18 података о запосленима и статистика за разумевање трендова запошљавања (2023)

Обрасци запослених пре ЦОВИД-а били су окарактерисани великим нагласком на личном раду, при чему су конвенционалне пословне зграде деловале као доминантно радно окружење. Норма је била дуго радно време, значајна путовања на посао и мало могућности за рад на даљину. Стабилност посла је углавном била конзистентна, а иницијативе за добробит запослених су биле у порасту.

Након ЦОВИД-а, дошло је до значајне промене у обрасцима особља. Са нагласком на флексибилности и равнотежи између пословног и приватног живота, запошљавање на даљину постало је све чешће. Контакти лицем у лице су замењени виртуелном комуникацијом помоћу алата као што су Зоом и Слацк. Компаније су усвојиле хибридне радне аранжмане, дајући запосленима могућност рада у канцеларији или од куће.

Током пандемије, сигурност посла је постала мање сигурна, а многи људи су искусили одсуство и отпуштања. Већи фокус на ментално здравље и добробит запослених резултирао је већим ресурсима и програмима подршке.

Поред тога, економија концерата је расла јер је све више људи бирало рад по уговору и слободни рад уместо редовног запослења. Убрзање аутоматизације и дигитализације промениле су обавезе запошљавања и захтевале усавршавање. Иницијативе које се баве структурним диспаритетима на радном месту, као што су различитост, једнакост и инклузија, стекле су популарност.

Уопштено говорећи, у ери након ЦОВИД-а дошло је до промене у култури рада која је ставила нагласак на прилагодљивост, технологију и добробит запослених.

Ево неколико статистичких података који покривају различите аспекте односа запослених на њиховом радном месту.

Глобална стопа ангажовања запослених

Убрзо након што је вирус ЦОВИД-19 ударио 2020. године, канцеларије су морале да пребаце свој ток посла у режим рада од куће (ВФХ). Дигитална инфраструктура није била тако напредна као сада 2023. године, пошто су различити софтвери за подешавање е-канцеларије и алати за рад од куће тек почели да улазе на тржиште. Неколико чланова радне снаге било је ново у оваквом начину рада, што је резултирало великим отуђењем запослених од своје компаније. Недостатак личних интеракција резултирао је смањеном стопом ангажовања запослених.

Позивајући се на извештај, Повећана је ангажованост запослених још једном, достигавши рекордну вредност од око 23%, након пада у 2020. због пандемије. Ово указује да се више запослених осећало ангажовано на свом послу и да је имало осећај припадности свом тиму, шефу и компанији. То је охрабрујуће за раст глобалног БДП-а и продуктивности.

Стопа флуктуације запослених

Стопа промета значајно варира у различитим секторима. ХР професионалци (14,5%) мигрирају много више него административни радници (7,8%). Према статистици, за америчке индустрије са натпросечне стопе флуктуације запосленихсектор професионалних услуга (ИТ и пословни консалтинг) има највећи проценат промета од 13,4%, а прате га технолошки медији и забава.

С друге стране, стопа промета у државним областима, грађевинарству, некретнинама и сл. је много нижа од чак и просечне цифре за све делатности, која износи 10,6%.

Један од главних разлога за ову разлику је тај што запослени у државном сектору примају веће плате. Просечне недељне зараде за изградњу, производњу и транспорт су 1350, 1250 и 950 долара, респективно. С друге стране, 500-600 долара је груби распон за исплате особља у индустрији забаве.

Гендер Паи Гап

Тхе разлика између платне скале мушкараца и жена је тема дискусије деценијама. Статистике откривају да су 2022. године раднице биле плаћене 82 цента у поређењу са њиховим мушким колегама који су зарађивали долар у Сједињеним Државама, што је буквално упоредиво са женама које су зарађивале 80 центи по долару који су примали мушкарци почетком 2000-их. Наравно, стопа по којој се разлика у платама полова смањује прилично је спора.

  Како ставити више слика у један пост на Инстаграму

Објашњење за тако ниске плате је усмерено на родитељство и његове ефекте на посвећеност. Жена у старосној групи од 25 до 33 године ће за своју фирму полагати више сати од жене истих година која је мајка. Ово очигледно утиче на платни списак.

С друге стране, очеви ће имати тенденцију да раде дуже од неожењених мушкараца. Повећање породичних обавеза и трошкова је јасан знак овог контраста. Дакле, родитељство у великој мери проширује ову неједнаку плату која се даје за оба пола.

Алати попут бенцхмаркинга плата могу помоћи да се у овај систем унесе мало реализма јер се вреднује вредност описа посла, уједначавајући терен.

Задовољство послом

Једна веома важна метрика за коју се данас испоставља да је од највећег приоритета је задовољство послом. Са вишеструким каријерама и могућностима, запослени траже радна места на којима добијају максимално поштовање, оцене и погодности за пружање услуга. Слично томе, компаније такође контролишу ово како би избегле губитак талента.

Према анкети, 67% запослених у САД ужива у раду око својих колега, а 62% се савршено уклапа са својим менаџерима. Већина старијих и добро плаћених запослених проналази достојанство док раде у фирми, а 44% се слаже да се у њиховој компанији нуди довољно могућности.

Међутим, део радника са нижим примањима верује да нису подвргнути довољним надокнадама и накнадама. Тамни и азијски грађани САД-а доживљавају дискриминацију на свом радном месту, а самим тим и мање унапређења и повећања плата.

Старосна дистрибуција у радној снази

Америчку радну снагу чине 35% миленијалаца, што је највиша старосна група запослених коју чине компаније. Генерација Кс је друга на овом подијуму за групу са највећим бројем запослених, са 53 милиона радника.

Ген-З има најмањи број људи који раде у канцеларијама и процењује се да је око 3 милиона.

Некада доминирајући бејби бумери већ су у категорији смањења пошто све више запослених у тој категорији наставља да се пензионише. Обећавајући обим образовања и могућности запошљавања привлаче неколико нових талената у Сједињене Државе. Због тако велике имиграције, миленијалци имају тенденцију да буду лидери у погледу најнасељеније старосне групе.

Просечно радно време

Стандардна радна недеља у Сједињеним Државама, као иу свакој другој великој економији, је од понедељка ујутру до петка увече.

Из овог графикона радног времена у односу на месец, јасно можемо да пазимо на радно време у одређеном месецу у периоду од 2021. до 2023. године. 34,6 сати је било оно што је просечна особа дала својој фирми у августу 21. у САД. Цифра је скоро слична за сваки месец који је уследио до августа 23. године.

Овде је важно напоменути да радно време у великој мери зависи од врсте посла. Физички захтевнији посао као што је рударство или рад у фабрици захтевају радне смене од око 45 сати недељно. У току једног месеца, америчка радна снага ради око 3,9 милијарди сати укупно, према Статиста.

Примања запослених

Компензације као здравствено осигурање покривеност запосленог заједно са његовом породицом је од изузетног значаја за сваку реномирану организацију. Укупно, близу 70% послодаваца обезбеђује осигурање за своје раднике.

Графикон испод визуелно представља сву горе објашњену статистику.

Североисточни део САД има најнижу стопу приступа елементима бенефиција запослених. Скоро 74% запослених у приватној индустрији има привилегију на медицинске бенефиције у Пацифику. Запад, Средњи запад и планине су најближи Пацифику, који је у овом извештају јасни победник.

Обука и развој запослених

Подразумева се да су програми учења и развоја које за запослене организују разне компаније у порасту од 2010-их. Овај свет се брзо мења, као и технологије и вештине управљања.

Да би остале релевантне и осигурале добро место међу све већим бројем конкурената, америчке организације улажу велика средства у усавршавање и преквалификацију своје радне снаге. Запослени су покретачка снага сваке институције, тако да је брига за њихов раст апсолутно неопходна кроз обуку запослених.

  Најбољи нови паметни телефони примећени на ИФА 2023

Тхе улагања МНК по запосленом у Л&Д дивизијама је очигледно биковски. Просечна цена је негде између 1200-1300 америчких долара од 2013. године. Због очигледних разлога за смањење трошкова, 2020. је година у којој је потрошено најмање новца у поређењу са суседима. Ствари су поново ескалирале 2021.

Флексибилни радни аранжмани

Још од избијања пандемије 2020. године, мање-више свака технолошка компанија је прибегла начину рада од куће. Толико да су запослени захтевни послови који им дају могућност да бар једном недељно раде из сопствене куће. У а анкета спроведено у САД, скоро 58% гласача се определило за ВФХ 1 дан у недељи.

35% је гласало за опцију која им омогућава да обављају канцеларијски посао код куће током целе недеље. Не само бели овратници, већ и запослени у плавим овратницима захтевали су ВФХ. Међу 92 милиона људи, 35% жели да присуствује канцеларији од куће са пуним радним временом, док су неки то тражили на пола радног времена.

Очигледно, флексибилан рад омогућава интересовање огромног броја особља у овој постпандемијској ери, јер настоји да буде решење за преко потребног захтева равнотеже између посла и приватног живота.

Стопа незапослености

Као што смо већ видели, ЦОВИД-19 је обележио свој утицај на неколико параметара. Није поштеђена ни стопа незапослености. Масовно затварање компанија и канцеларија за последицу има огроман пораст незапослености. Штавише, организације су почеле да отпуштају огроман број запослених у сврху смањења трошкова. Ова стопа је једнака укупном уделу радне снаге у региону који тренутно не ради и тражи прилике за посао.

Оштар скок у дијаграму изнад показује колико је озбиљна била стопа незапослености 2020. Али према Статиста2021. и 2022. године пао је на 5,77% у САД. Записи се дају од 2002. године па надаље ради боље процене и јасноће.

Трајање тражења посла

Тхе Амерички биро за статистику рада објавио графикон који означава проценат запослених незапослених 27 недеља или дуже од укупне масе незапослених.

У 2009., 2010. и 2011. години, проценат је порастао на скоро 50% у Сједињеним Државама. Такав сличан скок примећен је 2021. године, што је вероватно последица глобалне рецесије после пандемије. Од августа 2023. тај проценат износи 20,3%.

Емплоиее Бурноут

Изгарање запослених је стварно! Најчешћа идеја која се јавља у вези са овим је да је изгарање последица претераног рада запосленог и да доводи до ниског морала запослених. Ово је очигледно главни разлог, али стварни проблем је дубоко укорењен. Услови рада, третман на радном месту и подршка менаџера – све то доприноси менталном здрављу особља.

Ако је запослени добро третиран, поштован, признат и награђен, он/она се осећа укљученим у организацију. Ово, заузврат, укључује дугме мотивације, па се исцрпљеност једва увлачи у слику. У многим случајевима, лоше управљање на највишем нивоу администрације доводи до домино ефекта фрустрација низ лествице.

Недостатак информација менаџерима наставља да прати на нивоу запослених, што изазива све више и више сагоревања. У ствари, скоро 65% запослених често пате од сагоревања током њиховог радног времена.

Разноликост у лидерству

Равноправност полова је у порасту, јер се види да све више жена представљају више административне и управљачке улоге у организацији. Број је нарастао на 21% у 2021. години, при чему се 90% компанија састоји од најмање једне жене на највишим позицијама. Жене више нису ограничене на ХР улоге; у ствари, лидерске улоге као што су ЦЕО, ЦФО и ЦМО се додељују женама кандидатима.

Скоро 26% извршних директора су жене, што је било само 15% у 2019. Афрички и АСЕАН континенти имају највећи проценат жена на високим руководећим позицијама, са 39% и 38%, респективно. Према Мерцеровом извештају, руководиоци и виши менаџери имају најмањи проценат жена, при чему се број све више повећава на лествици.

Одређивање приоритета у раду

У вези са „Стање рада 2023.“ извештава, 70% запослених сматра да њихови руководиоци не могу да пруже бољу јасноћу о пословима које треба да обављају. Запослени данас захтевају више сарадње него веће плате. Особље треба да даје приоритет свом раду, али заједнички захтев је да се подигне стандард рада, јер лоша расподела посла и неусаглашеност лидера са својим предложеним циљевима ремете мотивацију особља.

  Нвидиа каже да ће АИ убити кодирање, али ево 5 разлога зашто је то погрешно

Неефикасна сарадња доводи до тога да радна снага губи интересовање за свој посао. 75% узбудљивих чланова особља очекује виши ниво сарадње међу члановима тима. Они желе да њихов допринос буде добродошао у пројекту.

Проблеми аутоматизације послова

Вештачка интелигенција је један од најважнијих изума 21. века јер технологија иде корак више! Док АИ скраћује све више послова које обављају људи, ризик који доноси за садашње и будуће запослене је огроман.

Од послова уноса података, писања садржаја, прављења веб локација и приказивања огласа до софтвера за отклањање грешака – АИ је аутоматизовала процесе већине ових процеса. Дакле, потреба за људском интервенцијом постаје све мања до занемарљива.

Скоро 24% Радна снага се плаши да ће им АИ појести посао. Маркетиншки домени (51%) и домени логистике (46%) показују се као најнапетија одељења.

Док млађи радници и радници у боји прихватају употребу вештачке интелигенције од стране људских ресурса, већина запослених (56%) изражава нелагоду због њене примене у запошљавању, прегледима учинка и операцијама. Поред тога, млађа генерација показује већи ентузијазам за усвајање нових технологија, док је забринутост израженија међу запосленима на вишем нивоу.

Ментално здравље на радном месту

Одвојеност од пријатеља и блиских, прилагођавање потпуно новој канцеларијској инфраструктури, сталном монотоном животу у 2020. многима је тешко пореметило психичко стање. Са те листе очигледно нису искључени ни канцеларијски радници.

Четири од десет америчких радника пријавило је да је епидемија негативно утицала на њихово ментално здравље од првог квартала 2021.

Из горњег графикона, прилично је видљиво да су миленијалци у настајању и Ген-З категорија радне снаге претрпели значајно погоршање менталног здравља. Ген-Кс и Баби Боомерс били су најмање погођена категорија запослених у години пандемије.

Изазови рада на даљину

Слично већини нових канцеларијских трендова, рад на даљину постао је актуелан 2020. године. Изолација и превентивне мере против вируса били су главни разлози за тако огроман помак у радној инфраструктури.

У Анкета о стању рада на даљину из 2023, 68% испитаника је означило културу ВФХ као веома позитивну. Ипак, 1 од 3 радника се жалио на тешкоће везане за рад на даљину.

Многи од њих су пријавили случајеве усамљености док су стално седели код куће и без покрета напољу. 48% је изјавило да је проверавало мејлове чак и након радног времена, а 44% је рекло да је радило много више од услуге у канцеларији. На питање о расту у каријери, 24% полазника пожалило се да у ВФХ култури постаје тешко развијати добру каријеру.

Предности бенефиција запослених

Скоро 70% Индијанаца је прилично задовољно са својим послом због високо награђиваних спонзорисаних погодности за здравље. Скоро 56% полазника је изјавило да је здравствено осигурање одлучујући фактор у њиховом тренутном запослењу. Чини се да су медицински трошкови значајно повећани у САД. У ствари, трошак ових расхода је нарастао до 3 пута у односу на 2018.

Блуе цхип компаније улажу намерне напоре да укључе обећавајуће медицинске планове за своје запослене како би добили предност над другима. Радна снага се одазива и овој иницијативи. Неколико компанија корача да саме револуционишу здравствени домен. Дакле, шеме бенефиција које је развила било која организација су кључне за повлачење врха талента.

Завршне речи

Овај чланак нуди проницљиве информације о тржишту рада који се стално мења. Јасно је да радно место пролази кроз огромне промене док се крећемо кроз окружење након пандемије. Информације и бројке које су овде дате бацају светло на важне догађаје који су утицали на радну снагу у 2023.

Ови развоји, који укључују појаву модела рада на даљину и хибридни рад, као и све већи значај различитости и добробити запослених, наглашавају неопходност прилагођавања и запослених и послодаваца. Раст економије концерата и убрзана стопа аутоматизације наглашавају важност сталног развоја вештина.

Према трендовима запошљавања за 2023. годину, предузећа морају ставити већи приоритет на инклузију, технолошку интеграцију и флексибилност. Да би успешно прешли динамичан и конкурентан терен савременог радног места и позиционирали се за успех у овој новој ери рада, императив је да организације и појединци буду свесни ових трендова.

Следеће, да ли ваши запослени раде од куће? Ево апликација за лакши рад!