12 најбољих софтвера за надгледање отвореног кода за ИТ инфраструктуру

Софтвер за праћење ИТ инфраструктуре даје предузећима централизовану платформу за праћење њихове комплетне ИТ инфраструктуре, што је једна од његових најневероватнијих предности.

Осим што убрзава процедуру праћења, он пружа драгоцене увиде у перформансе система како би помогао предузећима у доношењу одлука и спречавању могућих проблема.

Преглед софтвера за праћење

Софтвер за праћење ИТ инфраструктуре постаје све важнији у данашњем свету вођеном технологијом, где су перформансе и поузданост система од кључне важности за све врсте предузећа, без обзира на величину.

Изазов је ручно пратити СМБ и рачунарске мреже великих размера уз обезбеђивање неометаног и безбедног рада, тако да софтвер за надгледање ИТ инфраструктуре долази у обзир да би превазишао овај изазов.

Ови алати су добро опремљени и исплативи за праћење здравља, перформанси и доступности ИТ инфраструктуре у реалном времену. Администратори могу лако да прате проблеме пре него што постану проблеми тако што ће надгледати, анализирати и упозоравати мрежне и системске компоненте користећи такве алате.

Динамичном ИТ окружењу је потребан одговарајући надзор, доступност и безбедност како би се обезбедио несметан рад. Такви алати чак оснажују ДевОпс тимове тако што им пружају већу флексибилност и скалабилност за праћење здравља читавог технолошког стека.

Како ИТ потребе и инфраструктура варирају од компаније до компаније, а постоје различити плаћени алати и алати отвореног кода, било би изазовно изабрати прави за вашу инфраструктуру.

У одељку испод, разговарали смо о врхунским алатима за праћење отвореног кода са њиховим карактеристикама. То ће вам помоћи да разумете како ови алати функционишу и који би одговарали вашој инфраструктури.

Нагиос

Нагиос надгледа целу вашу ИТ инфраструктуру, брзо сортира податке дневника или анализира ваш пропусни опсег. Са поузданим решењима за прикупљање података, НетФлов анализу и праћење ИТ инфраструктуре, Нагиос помаже предузећима широм света у доношењу паметнијих пословних одлука.

Нагиосу верује преко 9000 врхунских купаца као што су Аирбнб, Цисцо и Паипал.

Нагиос, реномирано решење за праћење ИТ инфраструктуре, нуди великим предузећима различите производе и услуге за преузимање за мала и средња предузећа.

Платформа служи као свеобухватан ресурс, задовољавајући широк спектар захтева, од надгледања сервера и апликација до пружања видљивости мреже и увида који се може применити. Његова изводљивост обезбеђује беспрекорну интеграцију са вашим постојећим системима.

Карактеристике

 • Доступно је пет хиљада и више различитих додатака за надгледање ваших сервера.
 • Проверава да ли у мрежи постоје проблеми изазвани напетим мрежним везама или линијама за пренос података.
 • Надгледа Виндовс, Линук, УНИКС и Веб апликације.
 • Подесите упозорења да вас обавештавају када се појаве потенцијалне претње.

Предузећа свих величина могу приступити разним Нагиос софтверским пакетима као што су Нагиос Цоре, Нагиос КСИ, Нагиос Фусион и Нагиос Лог Сервер. Нагиос цоре енгине КСИ се користи за брзо праћење ИТ инфраструктуре. Његов лог сервер се користи за брз преглед, анализу и архивирање дневника из било ког извора на једној централној локацији.

Мрежни пропусни опсег се прати помоћу његовог мрежног анализатора. Нагиос Фусион вам даје централизовани преглед вашег оперативног статуса и омогућава брже решавање проблема широм мреже.

Можете испробати било које од наших решења бесплатно 30 дана без ограничења. Нагиос има и плаћену и верзију отвореног кода, а на основу организационих потреба може се преузети.

Заббик

Заббик је награђивани, професионално развијен софтвер отвореног кода без ограничења или скривених трошкова. То је свеобухватно и широко коришћено решење за праћење, које омогућава предузећима и организацијама да прате своју мрежу, хардвер и инфраструктуру.

Свестраност платформе обухвата праћење мрежа, сервера, облака, апликација, услуга, па чак и читавих центара података.

Верују му највеће светске организације као што су Делл, ИЦАНН, Т-системс, итд. Његова лака интеграција са различитим системима и проширива архитектура чине га популарним избором међу ИТ професионалцима широм света.

Са широким спектром функција и могућности, Заббик нуди заиста робусно искуство праћења које задовољава различите потребе својих корисника.

Заббик омогућава администраторима да идентификују и решавају критичне проблеме и поједностављује задатак одржавања перформанси у различитим системима кроз анализу података у реалном времену, контролне табле једноставне за коришћење и прилагодљива упозорења.

Карактеристике

 • Шаблони спремни за употребу за интеграцију ваше Заббик инсталације са системима за упозорење, продају карата, ИоТ и ИТСМ.
 • Дефинишите прагове да бисте одмах открили проблеме.
 • Стекните додатни увид и проширите видљивост кроз моћну визуелизацију података.
 • Пратите КПИ-ове помоћу праћења пословних услуга.
 • Сигурност на нивоу предузећа.

Алексеј Владишев је креирао платформу 2001. године како би компанијама и ИТ професионалцима пружио свестрано решење које је лако за коришћење за њихове потребе праћења. Примарни циљ платформе је да обезбеди поуздан и ефикасан систем праћења, обезбеђујући да пословна инфраструктура остане стабилна и безбедна.

Цхецкмк

Цхецкмк је дизајниран да надгледа целокупну хибридну ИТ инфраструктуру која покрива сервере, мреже и апликације. Базе података, облаци, контејнери, складиште, ИоТ, итд. Према његовом сајту, њему верују Адобе, Фитбит, НХЛ, Лабцорп, Гроупон, итд.

  13 најбољих безбедносних пракси за заштиту ваше ВордПресс веб локације

Његова најновија верзија 2.1 долази са обновљеним Кубернетес надзором, више интеграција за ваш отворени екосистем за посматрање, бољим перформансама и још много тога.

Има два издања – Рав, које је отвореног кода, и друго је Ентерприсе које је премиум са више функција, али се плаћа.

Такође подржава аутоматско откривање мреже и одржава инвентар хардвера и софтвера. Што се тиче надгледања, Рав издање подржава праћење здравља сервера, мрежа и апликација.

Да би се проширила скалабилност и функционалност, подржава више од 2000 додатака. Поред овога, такође пружа АПИ за писање сопствених додатака.

Цхецкмк софтвер је довољно способан да надгледа и управља сложеним и хибридним ИТ окружењима и једноставан је за имплементацију и употребу.

Врхунске карактеристике

 • Аутоматски открива проблеме и шаље упозорење.
 • Интеграција са Слацк, ПагерДути, СИГНЛ4 и ВицторОпс.
 • Графање временских серија и Графана интеграција.
 • Централизовано управљање упозорењима за дистрибуирана окружења.

Ако тражите једну централизовану контролну таблу за надгледање, управљање и администрирање енд-то-енд хибридне ИТ инфраструктуре, Цхецкмк ће вам пружити решења. Његово Рав издање је бесплатно за коришћење, а ако су вам потребне додатне функције, можете се пребацити на његово издање за предузећа.

Прометеј и Графана

Прометхеус и Графана су широко коришћени алати отвореног кода за праћење ИТ инфраструктуре. Прометхеус је 100% алат отвореног кода, а Графана подржава његов развој у смислу побољшања функција како би се помогло корисницима Графане и Прометхеуса.

Прометхеус је комплет алата за праћење и упозорење, а Графана је систем заснован на облаку који помаже да се визуализују Прометхеус метрике у графиконима и контролним таблама. Дакле, оба алата омогућавају корисницима да чувају велике количине метрике које могу лако да исеку и разбију да би разумели како њихова инфраструктура функционише.

Прометхеусов систем за праћење укључује вишедимензионални модел података и моћан језик упита под називом ПромКЛ који прикупља и чува своје метрике као податке временске серије. Графана је ИоТ стек за праћење и визуелизацију свих показатеља података у једном окну оперативне контролне табле.

Графану користи више од 10 милиона корисника широм света, посебно велике корпорације.

Врхунске карактеристике Графане

 • Централизација анализе, визуелизације и упозорења на Прометхеус метрикама користећи Графана контролне табле.
 • Истражите, визуализујте, постављајте упите и упозоравајте на своје Датадог метрике у Графана Цлоуд-у.
 • Централизована, хоризонтално скалабилна, реплицирана архитектура помаже у одржавању Прометеја.
 • Најбољи учинак упита у класи за креирање контролних табли у реалном времену за дељење у целој организацији.
 • Чврсте политике приступа подацима за безбедност и управљање подацима.

Врхунске карактеристике Прометеја

 • Упозорења су заснована на Прометхеус ПромКЛ-у, а менаџер упозорења управља обавештењима.
 • Похрањује временске серије у меморију и на локални диск у ефикасном формату
 • Различите интеграције за премошћивање података трећих страна
 • Прилагођене библиотеке су једноставне за имплементацију и подржано је преко десет језика.

Прометхеус и Графана су стандарди за праћење сервиса и апликација. Прометхеус метрике се прикупљају и читају у Графана Цлоуд. Прометхеус је алатка отвореног кода, док је Графана заувек бесплатна за три корисника са ограниченим показатељима.

Ако желите премијум функције и неограничене метрике, можете се пријавити за Графана Про, који има пробни период од 14 дана.

Кактуси

Цацти је робустан опен-соурце алат за праћење и управљање грешкама дизајниран да обезбеди свеобухватна решења за праћење од ЛАН-а до сложених мрежних система.

Може да скалира од неколико до хиљада хостова за прикупљање, анализу и визуелизацију перформанси мрежних уређаја и апликација.

Његове основне услуге могу бити распоређене иза балансера оптерећења, при чему управљање сесијама долази из његове базе података и структурне базе података која је такође распоређена на начин који је потпуно толерантан на грешке.

Широко се користи међу мрежним администраторима и инжењерима који желе да поједноставе своје дневне активности надгледања и обезбеде ефикасне перформансе мреже.

Његова ефикасна визуализација података кроз интуитивне графиконе помаже ИТ професионалцима да схвате укупне перформансе мреже преко различитих мрежних уређаја.

Не само да помаже да се надгледају мрежни уређаји и апликације, већ и да се проактивно открију и отклоне проблеми са перформансама како би се спречили будући проблеми.

Карактеристике

 • Користи било коју методологију прикупљања података за аутоматско креирање графикона перформанси.
 • Подржава РРД (Роунд-Робин Датабасе) датотеке са више од једног извора података и такође може да користи РРД датотеку ускладиштену било где на локалном систему датотека.
 • Шаблони и пакети који подржавају велики број извора података и графикона.
 • Интеграција са МиСКЛ/МариаДБ податковним везама за подршку ван мреже Цацти базе података
 • Аутоматско откривање мрежних уређаја.

Његов флексибилни интерфејс и могућности омогућавају малим и средњим предузећима и великим корпорацијама да подрже брзо откривање проблема са перформансама и доносе образоване одлуке у контексту данашње све сложеније ИТ инфраструктуре.

Ова бесплатна платформа такође подржава додатке и додатке који дозвољавају администраторима да повећају могућности алата.

ОпенНМС

ОпенНМС Меридиан је Цлоуд омогућена, високо скалабилна платформа за управљање мрежом отвореног кода за локалне и удаљене мреже.

  Како избрисати грану ГитХуб-а?

То је комплетно решење за праћење перформанси и управљања пословном мрежом у смислу надгледања мреже, анализе мрежног саобраћаја, откривања и упозоравања мреже, свеобухватног управљања грешкама, генерисања аларма итд.

Користи се у скоро сваком сектору, укључујући здравство, технологију, енергију, финансије, владу, образовање, малопродају, итд., за праћење и управљање хиљадама умрежених уређаја.

Погодан је за подршку малим и средњим предузећима великим предузећима, може да обрађује до 300.000 тачака података у секунди са токовима и скалабилан је за више.

ОпенНМС долази у две дистрибуције отвореног кода: Хоризон и Меридиан. Хоризон је издање за заједницу, док је Меридиан издање за предузећа. Поред ова два, ОпенНМС обезбеђује креирање прилагођеног графикона преко Хелм-а и оквира који користи вештачку интелигенцију (АИ) за груписање повезаних мрежних аларма ради побољшаног решавања проблема.

Довољно је свестран да подржи четрнаест протокола за прикупљање података, тако да нема потребе за алатима треће стране. Сви ови протоколи помажу у реалном времену прилагођеном прагу, анализи тренда, предвиђању, анализи података о перформансама временских серија, визуелном цртању и оперативном предвиђању у реалном времену.

ОпенНМС добија детаљније податке о вашој мрежи који помажу у предвиђању потенцијалних проблема кроз праћење промена на вашим мрежним уређајима и конфигурацијама. Много је лакше одржавати и користити без сметњи брзих надоградњи и издања.

Карактеристике

 • Инвентар и управљање грешкама.
 • Управљање мрежним саобраћајем.
 • Праћење перспективе апликације.
 • Подршка за надгледање протокола Бордер Гатеваи Протоцол за напредно праћење и управљање уређајима за рутирање.
 • Управљање алармима и догађајима.
 • Обавештења у реалном времену за одговор високог приоритета.
 • Прилагодљиве Графана контролне табле.
 • Предузетна визуелизација мреже у смислу графикона ресурса, извештаја базе података, графикона итд.

Ако желите да се фокусирате на своје основне активности, а не на дуготрајно праћење и одржавање, ОпенНМС ће вам помоћи у свему, од прикупљања података до процене до увида и визуелизације који се могу применити.

То је комплетно решење за праћење перформанси пословне мреже и осигурање перформанси и доступности ваших виталних мрежних услуга.

Ицинга

Ицинга може да прати огромне, сложене екосистеме на бројним локацијама јер је скалабилна и флексибилна. Ицинга је систем за праћење доступности мрежних ресурса који такође упозорава кориснике на сметње и прикупља статистику учинка за извештавање.

Највеће компаније на свету, попут Адобеа, Аудија, Водафона, лутке и других, верују Ицинги.

Компонента за праћење Ицинга стека је само једна. Остале предности решења укључују благовремена обавештења, проницљиве визуелизације и аналитику, аутоматизацију задатака и лаку интеграцију са другим системима.

Све врсте инфраструктуре у облаку се надгледају помоћу скалабилног система за праћење. Због његове повезаности са постојећим алатима, као што су Грапхите, Ансибле, ИнфлукДБ, Графана, АВС, Јира, Азуре, СервицеНов и многи други, можете дизајнирати решења за праћење прилагођена вашим посебним захтевима.

Платформа може лако прерасти из мале инфраструктуре у велике мреже са више станара.

Карактеристике

 • Централизована конзола за надзор инфраструктуре.
 • Управљање приступом засновано на улогама, ССЛ шифроване везе и кластери високе доступности како би се обезбедило непрекидно време рада.
 • Аутоматизација задатака који се понављају.
 • Свеобухватни извештаји засновани на метрикама, евиденцијама, обрасцима и обавештењима на основу прагова.

Ицинга је решење спремно за предузећа за праћење различитих спектра плоча, укључујући уређаје, базе података, апликације, услуге у облаку, веб локације и мреже.

Нетдата

Нетдата је отвореног кода и најнапреднији софтвер за праћење, праћење и решавање проблема на локалној и клауд инфраструктури. Пружа метрику у реалном времену, проницљиве графиконе и

интелигентни аларми за брзо идентификовање проблема и предузимање проактивних корака пре него што дође до великог квара.

Он надгледа све физичке и виртуелне сервере, контејнере, инфраструктуру облака и све друге компоненте инфраструктуре. Прикупљањем и проучавањем метрике и евиденције, администратори могу брзо да отклоне и реше проблеме.

Због свог корисничког прилагођеног и једноставног интерфејса, администратори и програмери могу лако да стекну кључне увиде у рад своје инфраструктуре, визуелизују сложене податке и уоче проблеме пре него што им измакну контроли.

Нуди широк спектар функција без обзира на тип ваше инфраструктуре за надгледање сваког физичког и виртуелног сервера, контејнера и ИоТ уређаја. Његова архитектура је заснована на МЛ-у, што помаже да се брзо открију неправилности и покрене упозорење.

Карактеристике

 • Бесконачна скалабилност од голих металних сервера до примене у облаку који покривају низ услуга и уређаја.
 • Стотине интерактивних графикона у реалном времену које се ажурирају сваке секунде.
 • Дистрибуирана архитектура, са приватношћу по дизајну.
 • Кубернетес надгледање нулте конфигурације.
 • Детекција аномалија, упозорења и метричке корелације уз помоћ машинског учења.

Софтвер отвореног кода, Нетдата, један је од пројеката са највећом звездом на ЦНЦФ пејзажу. Прилично је флексибилан за интеграцију различитих популарних алата као што су Прометхеус и Графана, Грапхите, ОпенТСДБ, ИнфлукДБ, или чак комерцијална решења трећих страна.

М/Монит

Модеран, мали и скалабилан М/Монит је софтвер направљен специјално за управљање и праћење Уник система. Овај бесплатни софтвер отвореног кода врши аутоматско одржавање, поправке и значајне узрочне радње грешком, поред управљања и контроле Уник система.

Свако ко жели да има потпуну контролу над својим Уник системима треба да користи овај услужни програм.

  Читајте нове ВхатсАпп поруке из плутајућег виџета [Android]

Алати пружају потпуне детаље о коришћењу ресурса и стању система, а такође обезбеђују аутоматска упозорења када се појаве проблеми и предузимају исправке када је то потребно. Администратори могу лако и брзо да надгледају услуге и уређаје широм инфраструктуре уз помоћ овог алата.

Карактеристике

 • Могућност коришћења десктопа, таблета и телефона за приступ интерфејсу.
 • Графикони у реалном времену и предвиђања трендова.
 • Подршка је обезбеђена за ТЦП, УДП и Уник доменске утичнице.
 • Механизам упозорења заснован на правилима.
 • Уграђена подршка базе података за СКЛите, МиСКЛ и ПостгреСКЛ.

Његова популарност се приписује ефикасној архитектури и функцијама специфичним за догађаје, укључујући поновно покретање сервера, отклањање грешака и слање е-поште. Да би направио информативне графиконе, он аутоматски прикупља кључне податке од домаћина.

На основу захтева компаније, овај алат се такође може модификовати како би задовољио посебне захтеве за праћење.

ЛибреНМС

ЛибреНМС је поуздана платформа отвореног кода за пажљиво праћење перформанси и здравља мреже. Са својим бројним карактеристикама и подршком за СНМП, Сислог и друге протоколе, надгледа и контролише различите уређаје, услуге, платформе и оперативне системе.

Платформа подржава системе као што су Цисцо, Јунипер, Линук, Виндовс и други. Због своје високо скалабилне архитектуре, једноставан је за прилагођавање како би се испунили специфични захтеви за праћење различитих организација свих величина.

Карактеристике

 • Прилагодљива упозорења и обавештења могу се прилагодити специфичним потребама организације.
 • Сакупљање података више протокола (СТП, ОСПФ, БГП, итд.).
 • Колекција ВЛАН, АРП и ФДБ табела.
 • Интеграција резервне копије уређаја (оксидирано, РАНЦИД).
 • Дистрибутед Поллинг.

Алат може задовољити потребу за праћењем мреже и пружа увид у мрежни саобраћај, здравље уређаја и искоришћеност пропусног опсега. ЛибреНМС помаже да мрежа ради несметано за све организације свих величина.

Грапхите

Одговарајуће решење за праћење инфраструктуре за локалне мреже и Цлоуд инфраструктуру за мала и средња предузећа и велике корпорације је Грапхите. Користи се за праћење ефикасности веб локација, апликација, комерцијалних услуга и умрежених сервера.

Софтвер је погодан за данашње скупове података који се мењају јер олакшава чување, преузимање, размену и визуелизацију података временске серије.

Његова главна употреба је управљање бројчаним тачкама података временске серије или бројним индикаторима перформанси, као што су ЦПУ, И/О метрика, РАИД низ, ССД, итд., са десетина хиљада сервера и приказани на графиконима.

Графитна архитектура чува нумеричке временске серије података у својој специјализованој бази података и користи се да их визуализује у облику графикона и графикона у реалном времену преко својих веб интерфејса.

Крис Дејвис га је створио у Орбитзу почетком 2006. године и на крају је стекао популарност. Грапхите се дистрибуира под лиценцом отвореног кода Апацхе 2.0.

Врхунски играчи у индустрији као што су Боокинг.цом, Гитхуб, Салесфорце, Етси, Реддит, итд., користе алате за праћење графита како би држали на оку своју производњу, е-трговину, услуге итд.

Такође је могуће комбиновати платформу са другим алатима треће стране као што су Нагиос, Виндовс сервер, логстасх итд.

Обсервиум

Обсервиум је робустан софтвер за праћење и управљање мрежом који инфраструктури ваше компаније даје непревазиђену видљивост.

За компаније свих величина које траже поуздано, једноставно решење за праћење, Обсервиум је одлична опција због широког спектра подржаних уређаја и комплетног скупа могућности.

Владе, велике корпорације, телекомуникационе компаније, ИСП-ови и мала и средња предузећа придружили су се бази корисника Обсервиум-а. Значајни клијенти су Твитцх, еБаи, ПаиПал, Арамцо, Скуареспаце, Тхе Сцоттисх Говернмент, Иахоо Инц., Спотифи и други.

Обсервиум технологија поједностављује управљање мрежом, прикупља метрику учинка и генерише упозорења када се пронађу проблеми. Аутоматски детектује мрежне уређаје и услуге, а десетине хиљада инсталација се раде за праћење милиона уређаја.

Можете да конфигуришете прагове и стања неуспеха за различите врсте ентитета користећи његов систем упозорења о прагу.

Карактеристике

 • Пружа проактивне информације за решавање потенцијалних проблема пре него што доведу до кварова или прекида рада.
 • Помаже у планирању опоравка од катастрофе.
 • Праћење и наплата коришћења пропусног опсега потрошача су поједностављени помоћу рачуноводства саобраћаја.
 • Подржане су апликације трећих страна, укључујући Апацхе, БИНД, ДРБД, Мемцацхед, МиСКЛ, НФС и друге.

Због Обсервиум-овог корисничког веб интерфејса, платформу могу лако да контролишу и технички и нетехничари како би разумели здравље и стање мреже.

Компатибилан је са широким спектром хардвера, софтвера и оперативних система, укључујући Цисцо, Виндовс, Линук, ХП, Јунипер, Делл, ФрееБСД, Броцаде, Нетсцалер, НетАпп и многе друге.

Ентерприсе, Профессионал и Цоммунити Едитионс су три издања програма која се нуде. Издање заједнице је бесплатно.

Завршне речи

Праћење, надгледање и управљање инфраструктуром уз додир аутоматизације постали су неопходност данашње светске технологије. Софтвер за надгледање отвореног кода је бесплатан; неки софтвер чак има напредне функције у својим премиум верзијама.

Већина горенаведеног софтвера је свеобухватан и подржава мала и средња предузећа до великих организација. Предлагање било ког одређеног софтвера за све је тешко јер свака организација има различите интересе.

Зато се препоручује да испробате овај софтвер за праћење и, на основу ваше подобности, можете финализирати најбољи за вашу инфраструктуру.

Можда ће вас занимати и наше упознавање са Прометејем и Графаном.