСФиддле не може да замени пуноправни уређивач текста, он ради проклето добар посао у руковању једнократним фронтенд скриптама.

Толико је популаран да сајтови за питања и одговоре попут СтацкОверфлов-а већ подржавају уграђивање ЈСФиддле веза директно у своју платформу.

Да би ствари брзо почеле, ЈСФиддле нуди неке шаблоне на почетку; што значи да ако желите да покренете демо, рецимо, Реацт, све што треба да урадите је да кликнете на одговарајуће дугме и почнете да пишете код. Једном када притиснете Сачувај, „гусле“ се чувају, добијате трајни УРЛ (погледајте ову глупу гуслу коју сам направио: хттпс://јсфиддле.нет/тукд76ц4/ и имајте на уму да можете да унесете измене и притисните Сачувај да бисте креирали нову верзија ове УРЛ адресе).

Ево шта ЈСФиддле чини одрживом платформом за фронт-енд веб развој:

 • Бесплатно коришћење (без скривених накнада или бесплатних функција). ЈСФиддле се подржава путем огласа (барем у тренутку писања), а можете видети Адобе оглас у доњем левом делу горњег снимка екрана.
 • Функције сарадње кода — идеално за заједничку изградњу концепата, интервјуе итд.
 • Више изгледа, величина фонта, светле/тамне теме итд.
 • Форматирање кода (сређивање), предстојећа подршка за линтере (ЦСС и ЈС) и још много тога.

А сада, јецај, јецај, за лоше ствари:

 • ЈСФиддле је чисто фронт-енд едитор. Не постоји начин да кодирате и покренете свој омиљени позадински језик.
 • Овде не постоји концепт датотека и фасцикли (или отпремања, у том случају). Све што имате је један простор за код, без обзира колико га има.
 • ЈСФиддле се не може користити за хостовање кода на вашем серверу. Код мора бити на ЈСФиддле-у и све време је јаван.
 • Не постоји начин да се изгради ЦИ/ЦД цевовод, користи Гит, итд.

Ипак, ЈСФиддле има своју слатку тачку и блиста када треба да понудите доказе о концепту и сарађујете брзином светлости. То је и остаће главни идентитет међу онлајн уредницима.

ЦодеСандбок

ЦодеСандбок може се сматрати много моћнијим и потпунијим приступом ЈСФиддле-у. У складу са својим именом, ЦодеСандбок пружа комплетно искуство уређивача кода и заштићено окружење за фронт-енд развој.

ЦодеСандбок је прави моћни и слатки, слатки производ. Остао бих без папира ако бих покушао да наведем све његове предности, али ево неких убиствених карактеристика:

 • Нпм подршка: Да, можете додати скоро сваки пакет који је доступан на нпм-у.
 • Датотеке, фасцикле, модули: Можете да поделите свој код у више датотека, да додате/уклоните слике из јавне фасцикле и изградите/увезете модуле како вам одговара. Ток посла одражава онај у модерном пакету модула, тако да не морате да подешавате (скоро) ништа.
 • Подршка за ТипеСцрипт, поновно учитавање, ГитХуб извоз, статички хостинг датотека итд.
 • Изграђен је на Монацо едитору, истој звери која покреће фаворита ВСЦоде уредник. Ово доноси моћне функције као што су „Иди на“, „Пронађи референце“ и неопходно рефакторисање на дохват руке!
 • Подршка за фрагменте за Еммет
 • Интегрисани ДевТоолс, линтинг, прекривања грешака, оквири за тестирање (Јест), везе тастера и још много тога.
 • Моћан ЦЛИ за директан увоз локалних пројеката у ЦодеСандбок.

Иако бесплатна верзија ЦодеСандбок-а не подржава приватни код, ту функцију можете добити (и повећати укупна ограничења величине) тако што ћете им помоћи да Патреон за само 5 УСД месечно (платите шта желите, до 50 УСД месечно).

ЦодеАнивхере

Један од проблема са већином уређивача кода на овој листи (барем до сада) је тај што очекују да код увек држите код на њиховим серверима или захтевају да редовно синхронизујете код преко командне линије.

Није тако са ЦодеАнивхере.

Најјаче, ЦодеАнивхере има две карактеристике које се издвајају за мене:

 • Унапред изграђене слике контејнера за 72+ програмских језика и оквира. То значи да можете обезбедити ново развојно окружење директно из уређивача! Наравно, код се аутоматски хостује у новокреираном контејнеру, а датотеке се сервирају директно одатле.
 • Повежите се са било чим. Да, буквално било шта. Нисте обавезни да чувате свој код на серверима ЦодеАнивхере-а. Без обзира да ли се ваш код налази на ФТП-у, платформама за дељење датотека као што су Дропбок, Амазон С3 или на софистицираним платформама за контролу верзија као што је ГитХуб, можете лако да подесите ЦодеАнивхере за читање и писање у тај извор, користећи уређивач кода искључиво за . . . Па, уређивање кода. 😛

Још једну ствар коју желим да истакнем: ако вам Гит не одговара када је у питању гледање историје и разлика, ЦодеАнивхере би могао да осети као уздах олакшања. Уредник користи свој систем дифф за поређење фајлова, који вам омогућава да упоредите два фајла у било које две ревизије (ревизија се креира сваки пут када сачувате датотеку).

Међутим, постоји мала замка са ревизијама — бесплатна верзија вам омогућава да задржите само једну ревизију, док најмањи плаћени план дозвољава највише 20 ревизија. Уопштено говорећи, то није проблем јер ретко желите да погледате даље од последње 20. ревизије, али пошто већина програмера има навику да притисне Сачувај неколико пута у минуту, то може постати болно.

Све речено и урађено, ЦодеАнивхере је солидна, пријатна понуда за оне који желе да пређу у облак и тамо остану. 🙂 Пошто његове моћи превазилазе фронт-енд код, по мом мишљењу, топло се препоручује!

СтацкБлитз

Ако се углавном бавите фронт-ендом и не можете да се удаљите од ВСЦоде интерфејса, СтацкБлитз је створен само за вас.

Не видите ништа посебно?

Нисам ни ја док нисам мало скроловао надоле и кликнуо на дугме Угао. Бум!

Погоди шта, то није намерно креирано да изгледа као ВСЦоде – изграђено је на ВСЦоде едитору! Толико да можете да инсталирате екстензије, претражујете по фасциклама и организујете датотеке баш онако како бисте очекивали од обичне ВСЦоде инстанце.

Али, чекајте, има још!

Можда сте или нисте приметили да:

 • Све апликације креиране на СтацкБлитз-у се такође аутоматски постављају на своје сервере! Дакле, ова Ангулар апликација за играчке коју сам управо направио се аутоматски хостује на хттпс://ангулар-ивии2ј.стацкблитз.ио/. Највероватније, УРЛ још увек ради (ипак ће се учитавати полако, као што бисте очекивали када се хостује бесплатно)!
 • Можете да се рачвате и поделите пројекат. Док делите, добијате бољу контролу над оним што други могу да ураде.
 • Можете се повезати са ГитХуб репозиторијумом и такође дозволити да се код директно повлачи/гура одатле. Или можете једноставно преузети пројекат као зип датотеку на стари добри начин.

Али, чекајте, има још!

Озбиљно! 😀

Ево листе званичних функција које нуди СтацкБлитз:

 • Изворна подршка за Фиребасе (што је нешто што ја лично не користим, али хеј, то је благодат за оне који не желе да роне у мрачне дубине позадине)
 • Интеллисенсе, Претрага пројеката
 • Вруће поновно пуњење док куцате
 • Увезите нпм пакете
 • Уредите ван мреже када нисте повезани!

СтацкБлитз је пун (прелепих) изненађења када је реч о уклањању препрека од веб развоја и примене. Уграђивање ВСЦоде-а у вашу веб локацију више није ствар снова!

АВС Цлоуд9

Цлоуд9 је вероватно био први ИДЕ заснован на претраживачу који је понудио озбиљне карактеристике и преузео идеју о маинстреаму претраживача као уређивача. Није ни чудо што га је Амазон касније купио, а данас је Цлоуд9 део АВС понуде.

Ако сте чак и даљински повезани са (или заинтересовани) за АВС платформу, Цлоуд9 је место где се ваша потрага за савршеним (у реду, скоро савршеним) уређивачем завршава.

Хајде да видимо зашто:

 • Нема додатних трошкова за коришћење Цлоуд9. Можете да повежете Цлоуд9 са постојећом/новом АВС рачунарском инстанцом и плаћате само за ту инстанцу. Такође је могуће повезати се са сервером треће стране преко ССХ-а — потпуно без накнаде! 🙂
 • Првокласна подршка за АВС апликације без сервера (отклањање грешака, итд.)
 • Директан терминалски приступ АВС-у из уређивача (искрено, пристојан уређивач, терминал са картицама је оно што ми још увек недостаје у ВСЦоде-у)
 • Подржано је преко 40 програмских језика (Го, Ц++, Руби, Ноде, Питхон, ПХП, Јава… изаберите сами)

Функције сарадње у Цлоуд9 су такође пожељне, омогућавајући да се прегледи/интервјуи спроводе без проблема.

Још једна убитачна карактеристика је репродукција промена у датотеци у видео стилу, што процес прегледа чини радошћу:

Мој савет?

Ако волите АВС, немојте чекати и узмите Цлоуд9 управо сада. А ако још увек нисте у облаку, али сте размишљали да направите корак, прихватите АВС и интегришите Цлоуд9 у свој радни ток. Ни у једном случају не можете донети бољу одлуку!

Гитпод

Гитпод је освежавајући поглед на уређиваче кодова у облаку (или ИДЕ, ако желите) који има за циљ да ваш код увек буде тестиран и ажуриран. Другим речима, дубоко је интегрисан са ГитХуб-ом и сваки пут када додате код, покреће ваше тестирање и ЦИ/ЦД цевоводе како би се уверио да је код увек 100% здрав.

Вреди да проверите да ли волите ВСЦоде искуство и желите нешто што подржава све главне позадинске/фронт-енд језике и оквире (Дјанго, Раилс, Ревел, како то кажете).

Тхеиа

Ако сте тврдоглави обожаватељ СОЛИД-а и архитекта софтвера који бира гњаве, Тхеиа ИДЕ заголицаће твоју кост одвајања брига. То је ТипеСцрипт кодиран (пет тачака за стил одмах!) ИДЕ кода који има савршено одвојене фронт-енд и бацкенд. Фронт-енд ради у претраживачу, док бацкенд може бити било где — на локалној машини или у облаку!

Али то није све – фронт-енд се може покренути као Елецтрон апликација са потпуно функционалним, изолованим окружењем претраживача, дајући вам изглед и осећај матичне десктоп апликације ако пожелите.

ГитХуб Цодеспацес

ГитХуб Цодеспацес пружа виртуелне машине високих перформанси за покретање кодова у циљу развоја веб апликација. Користећи Висуал Студио Цоде који укључује уређивач и комплетан екосистем, лакше ћете радити у претраживачу.

Испробајте најновије окружење за програмере за пројекте, заједно са унапред направљеним сликама. Доживећете ниско кашњење у различитим регионима тако што ћете скалирати своје ВМ на 64 ГБ РАМ-а и 32 језгра. Започните кодирање са стандардизованим окружењима, спецификацијама хардвера, поставкама уређивача, проширењима и захтевима за време извршавања.

Можете изоловати зависности између пројеката помоћу доцкер-цомпосе и контејнера. Поред тога, прегледајте промене које сте лако направили у прегледачу и делите јавне и приватне портове са саиграчима. Такође можете да уређујете или додајете чак и штреберске детаље као што су размаци, картице, светло, тамно, улепшавање, лепше, соларизовано, Монокаи и још много тога.

Почетници који желе да окушају срећу могу бесплатно да користе ГитХуб Цодеспацес са ограниченим предностима, али ћете имати довољно функција да наставите. Ако сте тим или предузеће, можете почети да користите ГитХуб Цодеспацес по цени од 40 УСД по кориснику годишње.

ЈетБраинс

Набавите свежа, поновљива, спремна за употребу и аутоматизована окружења за развој облака у свемиру за неколико секунди и почните да кодирате са ЈетБраинс ИДЕ – Свемир. То је јединствено решење за софтверске пројекте и тимове преузимајући одговорност за комплетан развојни циклус почевши од ЦИ/ЦД цевовода и хостовања Гит репозиторија до пакета за објављивање.

Спаце је наменска виртуелна машина са Доцкер контејнером. Можете инсталирати све основне библиотеке и алате који су вам потребни у пројекту. Поједноставите и убрзајте искуство укључивања тако што ћете делити и репродуковати радне просторе за кодирање кад год желите.

Дозволите новопридошлицама да одмах почну да развијају код без губљења времена на развој локалне машине. Добићете комплетан ИДЕ спреман за употребу кад год треба да почнете да пишете код, отклањате грешке и покрећете га за неколико секунди да бисте тестирали излаз. ЈетБраинс нуди централизовану платформу за управљање развојним окружењима.

Све што радите и сваки ресурс који користите се прати на једном месту. Такође можете прилично лако да интегришете ресурсе у развојни цевовод. У складу са вашим пројектом, можете одабрати жељени тип виртуелне машине који одговара величини пројекта. Простор ће уштедети ваше ресурсе хибернацијом радног простора за кодирање како бисте могли да почнете да радите на истом након паузе.

Започните своју вожњу данас и искусите лепоту ове звери бесплатно.

ЦодеТасти

ЦодеТасти је проширив, паметан и модеран цлоуд ИДЕ са много додатних функција које ћете волети. Помаже вам да паметније пишете чист и читљив код у реалном времену на жељеном језику.

Набавите уређивач кода да има глатко искуство са уграђеном компилацијом, довршавањем кода, алатима за откривање грешака и још много тога. Не брините о подешавању; устаните и почните да радите на пројектима који су пред вама.

Добићете исти осећај као када радите са радном површином када уређујете своје кодове у облаку док уживате у истим перформансама и брзином. ЦодеТасти разуме потребе сваког програмера; и стога вам омогућава да инсталирате онолико проширења колико желите да повећате своју продуктивност. Поред тога, подржава преко 40 језика и стотину линија кода у једној датотеци.

Испробајте ЦодеТасти бесплатно да бисте добили један радни простор у сандбоку, 2 ФТП/ССХ радна простора, сарадњу, опцију терминала и 2 сарадника. Такође можете почети са плаћеним планом од 4 УСД месечно и добити прилику да ревидирате своје кодове пре покретања.

Реплит

Научите, пишите и креирајте код помоћу Реплит‘с бесплатни, у претраживачу и колаборативни ИДЕ који подржава преко 50 језика без трошења много времена на подешавања. Можете започети кодирање на свом језику на било ком уређају, оперативном систему и платформи.

Позовите своје саиграче, колеге или пријатеље да измене код у Гоогле документима. Можете да увезете свој код на ГитХуб да бисте покренули и сарађивали са ГитХуб репозиторијумима без подешавања. Без обзира да ли вам одговара Ц++, Питхон, ЦСС или ХТМЛ, можете написати код и уређивати га на једној платформи.

Штавише, у тренутку када будете спремни са кодом, он одмах постаје активан у свету. Ако желите да научите и о коду, Реплит има више од три милиона технолога, креативаца, страствених програмера и још много тога. Уз сарадњу у реалном времену са вашим тимовима, ваш тим ће бити продуктивнији. Поред тога, можете креирати апликације, ботове итд., уз помоћ додатака током кодирања. Алат вам такође помаже да развијете своје пројекте директно из вашег претраживача.

Региструјте се за налог и почните да кодирате одмах.

ПаизаЦлоуд

Направите веб апликације у свом претраживачу помоћу ПаизаЦлоуд ИДЕ. То је окружење за веб развој за Ноде.Јс, МиСКЛ, Дјанго, Јава, ПХП, Јупитер Нотебоок, Ларавел, ВордПресс и још много тога.

ПаизаЦлоуд вам омогућава да неприметно пишете своје кодове без муке око подешавања окружења. Само отворите претраживач и ваше окружење ће бити спремно за три секунде. Без обзира да ли користите Мац, иПад, ОС или Виндовс верзију, можете да користите исто окружење у сваком претраживачу.

Штавише, можете користити Линук љуске да бисте лакше и флексибилније поставили развојна окружења заснована на вебу. Такође можете да објавите идеалне услуге за свој портфолио, као што су услуге хостинга, надоградњом на основни план.

Покрените команде, управљајте датотекама, уређујте кодове и још много тога у самом претраживачу. ПаизаЦлоуд елиминише потребу за додавањем команди као што су вим, ссх, итд., за уређивање датотека или пријављивање. Уместо тога, можете лако и ефикасно да управљате серверима баш као што користите десктоп.

Узмите пробну вожњу са бесплатним планом са 2 језгра и 2 ГБ меморије. Или, искористите неограничени век трајања сервера са 9,80 УСД месечно и добијте додатних 1 ГБ простора на диску.

Закључак

Ово мање-више покрива све ИДЕ-ове и уређиваче кода од тренутка писања. Изоставио сам две врсте понуда на овој листи: оне које су фокусиране искључиво на интервјуе и немају пуноправна окружења (осим нашег вољеног класичног ЈСФиддле-а, наравно), и оне за које се чинило да не нуде нешто значајан и имао је нешто више од елегантне почетне странице.

Ако вам треба нешто лагано за веб развој, можете истражити ове уређиваче кода.