19 Цлоуд Цомпутинг Интервју Питања и одговори

Рачунарство у облаку бележи експоненцијални раст и усвајање у последњих неколико година.

Од почетника и малих предузећа до предузећа, сви користе рачунарство у облаку у свом пословању. А компаније попут Амазона, Гоогле-а и Мицрософт-а развијају врхунске услуге засноване на облаку како би олакшале животе другим предузећима и крајњим корисницима док су водећи у индустрији.

Непотребно је рећи да је овај огроман раст рачунарства у облаку последица свих доброта које нуди корисницима. То би могла бити висока скалабилност и флексибилност за прилагођавање сервера и ресурса, смањени ИТ трошкови уз модел паи-ас-иоу-го без улагања у скупи хардвер, боље перформансе и брзину и многе друге предности.

Није ни чудо што је генерисано рачунарство у облаку око 400 милијарди долара у приходима у 2021. Овај раст је такође подстакнут Цовид-19 када је рад од куће био могућ само путем онлајн средстава и коришћењем различитих услуга и технологија заснованих на облаку.

Преглед садржаја

Потражња за професионалцима у рачунарству у облаку

Као резултат популарности рачунарства у облаку и повећане употребе, професионалци за рачунарство у облаку су такође веома тражени. Послови у рачунарству у облаку цветају како би испунили повећане захтеве за развој и одржавање инфраструктуре облака.

Без обзира да ли сте искусни инжењер облака или новији, регрутери увек траже нове таленте са различитих локација, стручњака и радних места. Ако желите да изградите каријеру у облаку и прођете интервјуе сјајно, ево неколико питања за интервјуе о рачунарству у облаку за нове и искусне.

Проверите их да бисте били спремни за послове рачунарства у облаку.

Који су различити слојеви који дефинишу архитектуру облака?

Одговор: Дубље копање у рачунарство у облаку помаже вам да унапредите своје знање. Архитектура облака се састоји од четири слоја. Хајде да проверимо један по један:

 • Физички слој: Овај слој садржи мреже, физичке сервере итд.
 • Инфраструктурни слој: Састоји се од мреже, ресурса за складиштење, виртуелних сервера, итд. То је место где се услуге као што су мреже и сервери испоручују потрошачима и даје се приступ скалабилном складишту, рачунарској снази и ресурсима на захтев.
 • Слој платформе: Овај слој има услуге или компоненте, као што су Гоогле Апплицатион Енгине и Виндовс Азуре. Пружа услуге које нуде комплетне алате за примену и развој апликација.
 • Софтверски слој: Крајњи корисници су директно повезани са овим слојем. Ту постоји софтвер попут Дропбок-а, Салесфорце-а, Гмаил-а итд. коме потрошач може приступити преко интернета. Има две кључне карактеристике – конфигурабилност и скалабилност.

Шта је функционалност на захтев? Како је повезан са рачунарством у облаку?

Одговор: Функционалност на захтев је опција која омогућава корисницима да брзо надограде ресурсе у реалном времену како би испунили своје захтеве. Функционалност на захтев нуди ресурсе тренутно када је то потребно, укључујући брзину, сервере, мреже, софтверске апликације и простор за складиштење. Поред ресурса у облаку, услуге попут подкаста и мобилног интернета су такође доступне на захтев за потрошаче.

Већина провајдера услуга нуди контролну таблу одакле можете да извршите промене и видите статус свог сервера. Можете побољшати или повећати ресурсе кад год вам затребају. Овде су сви ресурси смештени у један централни систем познат као скуп где корисници могу брзо да додају ресурсе.

Безбедносне предности рачунарства у облаку?

Одговор: Неке од безбедносних предности рачунарства у облаку су:

 • Већа доступност: Уграђени редунданси чине апликације у облаку доступним све време тако да можете да их надгледате ради безбедности и решавате проблеме у реалном времену.
 • Безбедност података: Подаци су кључни за свако пословање, а безбедносна решења заснована на облаку могу да заштите ваше осетљиве податке и да их заштите од уљеза.
 • ДДоС заштита: Безбедносна решења са ДДоС заштитом могу пратити обим саобраћаја како би зауставили нежељене ризике повезане са дистрибуираним ускраћивањем услуге (ДДоС). Решења могу спречити нападаче да преплаве вашу веб локацију или апликације огромном количином саобраћаја који их може учинити неодговорним.
 • 24 к 7 Видљивост: Мониторинг апликација 24 к 7 је неопходан да бисте имали сталну видљивост у вашим апликацијама за мерење ризика и доношење пословних одлука у реалном времену.
 • Откривање претњи: Са скенирањем крајње тачке, откривање сајбер претњи је значајна предност у рачунарству у облаку. Ово помаже у минимизирању ризика имовине организације.
 • Усклађеност са прописима: Безбедносна решења заснована на облаку могу помоћи организацијама као што су јавна тела или корпорације да одрже усклађеност испуњавањем регулаторних захтева и чувањем својих личних и финансијских података.

Шта су нивои складиштења у облаку?

Одговор: Складиштење у облаку је модел који депонује ваше дигиталне информације као што су фотографије, видео снимци, документи итд., преко виртуелних сервера. Омогућава вам да приступите својим подацима кад год и где год желите. Постоје четири нивоа складиштења у облаку:

 • Приватно складиште у облаку: Ово је сигуран, скуп и скалабилан тип складиштења у облаку и погодан је за велике организације. У овом случају, сви подаци се чувају на интранету предузећа и заштићени су сопственим заштитним зидом. Корисник ће имати потпуну контролу над подацима.
 • Јавно складиште у облаку: Ово је приступачан, поуздан и лако скалабилан тип складиштења у облаку. Не захтева никакво одржавање и погодан је за средња предузећа као и за појединачне кориснике. Свако са корисничким овлашћењем може да приступи подацима у јавном облаку — примери: Гоогле Цлоуд, Мицросфт Азуре, ИБМ Цлоуд, итд.
 • Хибридно складиште у облаку: Ово је сигуран, скалабилан и приступачан тип складиштења у облаку. Нуди једноставно прилагођавање већу контролу и погодан је за средња и мала предузећа. Хибридно складиштење у облаку је комбинација јавног и приватног складиштења у облаку. Корисници могу да приступе и безбедносним функцијама светске класе приватног облака и функцији персонализације јавног облака.
 • Складиште у облаку у заједници: Ово је приступачно, скалабилно и безбедно складиште у облаку. Погодан је за здравствене, финансијске и правне компаније и нуди решења у облаку одређеним компанијама са строгим политикама усклађености.

Осим њих, складиштење у облаку може бити и од 3 врсте:

 • Складиштење објеката: Складиште објеката има огромне карактеристике метаподатака и скалабилност. Услуге складиштења објеката и решења као што је Амазон С3 су погодни за прављење напредних, модерних апликација од нуле којима је потребна флексибилност и обим.
 • Складиштење датотека: То је као систем датотека који омогућава неким апликацијама приступ дељеним документима. Складиштење датотека је обично подржано коришћењем мрежног сервера за складиштење података (НАС). Решења као што је Амазон ЕФС су погоднија за већа спремишта садржаја, медијске продавнице, кућне директоријуме, развојна окружења итд.
 • Блоцк Стораге: Ентерприсе апликације као што су ЕРП системи и базе података можда ће требати наменско складиште са малим кашњењем за сваки хост. Овде помаже складиштење блокова. Ови системи, као што је Амазон ЕБС, имају виртуелни сервер за сваки хост и обезбеђују ултра-ниску латенцију за радна оптерећења високих перформанси.

Објасните различите базе података платформе за рачунарство у облаку отвореног кода?

Одговор: Базе података платформе рачунарства у облаку отвореног кода су:

 • МонгоДБ: То је база података отвореног кода заснована на НоСКЛ документу где чува податке и бележи их у редове табеле. Документи различитих категорија су груписани како би се сви подаци задржали на једном документу. Написан је на језику Ц++.
 • ЦоуцхДБ: То је база података заснована на Апацхе серверу која вам омогућава приступ свим подацима путем протокола Цоуцх Реплицатион. Говори ЈСОН и подржава бинарне податке за потребе складиштења.
 • ЛуцидДБ: ЛуцидДБ је написан у Ц++ и Јави. То је систем за управљање релационим базама података отвореног кода који се користи за пословну интелигенцију и складиштење података. Штавише, омогућава боље перформансе са једним Виндовс или Линук сервером.

Разлика између еластичности и скалабилности у рачунарству у облаку

Одговор:

Еластичност у рачунарству у облаку: То је могућност аутоматског прилагођавања како би се ускладили ресурси у реалном времену, на пример, додавање виртуелних машина што је ближе могуће. Другим речима, можете рећи да остаје осетљив када дође до брзог пораста оптерећења.

Скалабилност у рачунарству у облаку: То је способност да се носи са потребама које се мењају током времена без утицаја на перформансе. Остаје да реагује док се оптерећење постепено повећава током времена. Скалабилност помаже у дужем и стабилном расту на плански начин.

Које су различите компоненте потребне у рачунарству у облаку?

Одговор: Листа компоненти потребних за рачунарство у облаку је:

 • Клијентска инфраструктура: Ово је део фронтенда који корисницима нуди одличан интерфејс за лаку интеракцију са облаком.
 • Апликација: Ово је платформа (софтвер или апликација) на којој клијенти могу да приступе облаку.
 • Услуга: Постоје различити модели услуга у облаку који могу бити потребни клијенту у складу са његовим захтевима.
 • СааС (софтвер као услуга)
 • ПааС (платформа-као-услуга)
 • ИааС (инфраструктура као услуга)
  • Рунтиме Цлоуд: пружа окружење за извршавање и извршавање виртуелним машинама.
  • Складиштење: Ова компонента нуди складиште за складиштење података у облаку и управљање њима када је то потребно. Могу му приступити разни клијенти истовремено.
  • Инфраструктура: укључује хардверске компоненте, софтверске компоненте и друге ресурсе за складиштење. Можете добити услуге на нивоу апликације, мреже и хоста.
  • Управљање: Управља компонентама као што су апликације, услуге складиштења, рунтиме цлоуд и још много тога.
  • Безбедност: Укључује скуп технологија, смерница, контрола и апликација. Користи се за заштиту података, инфраструктуре, ИП адреса, апликација итд.
  • Интернет: Ово је медиј који се користи за комуникацију између бацкенд и фронтенд компоненти. Пружа једноставан начин за међусобну интеракцију.

  Које су различите врсте облака?

  Одговор: Листа различитих типова облака:

  • Јавни облак: нуди услуге у облаку клијентима и пружа лака решења за мале организације да почну са малим улагањем. Опслужује више корисника истовремено, на пример, ИБМ Цлоуд, Мицрософт Азуре, Гоогле Цлоуд, Амазон Веб Сервицес и Алибаба Цлоуд.
  • Приватни облак: Посвећен је једном кориснику или групи. Покреће се иза заштитног зида групе или корисника. Предности приватног облака су заштита информација о клијентима, СЛА и усклађеност.
  • Хибридни облак: Формира се комбиновањем карактеристика јавног и приватног облака.
  • Облак заједнице: Ово је дизајнирано да се бави одређеним заједницама у складу са њиховим потребама, као што су индустрија или посао.

  Шта је репликација ресурса у рачунарству у облаку?

  Одговор: Репликација ресурса у рачунарству у облаку значи креирање различитих инстанци из истог ресурса. Када треба да побољшате перформансе и доступност ресурса, репликација ресурса ће се појавити. Операција виртуелизације се изводи ради репликације ИТ ресурса коришћењем механизма репликације.

  Које су различите платформе архитектуре облака?

  Одговор: Постоји много платформи за архитектуру облака широм света са јединственим карактеристикама.

  • АВС (Амазон Веб Сервицес): То је безбедна платформа која обезбеђује испоруку садржаја, складиштење базе података и друге функционалности. Поред тога, помаже предузећима да са лакоћом расту и расту.
  • Мицрософт Азуре: Ова платформа се користи за тестирање, прављење, управљање и примену услуга и апликација. Широк спектар услуга помаже предузећима да испуне своје потребе.
  • Гоогле Цлоуд платформа: Пружа инфраструктурне услуге и алате. Можете да користите услуге, као што су умрежавање, велики подаци, интернет ствари, пренос података, рачунање, складиштење, база података и још много тога.
  • ИБМ Цлоуд: нуди и инфраструктуру као услугу (ИааС) и платформу као услугу (ПааС). Предузећа могу приступити ИТ ресурсима, укључујући умрежавање, складиштење, рачунарску снагу итд.
  • Алибаба Цлоуд: Пружа најсавременије технологије за базу података, безбедност, складиштење, рачунарство, умрежавање и још много тога.
  • Хуавеи Цлоуд: Пружа сигурне, одрживе, поуздане и стабилне услуге у облаку које помажу предузећима да лако расту.
  • Орацле Цлоуд: Има управљане центре података који пружају сервере, мреже, апликације, услуге и складиштење преко интернета.

  Објасните „ЕУЦАЛИПТУС“ у рачунарству у облаку.

  Одговор: Еуцалиптус је софтвер отвореног кода који обезбеђује складиштење у облаку компатибилно са С3 и рачунарску платформу компатибилну са ЕЦ-2. Уводи ефикасне и скалабилне приватне и хибридне облаке унутар ИТ инфраструктуре. Такође подржава рачунарство у облаку високих перформанси и може се применити на дистрибуцијама Линук ОС-а, као што су РХЕЛ/ЦентОС, Дебиан, ОпенСУСЕ и Убунту.

  Карактеристике:

  • Компатибилан је са АВС (ЕБС, С3 и ЕЦ2).
  • Подржава еластично ИП управљање.
  • Обезбеђује веб интерфејс за конфигурацију.
  • Такође, обезбеђује политике и СЛА.
  • Подржава хипервизорске технологије.

  Објасните разлику између хибридног облака и хибридног ИТ-а.

  Одговор: Разлика између хибридног ИТ-а и хибридног облака је следећа:

  Хибридни облак: комбинује функционалности приватних и јавних облака. Додаје могућност локалне безбедности приватног облака и предности јавног облака. Стога нуди флексибилност за хостовање ресурса где предузећа могу да покрећу класификоване апликације или радна оптерећења иу исто време приступају ресурсима као што су ИааС и СааС кад год им затреба.

  Хибридна ИТ: одлучује о испоруци и примени апликација, информација и дигиталних услуга. Циљ је креирање модела испоруке заснованих на облаку који помажу корисницима када им затребају алати. Штавише, постиже могућност исте услуге за целу инфраструктуру, било да је у питању центар података или услуга у облаку.

  Објасните Едге Цомпутинг и покажите његову везу са облаком.

  Одговор: Едге цомпутинг је дистрибуирана и модерна ИТ архитектура која обрађује клијентске податке и рачунање на најближем могућем мрежном извору. Ово ће повећати време одговора и уштедети пропусни опсег. Уместо да обрађује необрађене податке и преноси их у главни центар података на анализу, он премешта неке делове рачунарских ресурса и складишта из центра података.

  Едге цомпутинг је повезан са облаком јер укључује неке процесе који се покрећу у облаку. Он премешта неке рачунарске процесе на рубне уређаје, укључујући ивице сервере, ИоТ уређаје, итд. У многим случајевима, коришћење оба рачунара истовремено доводи до бољих резултата перформанси.

  Другим речима, предузећа могу да користе и рачунарство да би имали користи од окружења у облаку и перформанси које центри података у облаку не подржавају увек због проблема са кашњењем.

  Шта је АМИ?

  Одговор: Амазон Мацхине Имаге (АМИ) је виртуелна машина која пружа потребне информације за покретање инстанце(а). Можете покренути више инстанци са истом конфигурацијом истовремено из једног АМИ-ја. Укључује Амазон ЕБС, снимке, дозволу за покретање и мапирање уређаја.

  Једноставним речима, АМИ је копија диска који је прикључен на инстанцу која може да садржи више слика диска. Главна компонента је слика само за читање која укључује Уник, Линук или Виндовс оперативни систем и додатни софтвер за испоруку дела услуге.

  Која је употреба АПИ-ја у услугама у облаку?

  Одговор: АПИ даје ауторизацију и аутентификацију за приступ услугама у облаку, као што су складиштење, надгледање или рачунарска инфраструктура. АПИ има могуће функције апликације или услуга које треба да извршите док га користите. Овде можете да правите апликације или да интегришете своје пословне алате да би ваш менаџмент био лакши за управљање.

  Једноставно речено, АПИ-ји нуде интерфејс или капију за организацију за директну интеракцију са услугама у облаку у складу са њиховим условима.

  Наведите кључне компоненте АВС-а.

  Одговор: Кључне компоненте АВС-а су:

  • Амазон кластер: Предузећа или организације користе АВС-ове рачунарске услуге ЕЛБ и ЕЦ2 за смањење или повећање у складу са потребама.
  • Складиштење: Амазон пружа једноставне уређаје за складиштење или С3, ЦлоудФронт и Еластиц Блоцк Стораге или ЕБС. Можете складиштити различите могуће податке према вашим захтевима.
  • Базе података: Корисници могу да користе ЕБС и ЕЦ2 за управљање својим базама података. АВС има две базе података – Амазон Редсхифт и Релатионал Датабасе Сервице или РДС. РДС се користи за проширење и управљање Орацле, МиСКЛ, ПостгреСКЛ или СКЛСервер. Редсхифт се користи за складиштење података у колонама, а не у редовима.
  • Управљање и безбедност: Директоријум повезује АВС облак директно са локалним локацијама. Има ЦлоудВатцх који контролише ресурсе.
  • Мреже: Пружа боље перформансе мреже, што значи да има приватни облак и интегрисану безбедност.
  • Аналитика: АВС нуди услуге анализе у областима као што су оркестрација, пренос података, складиштење у реалном времену и Хадооп.
  • Услуге апликација: Амазон Симпле Куеуе Сервице или СКС складишти информације као што су поруке ради аутоматизације тока посла.
  • Имплементација и управљање: Здравствени фајлови се могу лако пратити. Еластиц Беансталк користи .НЕТ, Ноде.јс, Руби, Питхон, ПХП и Јава за мерење и имплементацију веб апликација.
  • Мобилне услуге: АВС нуди две мобилне услуге – мобилну аналитику и Амазон Цогнито.

  Објасните јавне, статичне и празнине класе.

  Одговор:

  Јавна класа: Односи се на метод који је видљив из других објеката и може се позвати из других типова. Сваки разред може приступити предмету.

  Статичка класа: повезана је са класом која није посебан објекат класе. Овде можете позвати статички метод без креирања инстанце класе.

  Воид Цласс: Ово значи да метода нема повратну вредност.

  Шта је хипервизор у рачунарству у облаку?

  Одговор: Хипервизор је софтвер који се користи у хостингу у облаку за додељивање различитих ресурса након што их подели на различите делове хардвера. Користи се као кључ који омогућава виртуелизацију. Једноставним речима, софтвер, фирмвер или обоје су инсталирани на једном хардверу за хостовање виртуелних машина.

  Омогућава једном серверу да покреће различите ВМ независно са засебним оперативним системима. Због тога, рушења у једној ВМ не утичу на друге ВМ, апликације или оперативне системе.

  Објасните балансирање оптерећења у рачунарству у облаку.

  Одговор: Балансирање оптерећења је начин поделе или поделе радних оптерећења и других својстава у рачунарству у облаку. Због балансирања оптерећења у рачунарству у облаку, предузећа могу лако да управљају својим захтевима радног оптерећења и захтевима апликација. Укључује захтеве који су доступни преко интернета и задржава промет оптерећења.

  Балансирање оптерећења је од виталног значаја за услуге, као што су СМТП, ФТП, ПОП/ИМАП, ДНС и ХТТП. Дакле, многе компаније постижу већу доступност и скалабилност кроз балансирање оптерећења. Подељен је у две категорије – балансирање оптерећења засновано на софтверу и на хардверу.

  Закључак

  Рачунарство у облаку брзо расте и једва да показује знаке успоравања. Са повећаном употребом облака и захтевима, корисно је изградити каријеру у рачунарству у облаку. А ако сте кандидат амбициозан, горња питања за интервјуе о рачунарству у облаку за нове и искусне професионалце припремиће вас за изазове.

  Можда ће вас занимати и ресурси за учење ГЦП сертификације.

  Срећно!