16 најбољих пракси за маркетинг путем е-поште које претварају претплатнике у продају

Вођење успешних емаил маркетиншких кампања је уметност. Једноставно је, али само неколицина савлада ову форму уметности.

Е-поруке и даље доносе највећи поврат улагања. Готово је бесплатан или доступан по минималној цени маркетиншких трошкова.

Али неки е-маил хакови искусни трговци се уклапају у њихову маркетиншку контролну листу, претварајући своје кампање у алат за зарађивање новца.

У овом чланку ћемо покрити неке од најчешћих, али најбољих пракси маркетинга путем е-поште које ће вам помоћи да претплатнике претворите у купце.

Најбоље праксе за маркетинг путем е-поште

Маркетинг путем е-поште је ефикасна маркетиншка стратегија за промоцију предузећа или производа широкој публици. То је један од најприступачнијих начина дигиталног маркетинга ваших услуга.

Иако не постоје чврста правила, постоје неке стратегије и најбоље праксе које можете пратити да бисте били сигурни да је ваш маркетинг путем е-поште успешан.

Следеће стратегије и тактике могу помоћи да ваши напори за маркетинг путем е-поште буду плодоносни и успешни.

Пошаљите е-поруке добродошлице

Е-поруке добродошлице су аутоматизоване поруке е-поште које се шаљу новим претплатницима. Ови људи се претплате на вашу листу е-поште након куповине или желе да чују од вас. Савршено је време да импресионирате своје претплатнике и поставите пријатељски тон који ће вам привући жељену пажњу за ваш бренд.

Е-поруке добродошлице су најједноставнији начин да се захвалите корисницима што су се пријавили за ваше билтене е-поште. А пошто су се пријавили за ваше претплате, не можете их оставити да мирују.

Судећи по имену, е-поруке добродошлице функционишу као ледоломци и имају високу стопу отварања. Е-порука добродошлице није нужно прва е-порука коју купац добије, већ прилика да изградите дуготрајан однос са вашим производом.

Користите двоструку пријаву путем е-поште

Да ли кликнете на е-поруке за потврду претплате када их примите у пријемно сандуче? Ове е-поруке са потврдом су е-поруке са двоструком пријавом. Помажу у верификацији да ли сте заинтересовани да примате е-пошту или сте се само случајно претплатили.

Процес двоструке пријаве укључује регистрацију корисника за маркетинг путем е-поште, а затим потврђивање претплате путем посебне е-поште или одредишне странице. Додатна сагласност за потврду смањује ризик од нежељене поште и повећава интересовање корисника.

Ако желите брзо да повећате своју листу претплатника на е-пошту, можете изабрати једнократне пријаве. Међутим, ово такође отвара простор за погрешно откуцане адресе е-поште да попуне вашу листу претплатника на е-пошту. Ако се ово дешава непрекидно, немојте да вас изненаде ниже стопе конверзије е-поште и лоша испорука.

Двоструко одобрење осигурава да је претплатник заинтересован за примање е-порука и да се може претворити у купца. Због тога је стопа конверзије већа у случају двоструких пријава у поређењу са појединачним пријавама.

Избегавајте коришћење адресе е-поште без одговора

Адреса е-поште без одговора је адреса е-поште коју сте подесили на свом домену, али кључна разлика је у томе што није у стању да прима поруке. Ако клијент покуша да одговори путем е-поште без одговора, видеће поруку „није успело слање“.

  9 најбољих АПИ-ја за обогаћивање компаније доступних у 2022

Ово су е-поруке за једносмерну комуникацију у којима клијент не може да пошаље одговоре на е-поруке примљене у своје пријемно сандуче. Ове е-поруке углавном попуњавају пријемно сандуче што доводи до лошег корисничког искуства и утиче на односе са клијентима.

Корисници могу блокирати ваше е-поруке без одговора или поставити филтер који аутоматски означава вашу е-пошту као нежељену пошту. Ова негативна испоручивост је разлог зашто би предузећа требало да избегавају слање е-порука без одговора.

Испоручите е-поруке у право време

Признајмо, чак иу данашњим маркетиншким трендовима; маркетинг путем е-поште надмашује друге маркетиншке кампање у смислу повраћаја улагања.

То је једноставна маркетиншка активност, и сви су то урадили у неком тренутку. Међутим, резултати се јасно разликују у зависности од извршења. Није ограничено само на дипломе из маркетинга; чак и искусни маркетиншки стручњаци морају да исправљају грешке у маркетиншким кампањама путем е-поште.

Погледајмо типичан ток кампање е-поште:

Ако питате било ког професионалног трговца, видећете да већину свог времена проводе истражујући тему е-поште, пишући е-поруку на коју се може радити, размишљати о темама и слати е-пошту у било ком тренутку.

И то је грешка.

Маркетиншки стручњаци би требало да проводе већину свог времена на Гоогле аналитици да би проверили радно време своје публике. Тако треба да буде извршење – подржано подацима и прецизно анализирано.

Заказивање е-поште у време највећег ангажовања драстично ће побољшати метрику отворености е-поште и стопе конверзије.

Користите убедљиве теме

Смишљање сјајних тема је посао сам по себи. Они су слични ИоуТубе сличицама. Нико неће отворити ваше имејлове ако не можете да их учините вредним кликања са својим насловом.

Извор: граммарли.цом

Чак и ако сте направили најбољу е-пошту, али линија теме не приморава људе да кликну на њу, ваша е-пошта ће бити закопана у пријемно сандуче.

Неке од најбољих пракси су:

✅ Постављајте питања у наслову

✅ Нека наслови буду кратки

✅ Нека текст може да се кликне

✅ Континуирано А/Б тест линије

Последња тачка је једна од најнекоришћенијих пракси. А/Б тестирање ће пружити дубок увид у ваше стопе отварања е-поште, стопе учесталости кликова и податке за анализу шта ради за вашу публику.

Пишите занимљиве копије е-поште

Прављење имејлова је једноставно и већина нас то може. Али тешко је написати копију е-поште која се претвара.

Писање копија е-поште оптимизованих за конверзију звучи стресно за маркетиншке стручњаке без већ постављеног скупа водећих контролних листа.

Ево неколико савета за копирање које треба следити:

 • Фокусирајте се више на тему
 • Испричајте причу у својим имејловима
 • Пишите садржаје релевантне за индустрију
 • Нека ваше поруке буду директне
 • Изаберите тачне речи за свој примерак
 • Поставите тон читања
 • Водите читаоце ка вашем позиву на акцију

Ако сажети део цопивритинга у једноставну реченицу, то ће се свести на једну ствар – напишите нешто што људи желе да прочитају. То би требало да буде лични разговор један на један који је кратак, концизан и наглашава предности за читаоце.

Не купујте листе е-поште

Успешне стратегије е-поште укључују повећање листе е-поште од нуле што захтева много стрпљења и напорног рада. Куповина листа е-поште на Гоогле-у је само рачун за кредитну картицу, али они нису вредни тога.

  Како брзо претражити веб локацију користећи пречице на иПхоне-у и иПад-у

Већина људи не жели да послује са компанијама које купују листе е-поште и шаљу им е-пошту без пристанка. Ови чланови плаћене листе е-поште никада не прихватају пријем е-поште од вашег предузећа, што крши Закон о општој уредби о заштити података (ГДПР).

Као дугорочна пословна стратегија, не бисте требали бити очајни и слати е-пошту користећи изнајмљене или купљене листе. То ће утицати на вашу репутацију, а ваше е-поруке ће завршити у фасцикли за нежељену пошту.

А/Б тестирајте своје имејл кампање

Не можете се ослонити на исту врсту порука и очекивати различите резултате. Запамтите, најбоље кампање е-поште су резултат континуираног тестирања.

Започните А/Б тестирање својих кампања слањем различитих верзија е-порука истој циљаној публици. Снимите податке и анализирајте их да бисте видели која кампања има бољу конверзију.

Извођење А/Б тестирања за ваше емаил кампање је једноставно. Многи бесплатни алати за маркетинг путем е-поште нуде функције као што су А/Б тестирање, оптимизација е-поште и контролна табла за анализу података за анализу ваших праћених података.

Оптимизујте тест прегледа

Тестови прегледа е-поште вам помажу да проверите изглед ваших е-порука на различитим уређајима. У просеку, свака особа проверава своје пријемно сандуче е-поште неколико пута дневно, па је добра пракса тестирати мејлове пре него што их пошаљете.

Постоји велика шанса да е-поруке изгледају чисто на вашем уређају, али немају основну хигијену на другим системима, таблетима и популарно коришћеним паметним телефонима. Изгубићете кредибилитет ако су ваше е-поруке увек проблематичне или их примаоци не виде, а такође ћете очекивати да ваша е-пошта неће радити онако како сте очекивали.

Неколико алата за маркетинг путем е-поште који вам могу помоћи у тестовима за преглед су Хубспот, СендКс, Литмус, ГетРеспонсе, Емаил он Ацид и многи други.

Укључите позиве на акцију

ЦТА дугмад подстичу кориснике да предузму одређене радње након читања ваших е-порука. То је неопходно јер купцима треба неко да их усмери у правом смеру.

Једна од најчешћих ЦТА пракси је усмеравање корисника на страницу са ценама ако ваша компанија продаје било који производ или услугу. Још једна уобичајена радња је бацити поглед на недавно додану функцију или недавно објављен садржај.

Ево неких ствари за које можете да користите позив на акцију:

 • Тражите од купаца да прате ваше профиле на друштвеним мрежама
 • Претплатите се на бесплатне пробне верзије вашег производа
 • Искористите своје попусте
 • Довршавање радњи на чекању на вашој веб локацији

и још много тога.

Кампање е-поште и одредишне странице иду руку под руку.

Пре него што направите продају, морате неговати кориснике. Процес почиње када први пут слете на вашу веб локацију. Корисници би требало да се осећају цењено када читају садржај на страницама ваше веб странице.

Када освојите њихово поверење, они ће поделити своје адресе е-поште за вредност коју ће добити од ваших производа или услуга. Зато су одредишне странице савршено погодне за навођење корисника да се пријаве за ваш билтен, региструју се за вебинаре и натерају их да кликну на ваш позив на акцију.

Оптимизујте за мобилне уређаје

Док велики број људи проверава мејлове на рачунарима, број корисника мобилних уређаја расте из дана у дан. Ова промена тренда вас тера да учините своје е-поруке прилагодљивим тако да изгледају добро на свим уређајима.

  Како искључити мобилне податке на иПхоне-у или иПад-у

Многи алати за маркетинг путем е-поште пружају опције за преглед одзива порука. Осим тога, ево неколико ствари које треба да пратите да бисте били сигурни да су ваше е-поруке оптимизоване за мобилне телефоне.

1. Користите слике мале величине како би се брже учитавале.

2. Оставите довољно простора око дугмади.

3. Нека садржај буде кратак и прецизан.

4. Централно поравнате позиве на акцију као што су дугмад и везе.

5. Тестирајте мејлове на великом броју мобилних уређаја пре него што их пошаљете.

Користите сегментацију публике

Чак и ако имате дугачку листу претплатника на е-пошту, прави потенцијал се може постићи након што се својим садржајем, вестима, понудама и попустима пружи вредност циљаној публици.

Често трговци користе исту е-пошту за све претплатнике и постављају висока очекивања. Да бисте оптимизовали конверзије путем е-поште, потребно је да сегментирате своју публику на основу њихових свиђања и претходних куповина.

Да бисте сегментирали своју публику, можете да пошаљете формуларе за анкете и на основу њихових одговора можете лако да идентификујете за који садржај ће бити заинтересовани.

Очистите неактивне адресе е-поште са своје листе

Чишћење е-поште или чишћење е-поште је процес редовног чишћења ваше листе е-поште и уклањања неангажованих претплатника. Осигурава ефикаснију интеракцију са претплатницима којима можете пласирати свој производ.

Чишћење листе претплатника е-поште има много предности. На пример, помаже вам да побољшате стопу ангажовања и отвореност е-поште и изградите боље односе са клијентима. Пошто су ово заинтересовани претплатници, то аутоматски повећава стопе конверзије и смањује стопе одјаве.

Да бисте уклонили незаинтересоване претплатнике, можете користити процес двоструке пријаве, уклањање одбијених адреса е-поште, додавање дугмета за одјаву, уклањање дупликата е-поште и тако даље. Покретање анкете за повратне информације претплатника је такође добра идеја да уклоните нагађања и питате претплатнике да ли желе да примају ваше имејлове.

Маркетери третирају емаил маркетинг као супротност друштвеним медијима. Ако имате два различита тима који управљају овим маркетиншким каналима, они ће провести више времена радећи исте ствари.

На пример, различити маркетиншки тимови креирају календаре друштвених медија и календаре маркетинга путем е-поште. Уместо тога, можете имати интегрисане друштвене мреже и календар кампања путем е-поште који се међусобно допуњују. Рецимо интеракцију са клијентима на друштвеним мрежама током празника и викенда када нико не проверава њихову е-пошту.

Можете чак покушати да промовишете профиле ваше компаније на друштвеним мрежама путем е-поште и охрабрите људе да се претплате на е-пошту са сајтова друштвених мрежа.

Обезбедите опцију лаког отказивања претплате

Иако знамо да сви мрзе да изгубе своје претплатнике и не желе да додају дугме за одјаву ако су имали избора. Међутим, закон о борби против нежељене поште налаже да свака е-пошта садржи везу за одјаву.

Додавање дугмета за одјаву у ваше е-поруке је корисније од популарног веровања да га прескачете. Ако не додате дугме за одјаву, ваши клијенти би вас могли означити као нежељену пошту због фрустрације. Боље је стићи у пријемно сандуче него директно у фасциклу за нежељену пошту.

У ствари, додавање везе за одјаву пружа увид у интеракцију корисника. На пример, говори вам тачно коју врсту порука ваши примаоци не воле и не желе да примају сличне е-поруке. Ова повратна информација вас информише како да прилагодите своју стратегију тако да најбоље одговара потребама ваше публике.

Окончање

Дакле, у овом чланку смо укратко разговарали о неким од најбољих пракси које треба да примените за конверзију претплатника у продају.

Испробавање ових трикова и савета помоћи ће вам да пређете дуг пут и да ваше маркетиншке кампање путем е-поште буду успешне.

Желите да истражите више о темама маркетинга путем е-поште? Погледајте наш детаљни водич за персонализацију маркетинга путем е-поште који ће вам помоћи да остварите веће стопе учесталости кликова.