18 највећих претњи сајбер безбедности о којима треба да знате

Сајбер безбедност је све већа област забринутости за предузећа и организације свих облика и величина широм света.

Како технологија еволуира и напредује, сајбер криминалци проналазе нове алате и софистициране технике за пробијање безбедносне мреже – чинећи безбедност података и заштиту мреже главним изазовом за организације.

У последњој деценији, посебно у последњих неколико година, дошло је до значајног пораста сајбер напада, како извештава СЗО и Интерпол—пре свега због удаљеног радног окружења и безбедносних ризика и изазова које то подразумева.

Нећете веровати, али статистика говори о томе 2.200 напада на сајбер безбедност дешавају свакодневно, са сајбер-нападом у просеку сваких 39 секунди. То значи да се дешава сајбер напад и пробија мрежу компаније док говоримо.

Иако потпуно елиминисање сајбер-напада из домена сајбер безбедности није могуће — разумевање и идентификација различитих типова сајбер напада и предузимање проактивних мера за њихово спречавање је један од суштинских корака и од највеће важности за предузећа данас.

Због тога сам у овом чланку навео највеће претње сајбер безбедности које треба да знате и њихове превентивне алате. Али пре него што пређемо на суштину, хајде да разумемо зашто су сајбер напади главна претња глобалним предузећима и предузећима.

Како сајбер претње ометају предузећа и организације?

Примарни циљ напада на сајбер безбедност је приступ мрежи компаније или рачунарском систему на неовлашћен начин да се украду, измене, униште или разоткрију његове осетљиве и поверљиве информације.

Дакле, када сајбер криминалац или хакер изврши сајбер напад, то резултира потпуним губитком података, прекидом, кршењем података или манипулацијом – због чега организације трпе велике финансијске губитке, штету репутацији и неповерење купаца.

Огромни дивови као Дропбок, Убер, Твилиои Револут искусили сајбер нападе у овом или оном облику – трпећи последице крађе идентитета и великих повреда података. На пример, у септембру 2022. године, повреда података о сајбер безбедности и напад социјалног инжењеринга разоткрили су податке о 50.000 Револут-ових клијената, укључујући њихове адресе, имена, адресе е-поште и делимичне податке о платним картицама.

Међутим, важно је напоменути да ови сајбер напади не циљају само веће рибе у мору; односно компаније вредне милијарде долара, али мала и средња предузећа (СМБ) су подједнако у опасности од напада на сајбер безбедност — посебно због мање безбедносних мера.

У ствари, према Веризонов извештај о истрагама кршења података за 2021. (ДБИР)2021. године, 1 од 5 жртава кршења података била је мала и средња предузећа – са средњим трошковима губитака од 21.659 долара.

Иако ови сајбер напади чине да предузећа претрпе значајан губитак репутације, трошкови њихове штете расту како напади постају софистициранији. Стручњаци предвиђају да ће трошкови сајбер криминала достићи 10,5 билиона долара до 2025годишње расте за 15% у наредних пет година.

Са овако озбиљном ситуацијом, учење о мучним статистикама о сајбер-безбедности, неговање културе сајбер безбедности, промовисање обуке и свести о сајбер безбедности, и предузимање превентивних корака на сваком нивоу и позицији, кључно је за предузећа – почевши од сазнања о најчешћим и највећим ризицима сајбер безбедности.

Дакле, хајде да заронимо директно у листу.

Злонамерних програма

Такође се назива злонамерни софтвер, малвер је једна од највећих претњи сајбер безбедности. Злонамерни софтвер продире у мрежу компаније преко злонамерног софтвера као што су вируси, рансомваре, црви, ботови, криптојацкинг, тројанци и рекламни софтвер – да би оштетио податке сервера, уништио податке или украо поверљиве информације.

То је једна од највећих претњи због различитих средстава или софтвера које злонамерни софтвер користи за хаковање система или пробијање мреже кроз рањивости. Често долази у облику нежељене е-поште, злонамерних преузимања или повезивања са другим зараженим уређајима или машинама.

Један од најновијих примера напада малвера био је Емотет тројан, који се појавио око 2014. и престао 2021. Овај веома софистицирани напад је испоручен као ажурирање за Виндовс, инструкције корисницима да га приоритетно инсталирају. Хакери су користили фазне е-поруке које су садржавале злонамерне и макро-омогућене везе или прилоге да их шире.

Постоји више начина за спречавање напада малвера, укључујући инсталирање антивирусног и анти-малвер софтвера, заштитне зидове, редовно ажурирање прегледача и оперативних система, избегавање кликања на сумњиве везе итд. Ако тражите софтвер за уклањање малвера,

Ја бих лично препоручио да се одлучите за Услуга уклањања малвера бајтовакоји врши ригорозну анализу претњи на вашем систему и обезбеђује трајно уклањање претњи – омогућавајући континуирану продуктивност на радном месту.

Такође прочитајте: Како уклонити злонамерни софтвер са рачунара (Виндовс и мацОС)?

Пецање

„Пецање“ је истакнути сајбер напад који је врста напада социјалног инжењеринга 90% свих организација кршења података.

У пхисхинг нападу, нападач се представља као поуздани ентитет или ауторитет и користи тактику друштвеног инжењеринга за слање лажних е-порука, СМС-ова, налога друштвених медија и телефона и подстиче кориснике да кликну на злонамерне везе или унесу осетљиве детаље који покрећу злонамерна преузимања или податке компромис.

На пример, тхе Крелан банка из Белгије био жртва фишинг напада пословне е-поште (БЕЦ) где је нападач компромитовао налог е-поште вишег извршног директора и наложио запосленима банке да пребаце новац на банковни рачун који је у власништву и под контролом нападача. Ова превара је довела до губитка око 75,8 милиона долара.

Дакле, коришћење вишефакторске аутентикације (МФА), коришћење јаких безбедносних пролаза е-поште, унакрсна провера е-поште и адреса е-поште пошиљаоца и коришћење алата као што су Аванан-ов софтвер против фишинга је кључно да бисте избегли да постанете жртва пхисхинг сајбер-безбедносног напада.

Рансомваре

Рансомваре је још једна најчешћа и најистакнутија претња сајбер безбедности која укључује шифровање или крађу поверљивих података организације и тражење откупнине заузврат – што га такође чини уносним и скупим сајбер нападом.

Многи стручњаци за безбедност називају 2020. „годином рансомваре-а“, са а пораст од 148% у пандемији ЦОВИД-19.

У мају 2021, Бреннтаг, северноамерички дистрибутер хемикалија, изгубио огромних 150 ГБ података због напада на рансомваре који је ДаркСиде банда применила на компанију. Нападач је тражио 7,5 милиона долара у замену за откуп, али је компанија успела да преговара о томе за 4,4 милиона долара — које је компанија платила банди како би их спречила да објаве компромитоване податке.

Стога, редовно правите резервне копије, омогућавајући снажну безбедносну заштиту крајњих тачака и инсталирајући поуздан софтвер против рансомвера, нпр. ЗонеАлармсу од суштинског значаја за спречавање рансомваре-а и великих финансијских губитака.

Напади на ланац снабдевања

Напад на ланац снабдевања је напад на сајбер безбедност који циља на добављаче трећих страна од поверења организације који нуде софтвер, хардвер и друге услуге кључне за ланац снабдевања организације.

Овај напад искоришћава поверење између компаније и њених независних добављача и добављача; стога, за компанију је провера и истрага њених трећих страна од највеће важности.

Нападачи у ланцу набавке софтвера убризгавају злонамерни код у апликацију компаније да би заразили њене кориснике или приступили осетљивим информацијама. У исто време, нападачи у ланцу снабдевања хардвером компромитују физичке компоненте апликације за исту сврху — уништавајући поверење и репутацију компаније.

Један од најновијих инцидената напада на ланац снабдевања је Напад СоларВиндс Орион 2020. Напади су продрли у окружење за развој софтвера СоларВиндс-а како би уградили злонамерне кодове у ажурирања Орион платформе. Ово је довело до тога да је преко 18.000 организација инсталирало бацкдоор у своје мреже и системе путем редовних ажурирања софтвера, у овом случају Сунбурст ажурирања — омогућавајући нападачима да добију приступ поверљивим информацијама од неколико глобалних приватних компанија и владиних агенција.

Овај напад можете спречити тако што ћете обезбедити сигурност софтвера, правилно управљање закрпама и коришћењем алата као што су Безбедност ланца снабдевања софтвера АкуаСец целог животног циклуса решење које обезбеђује везе вашег ланца снабдевања ради одржавања интегритета кода и минимизирања површине напада.

Напади нултог дана

Напад нултог дана се дешава када хакер успе да искористи рупу или рањивост пре него што програмери пронађу решење. То је када компанија идентификује рањивости софтвера. Ипак, не постоји тренутна поправка или постоји „нула дана“ да се то поправи – пружајући хакерима корист да одмах искористе пропусте.

2020. популарна платформа за видео конференције Зоом је претрпео напад рањивости нултог дана који је дозволио хакерима да даљински приступе рачунарима корисника ако су радили на Виндовс 7 и старијим верзијама. Хакер би могао у потпуности да преузме рачунар и приступи његовим датотекама ако је циљна жртва био администратор.

Поуздан, добро комунициран процес управљања закрпама и план реаговања на инциденте могу вам помоћи да избегнете нападе нултог дана. Поред тога, коришћењем софтвера за превенцију напада нултог дана као што је Опават-ово решење за превенцију нултог дана такође је корисно да се обезбеди висока безбедност е-поште.

Напади човека у средини

Као што име сугерише, у нападу човека у средини, нападач улази између комуникације између две стране, отимајући сесију између хоста и клијента.

Такође се називају прислушкивањем, МИТМ напади укључују нападач који прекида комуникацију клијент-сервер и ствара нову линију комуникације за крађу личних података и банкарских информација, манипулисање корисницима да предузму одређене радње, покретање трансфера средстава и још много тога.

Популаран пример МИТМ напада је када је Леново 2014. дистрибуирао рачунаре са Суперфисх Висуал адвером – омогућавајући нападачима да креирају и постављају огласе на шифрованим веб локацијама, мењају ССЛ сајта и додају сопствени. Ово је омогућило хакерима да виде веб активности корисника и акредитиве за пријаву када су прегледали Цхроме или Интернет Екплорер.

Коришћење шифровања података и уређаја, инсталирање ВПН-ова, имплементација вишефакторске аутентификације и инсталирање поузданих безбедносних решења апликација, као што су Импервин заштитни зид за веб апликацијекључни су за спречавање МИТМ напада.

ДДоС напади

Напад дистрибуираног ускраћивања услуге (ДДоС) преплављује веб сервер ботовима и интернет саобраћајем, реметећи нормално искуство саобраћаја на веб локацији, перформансе и време непрекидног рада.

Много небитног саобраћаја ка циљној веб локацији троши њене ресурсе, што отежава руковање или пружа добро искуство циљним корисницима, што доводи до застоја сервера и чини веб локацију недоступном за интернет.

Дакле, успешан ДДоС напад може у великој мери утицати на репутацију и кредибилитет предузећа на мрежи. ДДоС напади су у значајном порасту од 2020., а статистике сугеришу да је 2021. повећање од 67%. у ДДоС нападима са откупнином.

У фебруару 2020. Амазон Веб Сервицес је погођен масивним ДДоС нападомциљајући неидентификованог АВС клијента који користи ЦЛДАП рефлексија техника која се ослања на ЦЛДАП сервере трећих страна и појачава захтеве за подацима који се шаљу на ИП адресу циља за 56 до 70 пута.

Спровођење процене ризика, коришћење заштитних зидова и решења за диференцијацију саобраћаја и инсталирање услуга као што су Цлоудфларе мрежне услуге може значајно да спречи шансе за злонамерне ДДоС нападе.

СКЛ Ињецтион

СКЛ или ињекција језика структурираних упита (СКЛ) се дешава када нападач манипулише стандардним СКЛ упитом или наредбом на веб локацији или апликацији вођеној базом података. Хакер убацује злонамерне кодове у СКЛ упите, омогућавајући им да прегледају, уређују, бришу или манипулишу критичним информацијама базе података.

Хакери са седиштем у Мајамију користили су СКЛ ињекцију да инфилтрирају корпоративне системе у неколико организација, првенствено у Малопродајни ланац 7-Елевенуспешно укравши 130 милиона бројева кредитних картица.

Користећи системе за откривање упада и алате као што су МанагеЕнгине-ов ЕвентЛог Анализер може помоћи да се ублажи и избегне СКЛ ињекција од компромитовања базе података апликација ваше компаније.

КССС

Напади са скриптовањем на више локација (КССС) подразумевају да нападач убацује злонамерни и неовлашћени код унутар легитимне веб локације.

Овај код се затим покреће као заражена скрипта на корисниковом веб претраживачу – омогућавајући хакеру да се лажно представља као корисник или украде његове поверљиве информације, као што су банкарски детаљи, акредитиви за пријаву итд.

Можете спречити КССС нападе тако што ћете кодирати податке на излазу, филтрирати улаз по доласку и користити одговарајућа заглавља одговора. Штавише, можете чак открити и ублажити СКЛ ињекцију помоћу МанагеЕнгине-а ЕвентЛог Анализер ради спречавања неовлашћеног приступа подацима и бочног померања.

Напади засновани на лозинки

У нападима заснованим на лозинки, нападач хакује лозинку корисника користећи алате и програме за разбијање лозинки као што су Хасхцат и Аирцрацк. Напад заснован на лозинки може се разликовати у више типова, као што су напади грубом силом, напади помоћу келогера и напади из речника.

Нападач користи приступ покушаја и грешке да погоди корисничке акредитиве за пријаву и хакује њихове налоге у нападу грубе силе. У исто време, речник напад користи уобичајене речи да погоди корисничке лозинке, посебно када су слабе и превише лаке за погађање.

Кеилоггер је напад малвера који користи притиске на тастере које корисник користи за унос информација као што су лозинке, детаљи о кредитној картици и други осетљиви подаци на својим рачунарским системима.

Осим што користите јаке лозинке и редовно их ажурирате, користите безбедна решења за управљање, нпр ИПБан Пропомоћи ће вам да елиминишете хакере и пријаву грубом силом и обезбедите сигурност пријављивања.

Прислушкивање

Напад прислушкивања је чин пресретања информација између две стране ради приступа осетљивим подацима и информација за слушање, снимање или пресретање података.

Такође познато као њушкање или лажирање, прислушкивање се може применити на вербалну комуникацију, као што су текстуалне поруке, е-пошта, пренос факсова, видео конференције и други подаци који се преносе преко мреже.

Овај напад може проузроковати да жртве пате кроз крађу идентитета, финансијски губитак, оштећење репутације, компромитоване податке, понижење и још много тога.
Можете спречити ризике од прислушкивања коришћењем јаких решења за аутентификацију и шифровање, као што су Шифровање следеће генерације са НордВПН-омширење свести о сајбер безбедности и обезбеђивање физичке безбедности.

ИоТ напади

Пораст радних окружења за рад од куће или на даљину повећао се од пандемије, као и напади на паметне уређаје и Интернет ствари (ИоТ). ИоТ напади су значајно ескалирали на 1,51 милијарди од јануара до јуна 2021.

Ови напади циљају на мреже и уређаје засноване на ИоТ-у, као што су сигурносне камере или паметни термостати – да би стекли контролу над уређајем или украли податке.

У јулу 2015. хакери су извршили а Јееп хацк и преузео контролу над Јееп СУУ користећи његову ЦАН магистралу и искоришћавајући рањивост ажурирања фирмвера – омогућавајући им да контролишу брзину возила и друге радње.

Морате користити решења попут ИоТ безбедносна решења за предузећа, индустрију и здравствену заштиту од Цхецк Поинт-а како би се спречили ИоТ сајбер напади.

Напади засновани на облаку

Рањивости у облаку су у огромном порасту, повећање за 150% у последњих пет година. Ови напади циљају на платформе услуга засноване на облаку, као што су складиштење у облаку, рачунарство у облаку и СааС и ПааС модели.

Ови напади чине да организације трпе озбиљне последице, укључујући губитак података, излагање података, неовлашћени приступ осетљивим информацијама и прекид услуга.

У јулу 2021. Кесаиа је доживела напад рансомваре-а у ланцу снабдевања заснован на облаку на својим алатима за даљинско надгледање и безбедност периметра мреже—обезбеђујући хакерима административну контролу над својим услугама како би заразили мреже добављача услуга и корисника.

Да бисте спречили такве опасности, можете да обезбедите безбедност у облаку тако што ћете изабрати Орца, ан Сигурносна платформа у облаку вођена вештачком интелигенцијом да елиминишемо ризике од облака.

Цриптојацкинг

Сајбер напад на криптовалуте подразумева да нападач отима туђи радни или кућни рачунар ради рударења криптовалуте, попут биткоина. Хакери могу приступити уређају жртве тако што ће га заразити злонамерним онлајн огласима или слати искачуће прозоре или е-поруке које се састоје од злонамерних веза.

Нападе криптоџацкинга можете спречити ажурирањем софтвера, инсталирањем блокатора огласа или блокатора криптоџацкинга, нпр. Ацронисов софтверски блокатор криптојацкинга, који блокира претње на вашем рачунарском уређају. Ацронис такође пружа и друге услуге сајбер заштите.

ДоС напади

Напад ускраћивања услуге (ДоС) преплављује циљану мрежу лажним захтевима — преплављује сервер, омета његове операције и чини га недоступним корисницима намењеним.

Иако може изгледати слично ДДоС нападима, они се разликују по свом пореклу. Док ДДоС напади потичу из више система, нападачи покрећу ДоС нападе из једног система.

Панда Сецурити је 2018. године најавио ширење криптојацкинг скриптепознат као „ВаннаМине“, за рударење криптовалуте Монеро која је заразила неколико мрежа компанија високог профила.

Можете спречити ДоС нападе користећи мреже за испоруку садржаја (ЦДН), блокирање ИП-а, ограничавање брзине и инсталирање решења као што су Радваре-ова превенција ДДоС напада услуге.

Рупа за заливање

Напад залива је сајбер напад који циља групу корисника или организацију тако што инфицира веб странице или веб странице које обично посећују.

Баш као што животињски предатори вребају и чекају око појила како би напали свој плен, сајбер-криминалци вребају на уобичајеним или ниским веб-сајтовима, чекајући прилику да заразе те веб-сајтове, чиме инфицирају веб-сајтове жртава које посећују нише веб-сајтове.

2015. кинеска хакерска група учинио Форбс жртвом напада из водене рупе— искоришћавање рањивости нултог дана у Адобе Фласх Плаиер-у и Интернет Екплорер-у да би се приказале заражене верзије Форбсове функције „Мисао дана“ — омогућавајући нападачима да заразе рањиве кориснике и уређаје који посећују Форбсову веб локацију.

Многа средња и мала предузећа се ослањају на Фортинет-ова иновативна решења за сајбер безбедност да заштите своје мреже од критичних сајбер напада, као што су заливање.

Дриве-би напади

Напад преузимања путем вожње или напад путем вожње односи се на злонамерне кодове или скрипте који покрећу ненамерно преузимање злонамерног програма на уређај корисника без његовог знања или изричите дозволе.

Кључно је уклонити застарели софтвер, одржавати веб странице и оперативне системе ажурним, користити јаке и сложене лозинке за администраторске налоге и искористити Фортинет решења за сајбер безбедност како би се осигурала сигурност мреже и апликација и спречили ризици од напада „дриве-би“.

Тројански коњ

Вирус тројанског коња је злонамерни злонамерни софтвер који се прерушава у легитимне програме или софтвер, али када га инсталира корисник може довести до манипулације подацима и компромиса.

Они користе тактику друштвеног инжењеринга како би натерали корисника да предузме одређене радње—покрећући преузимање и инсталирање злонамерног софтвера на њихове уређаје.

Антивирусни софтвер попут Спибот може помоћи да се обезбеди заштита од злонамерног софтвера од других сајбер претњи.

Закључак

Неколико великих предузећа и малих предузећа суочавају се са све већим ризицима развоја сајбер напада и онлајн претњи – угрожавајући финансије, продају, репутацију и кредибилитет предузећа.

Са таквим низом претњи по сајбер безбедности које се задржавају широм веба, критичне мере сајбер безбедности су од суштинског значаја за предузећа да држе сајбер криминалце на одстојању и обезбеде доследно пословање.

Дакле, обавезно искористите предности овог чланка који наводи уобичајене ризике сајбер безбедности и како их можете избећи.

Следеће, сада када знате за опасности, време је да се припремите са овим алатима за симулацију сајбер напада како бисте побољшали безбедност.

  Водич за почетнике за Гоогле слајдове