4 лака начина да повежете свој нови Соундбар са телевизором

Кључне Такеаваис

  • Користите ХДМИ кабл за једноставно подешавање: повежите се на означене портове на ТВ-у и звучној траци.
  • Ако нема ХДМИ, покушајте са оптичким каблом: повежите се на одговарајуће портове на ТВ-у и соундбар-у, а затим подесите улаз звучне траке помоћу даљинског управљача.
  • РЦА или аук каблови раде: повежите одговарајуће портове на ТВ-у и соундбар-у, а затим у складу са тим подесите улаз звучне траке.
  • За бежичну опцију користите Блуетоотх везу ако ТВ и соундбар имају Блуетоотх подршку.

Честитамо вам на куповини нове звучне траке да бисте побољшали аудио искуство вашег ТВ-а!

Иако би његово повезивање са телевизором у почетку могло изгледати застрашујуће, нема потребе за бригом, јер постоје четири једноставна метода без муке за неприметно повезивање звучне траке и ТВ-а.

Коришћење ХДМИ кабла је најлакши начин

Најлакши начин да свој нови соундбар покренете и покренете са телевизором је ХДМИ кабл. Потражите ХДМИ порт са ознаком „ХДМИ“ или нешто слично на задњој страни звучне траке.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Затим пронађите празан ХДМИ слот на задњој страни телевизора. Уверите се да су оба уређаја прво искључена, а затим узмите ХДМИ кабл и прикључите један крај у ХДМИ порт на звучној траци. Повежите други крај на отворени ХДМИ порт на ТВ-у. Само будите нежни када их укључите да бисте избегли савијање конектора.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Ако ваш ТВ има само један ХДМИ порт, а ваша кабловска кутија или конзола за игру га већ користе, можете да користите ХДМИ разделник или прекидач. Ови сјајни уређаји вам омогућавају да повежете више ХДМИ уређаја на један ХДМИ порт на вашем ТВ-у. На пример, овај ХДМИ прекидач четири у једном даје вам више ХДМИ опција.

Након што повежете ТВ и соундбар, поново их укључите. Ако се звук ТВ-а не пребаци аутоматски на звучну траку, можда ћете морати да притиснете дугме ХДМИ АРЦ на даљинском управљачу за звучну траку или да укључите дугме за унос на звучној траци док индикатор не покаже ХДМИ (или АРЦ, у зависности од вашег модела). Од овог тренутка надаље, ТВ ће слати звук на звучну траку кад год се укључи.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Поред тога, препоручујем да омогућите функцију ХДМИ-ЦЕЦ (Цонсумер Елецтроницс Цонтрол) на вашем ТВ-у (ако је доступна) за побољшану контролу над вашим уређајима.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Када је ЦЕЦ контрола омогућена, можете једноставно да искључите и ТВ и соундбар истовремено или да подесите нивое јачине звука на оба уређаја помоћу даљинског управљача за ТВ или соундбар.

Нема ХДМИ кабла? Користите оптички кабл

Да ли желите да повежете звучну траку са телевизором, али немате при руци ХДМИ кабл? Или можда ваш соундбар или ТВ немају чак ни ХДМИ порт. Уместо тога, можете да користите оптички аудио кабл – изгледају танки са утикачима који изгледају фанки на сваком крају. Ако уз звучну траку није дошао оптички кабл, можете га купити прилично јефтино на мрежи или у продавници електронике у вашем крају.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Пронађите оптичке аудио портове на задњим панелима телевизора и соундбар-а. Ови прикључци су обично мале утичнице квадратног облика са заштитним поклопцем или поклопцем. Они такође могу да осветле црвено светло како би вам помогли да их лакше идентификујете.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Пажљиво прикључите један крај оптичког кабла у оптички излазни порт телевизора, а други у оптички улаз звучне траке. Осетићете или чути клик када буду безбедно повезани.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Ваша звучна трака би требало аутоматски да прими звук са ТВ-а када је оптички кабл чврсто прикључен на оба краја. Ако није, притисните дугме ОПТ на даљинском управљачу за звучну траку или кружите кроз опције дугмета за унос док не изаберете ОПТ или нешто слично.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

РЦА или Аук кабл је такође опција

Можете да користите РЦА кабл ако видите црвене и беле РЦА портове на задњој страни телевизора и звучне траке. РЦА каблови обично долазе у пару са црвеним и белим (или црним) конекторима. Укључите црвене и беле (или црне) крајеве у одговарајуће портове за аудио излаз на ТВ-у, а затим повежите друге крајеве са аудио улазима на звучној траци.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Међутим, ако ти портови нису присутни и оба уређаја имају помоћни (аук) или линијски улаз, једноставан помоћни кабл са прикључком за слушалице на сваком крају би требао бити довољан. Једноставно повежите један крај аук кабла на прикључак за слушалице на ТВ-у, а други на аук улаз на соундбар-у.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Укључите их и подесите улаз звучне траке на РЦА или Аук (Лине Ин у неким моделима соундбара) ако не открије везу аутоматски.

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Пустите неки аудио или видео на ТВ-у и требало би да чујете оштар звук који долази кроз звучнике. Ако није, још једном проверите да ли је све исправно прикључено и појачајте јачину звука.

Не волите каблове који висе около? Пробајте Блуетоотх

Блуетоотх повезивање је напредовало последњих година, а већина модерних телевизора и звучних трака се испоручује са њом одмах из кутије. То је супер згодна функција јер не морате да се петљате са покретањем засебног аудио кабла са ТВ-а на звучну траку. Само поставите звучну траку где год желите и бежично је упарите са телевизором преко Блуетоотх-а.

Процес подешавања је обично прилично једноставан. На ТВ-у идите по менију подешавања и пронађите одељак Блуетоотх. Ставите звучну траку у режим упаривања (проверите упутство ако нисте сигурни како) и требало би да се појави на листи доступних Блуетоотх уређаја вашег ТВ-а. Изаберите га и воила — повезани сте бежично!

Олувадемиладе Афолаби/МакеУсеОф

Можда ћете помислити: „Али зар нећу доживети кашњење звука или проблеме са квалитетом преко Блуетоотх-а?“ То је поштена забринутост, али Блуетоотх технологија је еволуирала тако да се прилично добро носи са преносом звука ових дана. Све док имате релативно новији ТВ и звучну траку који подржавају модерне Блуетоотх кодеке као што су аптКс или ААЦ, вероватно нећете приметити значајне проблеме са аудио синхронизацијом или деградацију квалитета.

Уз то, ако сте хардцоре аудиофил (као ја) или озбиљан играч који захтева апсолутно најмању могућу латенцију, можда бисте размислили о коришћењу ХДМИ или оптичког аудио кабла за најпоузданију жичану везу. Али за већину обичних гледалаца који само желе да појачају звук свог ТВ-а без нереда каблова, Блуетоотх је савршено одржива опција ових дана.

Опет, не дозволите да вас процес подешавања нове звучне траке са телевизором преплави. Праћење било које од ове четири једноставне методе може бити једноставан задатак. Када завршите, бићете уроњени у импресивно, биоскопско искуство сурроунд звука без икаквих проблема. Запамтите, ако наиђете на било какве потешкоће или приметите да нешто није у реду са звуком, не устручавајте се да консултујете корисничке приручнике за ваш ТВ и соундбар. Они су дизајнирани да пруже смернице и решавају проблеме са којима се можете суочити током процеса подешавања.