13 Ноде.ЈС Бундлер и алати за прављење које треба да знате као ЈС програмер

Сазнајте најбољи пакет Ноде.јс и направите алате који вам помажу да развијете веб апликације са великим прометом, прилагодљиве мобилне апликације, апликације за размену порука и ИоТ апликације.

Ноде.јс је глобално признато ЈаваСцрипт окружење за извршавање (РТЕ) за покретање ЈаваСцрипт кодне базе на страни сервера. Апликације на једној страници (СПА), мобилне апликације и развој хибридних веб апликација постају лаки и исплативи са Ноде.јс. Зато што апликације на страни клијента или веб прегледачи такође покрећу ЈаваСцрипт сличан оном на страни сервера.

Шта су Ноде.јс бундлер и алати за прављење?

Веб или мобилна апликација направљена са Ноде.јс ће садржати више ЈаваСцрипт датотека, зависности и библиотека. Морате да саставите ове датотеке када покренете коначни програм у веб претраживачу. Ова компилација би могла да успори целу апликацију.

Стога су Ноде.јс и ЈаваСцрипт програмери направили специјализоване алате који вам помажу да аутоматизујете цео процес развоја. Ови алати углавном спадају у следеће категорије:

Ноде.јс Бундлер

Ноде.јс бундлер компајлира многе датотеке ЈаваСцрипт кода у једну Јс датотеку коју можете лако да примените у било ком веб претраживачу заснованом на ЈаваСцрипт-у. Такође може да произведе граф зависности док иде напред-назад са првом датотеком кода.

Пакет модула Ноде.јс може аутоматски да идентификује зависности, изворне датотеке и зависности трећих страна како би их одржао без грешака и ажурираним. Поред тога, пакети модула олакшавају функције као што су врућа замена модула и подела кода ради побољшања перформанси апликације.

Ноде.јс алати за прављење

Алати за прављење помажу ЈаваСцрипт програмерима у аутоматизацији задатака. На пример, ови алати могу аутоматски да инсталирају компоненте засноване на коду. Такође, можете аутоматизовати задатке склоне грешкама помоћу алата за прављење како бисте избегли скенирање кодова у потрази за грешкама.

Изазови развоја веб/мобилних апликација за програмере

Програмери се обично суочавају са следећим изазовима када развијају апликације користећи Ноде.јс:

 • Већина веб или мобилних апликација је сложена и треба им стотине скрипти. Ако их програмери покрећу засебно у ХТМЛ-у, апликацији ће бити потребно вечно да одговори. Дакле, програмерима је потребна једна Јс датотека, али Ноде.јс то не пружа.
 • Такође, постојаће више кодова или зависности који имају исте варијабле и функције. Али, њихово извршење се одвија другачије. Ручно праћење таквих датотека је огроман терет и веома подложно грешкама.
 • Када програмери увезу библиотеке трећих страна из нпм-а, ове компоненте долазе са другим зависностима. Стога ће програмери морати ручно да креирају масивни дијаграм тока кодних база, зависности, библиотека и зависности од библиотека.
 • Тривијалан, али уобичајен проблем са многим датотекама је њихово именовање.
 • На крају, програмер треба да осигура да све ове компоненте раде како је предвиђено у свим претраживачима. Обезбеђивање подршке претраживача је застрашујући задатак ако планирате да то урадите ручно.

Горе наведени проблеми могу довести до неуспеха вашег пројекта развоја апликације. Да не спомињем да сте већ уложили превише времена и новца. Да бисте то избегли, потребни су вам специјализовани алати.

Како Ноде.јс Бундле или алати за прављење помажу програмерима?

Данашњи фронт-енд, бацк-енд или фулл-стацк програмери користе специјализоване алате за прављење Ноде.јс и пакете за аутоматизацију већине задатака одржавања. Стога се могу више фокусирати на кориснички интерфејс апликације (УИ), корисничко искуство (УКС), карактеристике и перформансе. Штавише, можете представити своје апликације јавности ако уложите мање времена у развој и отклањање грешака.

Ево како пакети модула и алати за прављење Ноде.јс помажу програмерима:

 • Аутоматски управља односима зависности
 • Учитава модуле у тачном редоследу зависности како желите
 • Аутоматски креира графикон зависности за потребе отклањања грешака
 • Обезбеђује подршку за више прегледача за модуле ваше апликације
 • Оптимизује и смањује кодове
 • Учитава и оптимизује средства као што су слике, анимације, ЦСС итд.
  55 најбољих Мац ОС Кс апликација у 2021

Без даљег одлагања, погледајмо неке популарне алате за прављење Ноде.јс и пакете које би требало да користите:

Брунцх

Брунцх је ЈаваСцрипт алатка за прављење апликација на једној страници (СПА), хибридних веб апликација и пројеката мобилних апликација на Ноде.јс. Дакле, можете га користити за било који мали и велики ЈС пројекат. Брунцх олакшава развојни задатак тако што свакој датотеци додељује различите опсеге и извршава их по потреби.

Брунцх подржава различита ЈаваСцрипт кодирања као што су АМД, ЦоммонЈС, Цустом враппер, итд. Обезбеђује локални сервер и систем за управљање кодом заснован на претраживачу за потребе развоја. Такође вам омогућава да изаберете ЈаваСцрипт оквир по вашем избору путем додатака, као што су ЦоффееСцрипт, Јасмине, Сасс, Лесс, итд.

Његов ЦЛИ је такође прилично лак за разумевање и има само три команде. На пример, да бисте креирали нови пројекат, користите брунцх нев; да бисте почели да градите, користите брунцх буилд, а за компилацију уживо користите сат за брунцх.

Снежни покривач

Ако тражите бржи развој веб апликација, Снежни покривач је најновија опција. Сновпацк је много напреднија опција од када је објављен 2019. године када је већина веб претраживача почела да подржава ЕСНект и ЕС модуле.

Сновпацк прати раздвојени развојни процес, који је бржи од уобичајених пакета модула. Када модификујете и сачувате једну датотеку, конвенционални пакет ће поново изградити и поново повезати целу апликацију и одложити развој.

У Сновпацк-у сваку датотеку правите једном, а алатка заувек кешира све датотеке. Када измените датотеку и сачувате је, алатка поново гради измењену датотеку, само штеди време и труд. Поред тога, Сновпацк уводи тренутна ажурирања веб апликација у прегледачу користећи замену Хот-Модуле (ХМР).

Парцела

Парцела је поново нови пакет модула за Ноде.јс пројекте са много обећавајућих карактеристика. На пример, олакшава паковање које је брзо осветљење кроз архитектуру дизајна са више језгара. Може да користи хардвер ваше радне станице за брзо спајање модула.

Неке значајне карактеристике овог ЈаваСцрипт алата за прављење су:

 • Хот-Модуле Реплацемент (ХМР) вам омогућава да измените код ваше веб апликације без освежавања.
 • Може да обједини све елементе апликације, као што су ЦСС, ЈаваСцрипт, ХТМЛ кодови, слике, датотеке и још много тога.
 • Може да подели пакет на мале делове како би олакшао лењо учитавање и на тај начин оптимизовао перформансе апликације.
 • Алат може аутоматски да трансформише код апликације користећи Бабел, ПостХТМЛ и ПостЦСС.

Парцел такође нуди оптимизацију перформанси апликација заснованих на производњи. Његови процеси оптимизације укључују померање стабла, оптимизацију слике, минимизацију, компресију, хеширање садржаја и дељење кода.

чвор-гип

Ако треба да компајлирате изворне модуле додатака за Ноде.јс, можете испробати чвор-гип. То је вишеплатформски ЦЛИ алат изграђен на Ноде.јс рунтиме окружењу. Можете га бесплатно користити у својим ЈаваСцрипт пројектима развоја веб апликација јер је доступан под МИТ лиценцом.

Овај програм долази са изворном копијом гип-нект пројекта ГитХуб-а. Цхромиум тим је такође користио исти гип-нект да подржи развој изворних додатака за Ноде.јс. Ноде-гип подржава различите циљне верзије Ноде.јс-а, као што је Ноде.јс 17, 16, 15, 14, итд.

Стога, ако немате циљну верзију Ноде.јс инсталирану на вашем рачунару, ноде-гип ће преузети потребна заглавља или развојне датотеке са интернета. Можете без напора да инсталирате ноде-гип користећи нпм, а алатка подржава Уник, мацОС и Виндовс рачунаре.

гутљај

гутљај је још један популаран алат за израду ЈаваСцрипт-а који углавном аутоматизује токове развоја Ноде.јс-а. Овде користите ЈаваСцрипт кодирање и гутљај да бисте аутоматизовали понављајуће и споре токове развоја апликација како бисте повећали продуктивност пројекта.

  7 најбољих софтвера за управљање потраживањима за све пословне величине

гулп прихвата следеће уносе: кодове на било ком језику као што је ТипеСцрипт; текст у било ком формату као што је Маркдовн; креирајте дигиталну имовину било којим алатом као што је ПНГ. Након обраде, алат за прављење враћа компајлирани програмски код у ЈаваСцрипт-у; слике оптимизоване за перформансе као што је ВебП; приказани веб садржај у ХТМЛ-у.

Његов интерфејс за кодирање вам омогућава да пишете фокусиране и појединачне задатке како бисте смањили понављање уз повећање тачности. Касније можете саставити појединачне функционалности у једну велику апликацију.

гулп такође нуди многе додатке за заједницу за аутоматизацију различитих задатака вашег пројекта развоја апликације Ноде.јс. На пример, гулп-ренаме помаже при преименовању датотека, гулп-ливе релоад за поновно учитавање у реалном времену и гулп-углифи за умањивање кода.

Заролати

Ако тражите алатку за Ноде.јс која је лака за разумевање и за почетак рада, свакако покушајте Заролати. То је још један пакет ЈаваСцрипт модула који вам помаже да саставите појединачне кодове или мале кодове у сложен производ, попут веб апликације или библиотеке.

Бундлер не користи идиосинкратична решења за модуле кода као што су дефиниција асинхроне модула (АМД) или ЦоммонЈС. Уместо тога, користи најновији стандардизовани формат модула кода који се налази у ЕС6 ревизији ЈаваСцрипт програмског језика.

Роллуп вам омогућава да неприметно и слободно комбинујете појединачне функције, средства и зависности из различитих библиотека. Стога, ваш тим може смањити време развоја и избацити апликацију на тржиште брже од ваших конкурената.

Роллуп се бави различитим проблемима фазе развоја Ноде.јс пројеката, а то су:

 • Анализира датотеку улазне тачке и аутоматски сортира све зависности
 • Прави разрађени графикон за све зависности
 • Док компајлира ресурсе модула, пажљиво избегава колизију имена
 • Имплементира дрмање дрвета како би пројекат био ослобођен непотребних зависности

Пошто алатка за прављење прати минималистички приступ, резултирајућа веб или мобилна апликација постаје бржа и лакша.

есбуилд

есбуилд је још један алат за спајање ЈаваСцрипт-а и алат за умањивање кода који је изузетно брз. Програмери есбуилд пројекта су написали програм у Го-у и стога је бржи од својих конкурената. есбуилд вам помаже да ефикасно пакујете ТипеСцрипт или ЈаваСцрипт кодове за веб-базирану дистрибуцију.

Алат је доступан под МИТ лиценцом тако да можете бесплатно користити програм у развојним пројектима. Пакет је још увек у фази експеримента и брзо се развија. Најновија верзија есбуилд-а је в0.14.27, а ускоро ће је заменити нова верзија.

Нуди муњевито спајање ЈавСцрипт модула без потребе за кеширањем датотека. Алат такође подржава најновију ЈаваСцрипт ревизију ЕС6 и застареле модуле као што је ЦоммонЈС. Поред тога, нуди функције за оптимизацију перформанси као што су тресење стабла, мапирање извора зависности, минификација кода и додаци.

Пацкем

Ако тражите унапред компајлирани пакет за ЈаваСцрипт модуле, Пацкем требало би да буде ваш први избор. Програмер тврди да је овај пакет Ноде.јс модула два пута бржи од својих конкурената као што је Парцел.

Поред тога, нуди безбедно окружење за Ноде.јс апликације пошто је алатка направљена помоћу Руста. Руст је добро познат по безбедној истовремености и безбедности меморије јер користи проверу задуживања за проверу референци.

Његово брже спајање модула се такође може приписати технологији вишејезгрене компилације. Стога, ако поседујете рачунар високих перформанси или рачунар за игре, Пацкем може да користи додатну рачунарску снагу за спајање појединачних модула у један код.

вебпацк

Један од најпопуларнијих и најчешће коришћених пакета статичких Ноде.јс модула је вебпацк. Следи основни ток рада за спајање модула — метод графа зависности. Једноставним речима, анализира ваше уносе као што су датотеке кода, библиотеке, зависности и средства.

  18 најбољих шаблона веб локација ресторана који ће освојити пажњу купаца

Затим креира граф односа зависности. Овај графикон олакшава мапирање сваког модула који апликација захтева. Такође можете прилагодити улазне конфигурације да бисте генерисали различите резултате.

Вебпацк је изванредан, али учење је дуготрајан процес. Конфигурациони фајл који производи је донекле сложен и постаје више двосмислен због своје чврсте синтаксе.

Нк

Нк је проширив, паметан систем који се брзо гради за Ноде.јс пројекте. Његова филозофија дизајна је слична оној код Висуал Студио Цоде. ВС Цоде уређивач текста вам омогућава да постанете високо продуктивни без употребе екстензија.

Као и ВС Цоде, Нк је једноставан, минималистички и генерички. Нк вам такође даје приступ разним додацима за ваше Ноде.јс пројекте. Међутим, додаци су опциони. За продуктиван развој, Нк нуди интерактивне визуелизације, ВС Цоде додатке и ГитХуб интеграцију.

Када уређујете код, Нк анализира цео радни простор и поново гради модул који се променио. Не тестира или поново гради сваки модул на сваком урезивању.

пкг

Желите да конвертујете свој Ноде.јс пројекат у извршни фајл? Требало би да покушате пкг. Намењен је за апликације засноване на контејнерима, а не за окружења без сервера.

Можете покренути упаковану извршну датотеку Ноде.јс на било ком уређају, чак и без инсталације Ноде.јс. Дакле, погодан је у следећим сценаријима:

 • Комерцијализација ваше апликације и искључивање изворних модула
 • Направите пробну верзију своје апликације за јавне презентације
 • Повећајте преносивост средстава укључивањем средстава у пакет

Алат и његов пакет су доступни на ГитХуб-у под МИТ лиценцом. Дакле, имате могућност да га користите бесплатно.

Вите

У ери пре него што су ЕС модули били доступни у веб претраживачима, програмерима је недостајао природан начин да уредно структурирају свој ЈаваСцрипт код. Ово је место где Вите улази у игру, решавајући ова ограничења.

Он се суочава са овим изазовима прихватајући најновија открића у овој области: уграђивање уграђених ЕС модула директно у претраживаче и појаву ЈаваСцрипт алата креираних на језицима који се могу директно конвертовати у изворни код. Овај приступ обогаћује процес развоја и уноси огроман ентузијазам међу програмере.

Најважније:

 • Вите попуњава празнину недостајуће подршке за ЕС модул у претраживачима.
 • Користи напредак као што су уграђени ЕС модули и изворни алати за конверзију кода.
 • Ово подстиче развој уз узбудљиве карактеристике.
 • Вите се проширује кроз Плугин и ЈаваСцрипт АПИ-је уз робусну подршку за куцање.
 • Вите беспрекорно рукује ТипеСцрипт, ЈСКС, ЦСС и још много тога од самог почетка.

Бундлер

Тхе Бундлер је саставни део ЈаваСцрипт света. Када постоји много датотека и зависности, њихово учитавање различитим захтевима може изазвати проблеме.

Ту долазе пакети. Они узимају код апликације и праве га у мање пакете. Ови пакети се могу учитати само једним захтевом, што је боље од многих.

Бундлери такође обрађују ствари попут промене кода; они су одлично место за постављање ових промена.

Ево кључних нагласака Бундлер-а:

 • Важност пакета: Бундлер је кључан у ЈаваСцрипт екосистему.
 • Смањење ХТТП захтева: Бундлери смањују потребу за вишеструким ХТТП захтевима претварањем кода у мање пакете.
 • Учитавање једног захтева: Пакети се могу учитати само једним захтевом, побољшавајући ефикасност.
 • Трансформација кода: Бундлери такође управљају променама кода, чинећи их природним местом за постављање ових трансформација.

Последње мисли

Милиони програмера преферирају Ноде.јс као развојну платформу за мобилне и веб апликације. Веб апликације са једном или више страница направљене са Ноде.јс изгледају боље од самосталног софтвера.

Кориснички интерфејс и извршавање података таквих апликација су такође најбољег квалитета. Штавише, велики брендови као што су Убер, Нетфлик, Валмарт, Трелло и ЛинкедИн користе Ноде.јс за прилагођавање великог обима саобраћаја.

Ако већ знате ЈаваСцрипт, лако можете да постанете програмер пуног стека тако што ћете научити да развијате мобилне и веб апликације помоћу Ноде.јс. Затим можете да користите горње алате за прављење и груписање Ноде.јс-а да бисте направили висококвалитетне апликације у реалном времену уз минималан напор.

Такође, сазнајте најбољу платформу за хостовање за Ноде.јс апликације за ваше следеће пројекте развоја апликација заснованих на ЈаваСцрипт-у.