15 команди Виндовс командне линије које треба знати као сисадмин

Виндовс командна линија може да обавља многе јединствене задатке које обично не могу да ураде друге компоненте Виндовс-а. Најбоље од свега, ради чак и када се друге компоненте Виндовс-а покваре, што га чини најбољом алатком за администраторе система.

Као администратор система, Виндовс командна линија може вам помоћи да добијете више информација о рачунарима и покренете аутоматске команде на више рачунара одједном како бисте задатке обављали на даљину. Без обзира да ли желите потпуне информације о повезаним мрежама, исправите грешке у датотекама, добијете информације о хардверским компонентама или управљате диск јединицама, све то можете да урадите преко командне линије.

Ако сте нови у коришћењу командне линије као системски администратор, онда вам могу дати подстицај да почнете. Иако постоје стотине команди, у овом посту ћу навести неке од најкориснијих које администратори система обично користе.

Како приступити командној линији у Виндовс-у?

Прво морате да знате како да приступите командној линији и да покренете команде у њој. Најлакши начин да то урадите је коришћењем команде Рун.

Притисните тастере Виндовс+Р да бисте отворили дијалог Покрени и укуцајте цмд у њега да бисте покренули командну линију. Затим можете да откуцате команде које сам поменуо у наставку и притисните тастер Ентер да бисте их извршили.

За неке команде које ометају системске датотеке и компоненте, можда ћете морати да покренете командну линију као администратор. Да бисте то урадили, једноставно потражите цмд у Виндовс пољу за претрагу и кликните десним тастером миша на апликацију командне линије и изаберите Покрени као администратор.

Сада када знате како да приступите командној линији и користите команде, хајде да видимо 15 команди Виндовс командне линије које ће вам помоћи као системском администратору.

ипцонфиг/алл

Било да треба да поправите грешке у вези или да направите удаљену везу са другим рачунарима, команда ипцонфиг/алл је ваш најбољи пријатељ. Ова команда ће приказати све вредности конфигурације мреже на једном месту. Ово укључује име хоста, ИП адресу, подразумевани мрежни пролаз, маску подмреже, мрежне карактеристике и још много тога.

  Како променити позадину закључаног екрана у оперативном систему Виндовс 11

Како користити команду ипцонфиг/алл и њене параметре

Трацерт

Ако су рачунари којима администрирате део велике мреже и повезани преко више рутера или мостова, команда трацерт може помоћи у проналажењу проблема са мрежом праћењем руте којом иде пакет. Ова команда може да покаже сваком хосту кроз које се пакети крећу док дођу до одређеног хоста. Користећи ове информације, можете пратити узрок проблема где се пакет губи.

Такође говори колико је времена потребно да се стигне до сваког хоста, тако да можете пратити и проблеме са перформансама мреже.

Како користити трацерт команду и њене параметре

ДриверКуери

Команда дриверкуери приказује комплетну листу инсталираних драјвера на вашем рачунару заједно са историјом када су инсталирани. Иако је Виндовс Девице Манагер бољи алат за решавање проблема са управљачким програмима, ова команда може помоћи када треба да пратите историју инсталације драјвера.

Како користити наредбу дриверкуери и њене параметре

СистемИнфо

Помоћу наредбе системинфо можете видети детаљне информације о вашем рачунару и ОС, као што су власник система, модел рачунара, време покретања, назив мреже, тип система и још много тога. Такође приказује основне информације о хардверу, укључујући процесор, РАМ и простор на диску.

Како користити системинфо команду и њене параметре

Поверцфг

поверцфг команда се користи за управљање опцијама напајања Виндовс-а. За разлику од уобичајених подешавања опција напајања у Виндовс-у, поверцфг вам омогућава да покренете команде које је немогуће извршити из подешавања напајања, као што су подешавања увоза/извоза или праћење времена буђења.

Како користити наредбу поверцфг и њене параметре

СФЦ/сцаннов

СФЦ (Систем Филе Цхецкер) је команда која се користи за проверу свих системских датотека и тражење грешака. Када се пронађе, команда ће аутоматски заменити датотеку новом из кеша. Иако има више параметара, најчешћи је сфц/сцаннов који једноставно покреће скенирање свих системских датотека.

  Како омогућити преглед СВГ сличица у Филе Екплорер-у у оперативном систему Виндовс 10

Како користити СФЦ команду и њене параметре

Цхкдск

Ова команда се користи за скенирање хард диска у потрази за логичким или физичким грешкама и њихово аутоматско поправљање. Међутим, морате да користите прави параметар да бисте исправили грешке. За већину корисника, команда цхкдск/р би требало да буде довољна да аутоматски пронађе и поправи грешке у систему датотека и лоше секторе.

Како користити цхкдск команду и њене параметре

Нетстат

Моћна команда за решавање проблема са мрежом која приказује и долазне и одлазне везе са вашим рачунаром заједно са типом протокола. Не само то, већ можете користити и нетстат команду да урадите гомилу других ствари користећи параметре. Можете видети табелу рутирања, број бајтова и пакета послатих/примљених, ИД процеса (ПИД), назив програма који је успоставио везу и још много тога.

Тасклист

Једноставна команда за преглед тренутно покренутих процеса на рачунару, слична картици процеса у менаџеру задатака Виндовс-а. Међутим, команда листе задатака је кориснија за даљинско гледање процеса другог рачунара. Иако имајте на уму да не приказује употребу меморије у реалном времену, за разлику од менаџера задатака.

Како користити команду листе задатака и њене параметре

ГетМац

Ако желите да видите МАЦ адресу рачунара или више рачунара повезаних преко мреже, онда је гетмац права команда. Коришћењем без параметара, приказаће МАЦ адресу тренутног уређаја. Иако можете користити параметре да видите МАЦ адресе рачунара преко мреже.

Како користити гетмац команду и њене параметре

Искључивање/с

Команда за искључивање има много параметара за даљинску контролу искључивања и поновног покретања рачунара или више рачунара. Команда схутдовн/с ће искључити тренутни рачунар након одлагања. Такође можете користити параметре попут /р или /х да поново покренете наведени рачунар или га ставите у стање хибернације.

Дефинитивно, команда коју морате знати за брзо искључивање више рачунара којима управљате.

доц

Ову команду можете користити за преглед и управљање асоцијацијама датотека на рачунару. Команда ассоц ће приказати све екстензије датотека заједно са програмима који су са њима повезани. Можете додати екстензију поред команде ассоц да бисте видели програм повезан са том екстензијом; на пример, ассоц .мп3 ће показати програм који покреће мп3 датотеке на рачунару.

  Популарна Андроид апликација за пренос садржаја Пусхбуллет долази у Виндовс

Такође можете користити параметре за даљинско промену асоцијација датотека на рачунарима.

Како користити ассоц команду и њене параметре

Робоцопи

Слично је функцији копирања/лепљења у Виндовс-у, али је изузетно прилагодљиво коришћењем параметара. Основна команда робоцопи <извор> <одредиште> <датотека> ће копирати/налепити датотеку на наведено одредиште. Можете додати параметре попут /ноцопи да бисте уклонили повезане информације или /с да бисте искључили празне поддиректорије.

Ова команда има десетине параметара који могу дати потпуну контролу над подацима који се крећу, савршени за управљање подацима између више рачунара.

Како користити наредбу робоцопи и њене параметре

Формат

Ако треба да форматирате диск без приступа функцији форматирања у оперативном систему Виндовс, форматирање је моћна команда за то. Морате да наведете ознаку волумена, а команда ће избрисати све податке на том волумену. Такође можете да конфигуришете тип система датотека, промените ознаку волумена, промените величину јединице за доделу, креирате компримовани волумен и још много тога користећи параметре.

Како користити наредбу за форматирање и њене параметре

Име хоста

Морате знати име хоста рачунара да бисте креирали удаљену везу, а команда хостнаме може вам лако рећи име било ког рачунара. Само укуцајте име хоста и командна линија ће вам одмах рећи име хоста рачунара. То је једноставна команда која чак и нема параметре, али је изузетно корисна када треба да креирате удаљене везе.

Завршетак мисли

Ово су биле командне команде за које верујем да ће неизмерно помоћи у свакодневним задацима администратора система. Ако сте заинтересовани да научите више команди, можете да проверите листу Виндовс команди од Мицрософта. Можете кликнути на било коју од команди да бисте сазнали шта ради и видели његове параметре.